Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Populatie albine inainte de iernat

Mesajde jonny_it » 29 Iul 2019, 18:33

Eu am fost lenes, le-am pus 1-2 rame la ouat si cat. Mierea din cuib le ramane pentru iarna, mai bine sa blocheze cu poliflora decat sa imi puna in august/septembrie miere de mana in cuib. :D
jonny_it

Mesajde Seinfeld » 29 Iul 2019, 18:45

paul scrie:Extrage-le fara grija si da-le inapoi la ouat . Spargi cuibul cu cate una intre doua rame cu puiet capacit !
Riscul cel mai mare acum este blocatul cuibului ( coronite mari) si incetinirea pontei reginelor. Daca reginele incetinesc ponta acum, greu le mai poti urni din loc .
La restrangerea cuibului din toamna o sa descapacesti rame si o sa ai rezerve suficiente pentru iarna, eventual in septembrie o sa mai dai un sirop!
Repet ... prioritar acum este spatiul de ouat pentru regine si un eventual tratament de contact!

Multumesc pentru raspuns, voi extrage la toti stupii tot! :D In afara de ramele cu puiet si prima rama din stup, care e la toti plina cu miere/pastura. E prima oara cand extrag. Dupa ce termin de extras duc centrifuga in stupina? ca sa o curete albinele? Asa am inteles ca se face :) Sau o spal eu bine si gata!. Inca ceva, dupa ce extrag pot face tratamentul cu varostop( cel recomandat de dvs.) sau sa mai astept pana in septembrie ca poate mai baga miere la fs? Va multumesc din nou.
Seinfeld

Mesajde Seinfeld » 29 Iul 2019, 18:47

jonny_it scrie:Eu am fost lenes, le-am pus 1-2 rame la ouat si cat. Mierea din cuib le ramane pentru iarna, mai bine sa blocheze cu poliflora decat sa imi puna in august/septembrie miere de mana in cuib. :D

Multumesc pentru raspuns, cum mi-a zis PAul, cred ca voi extrage! :)
Seinfeld

Mesajde yuonyuon » 29 Iul 2019, 20:08

Seinfeld scrie:
paul scrie:Extrage-le fara grija si da-le inapoi la ouat . Spargi cuibul cu cate una intre doua rame cu puiet capacit !
Riscul cel mai mare acum este blocatul cuibului ( coronite mari) si incetinirea pontei reginelor. Daca reginele incetinesc ponta acum, greu le mai poti urni din loc .
La restrangerea cuibului din toamna o sa descapacesti rame si o sa ai rezerve suficiente pentru iarna, eventual in septembrie o sa mai dai un sirop!
Repet ... prioritar acum este spatiul de ouat pentru regine si un eventual tratament de contact!

Multumesc pentru raspuns, voi extrage la toti stupii tot! :D In afara de ramele cu puiet si prima rama din stup, care e la toti plina cu miere/pastura. E prima oara cand extrag. Dupa ce termin de extras duc centrifuga in stupina? ca sa o curete albinele? Asa am inteles ca se face :) Sau o spal eu bine si gata!. Inca ceva, dupa ce extrag pot face tratamentul cu varostop( cel recomandat de dvs.) sau sa mai astept pana in septembrie ca poate mai baga miere la fs? Va multumesc din nou.
sa nu faci prostia asta ........spalat atat...ai grija la furtisag ...nu lasi miere la vedere..... ;)

legat de alte culesuri ...i ati gandul...deja ai albina uzata si cuiburile blocate......

prioritatea e sa ai spatiu la ouat .....luna asta(august)
yuonyuon

Mesajde jonny_it » 29 Iul 2019, 20:36

yuonyuon scrie:sa nu faci prostia asta ........spalat atat...ai grija la furtisag ...nu lasi miere la vedere..... ;) )

