paul scrie:Extrage-le fara grija si da-le inapoi la ouat . Spargi cuibul cu cate una intre doua rame cu puiet capacit !
Riscul cel mai mare acum este blocatul cuibului ( coronite mari) si incetinirea pontei reginelor. Daca reginele incetinesc ponta acum, greu le mai poti urni din loc .
La restrangerea cuibului din toamna o sa descapacesti rame si o sa ai rezerve suficiente pentru iarna, eventual in septembrie o sa mai dai un sirop!
Repet ... prioritar acum este spatiul de ouat pentru regine si un eventual tratament de contact!
jonny_it scrie:Eu am fost lenes, le-am pus 1-2 rame la ouat si cat. Mierea din cuib le ramane pentru iarna, mai bine sa blocheze cu poliflora decat sa imi puna in august/septembrie miere de mana in cuib.
sa nu faci prostia asta ........spalat atat...ai grija la furtisag ...nu lasi miere la vedere.....Seinfeld scrie:paul scrie:Extrage-le fara grija si da-le inapoi la ouat . Spargi cuibul cu cate una intre doua rame cu puiet capacit !
Riscul cel mai mare acum este blocatul cuibului ( coronite mari) si incetinirea pontei reginelor. Daca reginele incetinesc ponta acum, greu le mai poti urni din loc .
La restrangerea cuibului din toamna o sa descapacesti rame si o sa ai rezerve suficiente pentru iarna, eventual in septembrie o sa mai dai un sirop!
Repet ... prioritar acum este spatiul de ouat pentru regine si un eventual tratament de contact!
Multumesc pentru raspuns, voi extrage la toti stupii tot!In afara de ramele cu puiet si prima rama din stup, care e la toti plina cu miere/pastura. E prima oara cand extrag. Dupa ce termin de extras duc centrifuga in stupina? ca sa o curete albinele? Asa am inteles ca se face
Sau o spal eu bine si gata!. Inca ceva, dupa ce extrag pot face tratamentul cu varostop( cel recomandat de dvs.) sau sa mai astept pana in septembrie ca poate mai baga miere la fs? Va multumesc din nou.
yuonyuon scrie:sa nu faci prostia asta ........spalat atat...ai grija la furtisag ...nu lasi miere la vedere.....)
jonny_it scrie:yuonyuon scrie:sa nu faci prostia asta ........spalat atat...ai grija la furtisag ...nu lasi miere la vedere.....)
Depinde daca are cules sau nu. Dar totusi de ce sa duci centrifuga in stupina cand cu 2 litri de apa calda aruncati pe centrifuga + o lamaie + etc poti face un mied de nota 10?!
nu mai invata omu la bautura......jonny_it scrie:yuonyuon scrie:sa nu faci prostia asta ........spalat atat...ai grija la furtisag ...nu lasi miere la vedere.....)
Depinde daca are cules sau nu. Dar totusi de ce sa duci centrifuga in stupina cand cu 2 litri de apa calda aruncati pe centrifuga + o lamaie + etc poti face un mied de nota 10?!
pai si solutia care este??paul scrie:Extrage-le fara grija si da-le inapoi la ouat . Spargi cuibul cu cate una intre doua rame cu puiet capacit !
yuonyuon scrie:pai si solutia care este??
cu 45 de stupi orizontai a scos 400 la tei si 1000 la fs....stupi "pregatiti" de mine dupa salcam (intrase toti in roit)....aici(bc) nu e masiv de tei(dar este) si Fs e la 4 km.........paul scrie:yuonyuon scrie:pai si solutia care este??
Daca as fi in situatia vecinului tau, ceea ce nu-i cazul, as extrage tot, mai putin ramele care au oua si larvar si as da sirop! Asa as avea si miere si populatie pentru iernat !
N-am eu norocul vecinului tau !
yuonyuon scrie:nu mai invata omu la bautura......jonny_it scrie:yuonyuon scrie:sa nu faci prostia asta ........spalat atat...ai grija la furtisag ...nu lasi miere la vedere.....)
cat puiet ai in stupi? ca asta e important......Seinfeld scrie:OK. VA multumesc din nou pentru raspunsuri
Punctual....
1) Dupa ce extrag, bag ramele la curatat/ouat in cuib, nu se intampla nimic daca stau 2 ore fara 3 rame, nu?
2) Daca sambata extrag, cand scot semicaturile? Eu ma gandesc sa dau ramele la "lins" si saptamana viitoare sa scot semicaturile.
3) Cand incep tratamentul? Este ok sa pun doar benzile de varrostop? Adica asta sa fie singurul tratament?
4) Cand incep stimularea cu sirop? Eu ma gandesc dupa 15 August, ca acum mai au ceva cules, dar nu sunt sigur cand tre' sa bag sirop.
Stiu ca unele intrebari sunt simple dar e prima oara cand fac aceste operatii si nu as vrea sa risc nimic.
Multumesc din nou.
incearca si egalizeaza (puietul), si numeste i pe toti stupi puternici.........Seinfeld scrie:cat puiet ai in stupi? ca asta e important.....
Buna ziua,
Am asa 2 familii puternice(8 rame cu puiet), 3 roiuri puternice( facute la inceputul lui iunie, au 5 rame puiet) si 3 roiuri mai slabute facute la inceputul lui Iulie ( 2 rame puiet).
Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 8 vizitatori