si acum "reconstituirea faptelor"...cam asa vine:
1. incepe culesul ...albina intra in forta ...trimite culegatoarea inainte....
2. pe la jumate cand caturile incep sa se incarce...scoate artileria grea adica albina de rezerva ...pentru ca de aici ce se poate intampla deja au miere si nu mai e risc de foame...in caz ca se uzeaza fac alata albina....deci au cu ce...
3.la finalul culesului caturile sunt full totui e capacit ...culegatoarea initiala e gata ...varza fara aripi ...iar albina de rezerva este nevoita sa inceapa munca de reconstiturie a urmatoarelor generatii...adica va face si mai multa albina de rezerva(adica de iarna deacum) acum ca au resurse....DAR!!!

...apicultorul le ia mierea....
mai trebuie sa mai scriu ce se intampla in continuare??

...dar hai sa scriu
4 .albina de rezerva ce devine acum albina de munca de jos in loc sa faca albina de iarna va trebuii sa proceseze sirop si creste puiet in acelasi timp ....si nu o sa faca o treaba buna...tocmai le ati stricat ritmul...le ati luat tot elanul si energia ....
5 imunitatea scade ...calitatea puietului lasa de dorit ...matca incearca sa faca stocul de albina de iarna initial care nu il mai resuseste si vine frigul....
6 rezultatul un dezastru ...familia nu reuseste sa se reorganizeze pana in iarna si intra prost ...
7 putezi sa dati vina pe ce vrei si tratati cu ce vreti ....ATI STRICAT STUPII SINGURI!!!!
eu nu extrag imediat dupa ultimul cules niciodata ...doar dupa ce am aplbina destula si 6 rame table de miere le ramane lor....restu de caturi sunt ale mele....
inca mai am catva cu 2 caturi 1/1....am verificat foarte sumar daca in cuib 5-6 rame sunt negere full ...cand o sa scutur caturile probabil fac implozie...reactie!!!

stupi neverificati din 10 august ...au tot ce le trebuie iar interventia mea nu este necesara ...daca vor fi 5 % cu varoua si vor pierii asta e ...dar au avut detoate...deci e treaba lor...
la noi in romania (defapt peste tot) ...albina culege ...apoi se regeneraeaza....culege ...se regenereaza ...si tot asa.....
NICIODATA ...culege ...li se ia mierea ..se da sirop ...si apoi daca mai are putere se regenereaza......doar in cazul in care stupii sunt foarte puternici dar daca si se ia mierea ...instant o parte din puiet va fi sacrificat care la acel moment dupa cules este AUR ...(nu la partid ma refer)