Depinde daca are cules sau nu. Dar totusi de ce sa duci centrifuga in stupina cand cu 2 litri de apa calda aruncati pe centrifuga + o lamaie + etc poti face un mied de nota 10?! :D
jonny_it

Mesajde Seinfeld » 30 Iul 2019, 10:28

Multumesc pentru raspuns, voi extrage la toti stupii tot! :D In afara de ramele cu puiet si prima rama din stup, care e la toti plina cu miere/pastura. E prima oara cand extrag. Dupa ce termin de extras duc centrifuga in stupina? ca sa o curete albinele? Asa am inteles ca se face :) Sau o spal eu bine si gata!. Inca ceva, dupa ce extrag pot face tratamentul cu varostop( cel recomandat de dvs.) sau sa mai astept pana in septembrie ca poate mai baga miere la fs? Va multumesc din nou.[/quote]sa nu faci prostia asta ........spalat atat...ai grija la furtisag ...nu lasi miere la vedere..... ;)

legat de alte culesuri ...i ati gandul...deja ai albina uzata si cuiburile blocate......

prioritatea e sa ai spatiu la ouat .....luna asta(august)[/quote]

VA multumesc, am inteles, o sa o spal si atat. Dupa ce extrag, bag ramele la curatat/ouat in cuib. Daca sambata extrag, cand scot semicaturile? cand incep tratamentul? cand incep sa dau sirop? Multumesc din nou.
Seinfeld

Mesajde Seinfeld » 30 Iul 2019, 10:29

jonny_it scrie:
yuonyuon scrie:sa nu faci prostia asta ........spalat atat...ai grija la furtisag ...nu lasi miere la vedere..... ;) )

Depinde daca are cules sau nu. Dar totusi de ce sa duci centrifuga in stupina cand cu 2 litri de apa calda aruncati pe centrifuga + o lamaie + etc poti face un mied de nota 10?! :D

:D buna idee, asa voi face. Va multumesc
Seinfeld

Mesajde yuonyuon » 31 Iul 2019, 06:49

jonny_it scrie:

nu mai invata omu la bautura...... :lol:
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 31 Iul 2019, 07:05

pai si solutia care este??

daca dai rame la ouat intre 2 capacite cu coronite de juma de rama nu prea faci mare lucru......

am un vecin cu orizontali ...are 75%miere(coronite) si 25% puiet capacit .....aceiasi dilema.....

in conditiile in care la mine sunt 7 rame pline de puiet si unii mai au si prin cat .......cu siguranta acei orizontali nu vor intra cu mai mult de 3 rame pe iarna....albina au 16 rame...
yuonyuon

Mesajde paul » 31 Iul 2019, 07:14

yuonyuon scrie:pai si solutia care este??

Daca as fi in situatia vecinului tau, ceea ce nu-i cazul, as extrage tot, mai putin ramele care au oua si larvar si as da sirop! Asa as avea si miere si populatie pentru iernat !
N-am eu norocul vecinului tau ! :lol:
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde yuonyuon » 31 Iul 2019, 07:29

paul scrie:
yuonyuon scrie:pai si solutia care este??

Daca as fi in situatia vecinului tau, ceea ce nu-i cazul, as extrage tot, mai putin ramele care au oua si larvar si as da sirop! Asa as avea si miere si populatie pentru iernat !
N-am eu norocul vecinului tau ! :lol:
cu 45 de stupi orizontai a scos 400 la tei si 1000 la fs....stupi "pregatiti" de mine dupa salcam (intrase toti in roit)....aici(bc) nu e masiv de tei(dar este) si Fs e la 4 km.........
acum a venit ziua in care tre sa il ajut (imediat ce termin la mine)

nu recomand sa se invarta puietu capacit .....
vad eu ce le fac......asa nu raman sigur...
yuonyuon

Mesajde jonny_it » 31 Iul 2019, 10:37

yuonyuon scrie:
jonny_it scrie:

nu mai invata omu la bautura...... :lol:

Nu are mult alcool daca nu il lasam sa fermenteze mult timp. :)
jonny_it

Mesajde Seinfeld » 31 Iul 2019, 12:11

OK. VA multumesc din nou pentru raspunsuri :)
Punctual....

1) Dupa ce extrag, bag ramele la curatat/ouat in cuib, nu se intampla nimic daca stau 2 ore fara 3 rame, nu?
2) Daca sambata extrag, cand scot semicaturile? Eu ma gandesc sa dau ramele la "lins" si saptamana viitoare sa scot semicaturile.
3) Cand incep tratamentul? Este ok sa pun doar benzile de varrostop? Adica asta sa fie singurul tratament?
4) Cand incep stimularea cu sirop? Eu ma gandesc dupa 15 August, ca acum mai au ceva cules, dar nu sunt sigur cand tre' sa bag sirop.

Stiu ca unele intrebari sunt simple dar e prima oara cand fac aceste operatii si nu as vrea sa risc nimic.
Multumesc din nou.
Seinfeld

Mesajde yuonyuon » 31 Iul 2019, 12:17

Seinfeld scrie:OK. VA multumesc din nou pentru raspunsuri :)
Punctual....

1) Dupa ce extrag, bag ramele la curatat/ouat in cuib, nu se intampla nimic daca stau 2 ore fara 3 rame, nu?
2) Daca sambata extrag, cand scot semicaturile? Eu ma gandesc sa dau ramele la "lins" si saptamana viitoare sa scot semicaturile.
3) Cand incep tratamentul? Este ok sa pun doar benzile de varrostop? Adica asta sa fie singurul tratament?
4) Cand incep stimularea cu sirop? Eu ma gandesc dupa 15 August, ca acum mai au ceva cules, dar nu sunt sigur cand tre' sa bag sirop.

Stiu ca unele intrebari sunt simple dar e prima oara cand fac aceste operatii si nu as vrea sa risc nimic.
Multumesc din nou.
cat puiet ai in stupi? ca asta e important......
yuonyuon

Mesajde Seinfeld » 31 Iul 2019, 13:29

cat puiet ai in stupi? ca asta e important.....

Buna ziua,

Am asa 2 familii puternice(8 rame cu puiet), 3 roiuri puternice( facute la inceputul lui iunie, au 5 rame puiet) si 3 roiuri mai slabute facute la inceputul lui Iulie ( 2 rame puiet).
Seinfeld

Mesajde yuonyuon » 02 Aug 2019, 09:59

Seinfeld scrie:cat puiet ai in stupi? ca asta e important.....

Buna ziua,

Am asa 2 familii puternice(8 rame cu puiet), 3 roiuri puternice( facute la inceputul lui iunie, au 5 rame puiet) si 3 roiuri mai slabute facute la inceputul lui Iulie ( 2 rame puiet).
incearca si egalizeaza (puietul), si numeste i pe toti stupi puternici.........
pana la 15 august sa ai cam 6 rame de puiet ...daca se poate pe suprafata cat mai mare 80%...in nici un caz!! 50 % cornotie de miere capacita (cum vad la altii) .....

tine cuibul compact(in special puietul capacit) dar pune rame goale(bune si nu albe) langa pentru a se putea debloca in caz ca nu au spatiu....matcile ponteaza masiv in perioada asta daca li se ofera sansa...

opreste o rama sau doua care sunt pline cu miere pentru la iarna si dupa 15 august cand puietul este capacit in mare parte ..poti da sirop(daca e cazul)

atentie pana la 15 august nu dai nimic mai ales ca ai avut cules la fs ......lasai sa se organizeze!!!......acuma e momentul in care se creste albina de iarna

alt lucru care nu i inteleg pe multi ....dau caturile jos ..dar tot odata spun ca stupii sunt puternici (in genereal vb).....eu dau caturile jos la 15sept-1 oct....
yuonyuon

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR