Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Incepatorii intreaba

Mesajde joohny » 25 Iul 2014, 07:38

Albinel scrie:Nu..

Va salut.Ma refer la eficienta tratamentului la varoua nu la pret.Sanatate.
joohny

Mesajde ionionut » 27 Iul 2014, 20:45

duma scrie:
ionionut scrie:@duma, multumesc. Mi-am pregatit o costumatie artizanala de interventie si aparatul foto. Imi doresc sa se fi cazat in corpul de sus, ca sunt lipite corpurile si mi-ar trebui dalta, levier si ciocan ca sa le desprind.

Va trebui sa faci in asa fel incat sa deschizi totul si sa iei rama cu rama sa le studiezi , pastura , mierea , puietul , aranjarea cuibului , reorganizarea cuibului pentru ca matca sa aibe loc sa depuna ponta , deblocarea cuibului daca este cazul ....si altele ....Deci apucate de treaba si desfa totul si nu ar strica sa ai langa tine si niste lazi noi in care sa muti familiile daca nu iti plac lazile sau nu corespund ( crapaturi sau nu inchide bine anumite laturi sau altele ).
Bafta si vino cu pozele ;)
Apropo de tinuta daca esti alergic ai grija ...daca nu poti lua si voalul de mireasa a bunicii sal pui pe fata ca de maini si sale de te capseaza nu se vede asa tare insa de fata ....si dor si arata sod ! :lol: :lol:

Am deschis stupul. Foarte de treaba albinele, nici una n-a zburat spre mine. Ce am gasit: 1) in corpul de jos sunt numai rame neocupate, cu sarmele goale. 2) in corpul de sus, primele 4 rame de la perete sunt incarcate cu albine, restul sunt rame libere, cu sarme. Ce am facut: Am scos toate ramele goale din corpul de sus si le-am inlocuit cu rame cu faguri claditi, vechi, din ceilalti stupi + o rama cu hranitor.
Pun 2 poze cu 2 rame, celelalte au iesit neclare, ca mi-a tremurat mana :) Daca va puteti pronunta despre ce se vede, v-as fi recunoscator.
Imagine
click image upload

Imagine
imagehosting
ionionut

Mesajde octavi » 27 Iul 2014, 22:30

cu precizarea ca sunt incepator dar totusi sper sa nu supar pe nimeni ca dau o parere, din ce ai acolo sunt sanse sa scoti o familie buna, probabil ramele au fost mancate de ele cand nu au avut altceva,ai puiet capacit, probabil si larve, nu stiu in ce masura e bine ca ai pus fagure din alt stup sa nu fie vreo boala,adevarat ca au saracele nevoie la ce spui ca ai avut in lada,dar totusi poate era mai bine cu F.A sa isi faca si ele o casuta ca toate albinele :lol: curata
si trebuie mutate jos dar atentie nu prea multe rame doar cate acopera albina in cazul ca ai puiet in mai multe stadii sa nu raceasca,si sa le dai mancare, bineiteles daca este stup cu magazie aceasta o dai jos, ca nu ai nevoie de ea, si mancare la ele periodic,am asa o presimtire ca va fi o familie buna.am avut acum 1 luna o familie care am zis ca o desfiintes, am stimulat tot la doua zile sirop cam cat puteau duce cu ceai de plante, tocmai azi am verificat si am ramas f incantat
octavi

Mesajde cosming » 27 Iul 2014, 22:55

Restrange spatiul la ca ocupa albina. In mijloc pune ramele cu cel mai mult puiet si la margini rame cu miere iar pe masura ce eclozeaza albina in locuiesti fagurii mancati. Ce se vede la tine e lipsa papa asa ca nu strica sa le dai sirop 2 in 1. Reteta o gasesti pe forum. Cand afli cine a postat-o citeste-i atent toate postarile

sa auzim de bine :P
cosming

Mesajde ionionut » 28 Iul 2014, 00:41

octavi, cosming, multumesc ! Am citit reteta de sirop, maine il vor primi in hranitor. Dorinta mea este sa bifez in iulie 2015 ca stupul a implinit 1 an.
ionionut

Mesajde duma » 28 Iul 2014, 09:21

Salutare !
Precum spune Octavi !!!! si eu sunt incepator si nu vreau sa supar pe nimeni si nici sa fac pe desteptul sau cel care a inventat acul la albine si ceea ce spun este parerea mea dupa cunostintele mele !!!
1. Rama prezentata de tine mie mi se pare a fi o rama oarba cladita candva ( nu vad sarmele poate sunt eu mai chior ;) ) , nu este rea ca are puiet sanatos gata de ecluzionat DAR de ea trebuie usor usor sa scapi ca nu iti foloseste la mai nimic mai ales pe timp de iarna ! Parerea mea din ce ai spus ca ai , este sa iti organizezi si sa restrangi cuibul atat cat este albina precum spune si Cosming ..... reorganizeaza pe lateral ramele cu pastura si miere daca ai !!! si in centru ramele cu puiet , capacitul si cel larvat cat mai compact pus si daca se poate o rama intreaga si buna de ouat sau un FA in centrul cuibului si stimuleaza cat se poate de mult ca sa nu intrerupa ponta sau sa scada si i functie de dezvoltare mai vi cu rame pe parcurs pentru dezvoltare . Daca necesita poti chiar sa renunti la un corp daca nu ai albina suficienta , le dai prea mult de lucru a incalzi spatiul si puetul rasfirat !
Daca poti distinge sfaturile bune de cele rele, atunci nu mai ai nevoie de sfaturi.
duma

Mesajde NicolaeG » 28 Iul 2014, 14:07

Pe una din rame, deasupra mierii ceruite este o proeminenta un al doilea figure pe care albinele roiesc. Ce este acesta? De ce a aparut? [img][IMG]http://imagizer.imageshack.us/v2/150x100q90/631/ECdCNR.jpg[/img][/img]
NicolaeG

Mesajde duma » 28 Iul 2014, 20:15

NicolaeG scrie:Pe una din rame, deasupra mierii ceruite este o proeminenta un al doilea figure pe care albinele roiesc. Ce este acesta? De ce a aparut? [img][IMG]http://imagizer.imageshack.us/v2/150x100q90/631/ECdCNR.jpg[/img][/img]

Salut ! m-am tot uitat poate iti raspunde un coleg mai in masura decat mine , insa dupa parerea mea este o bucata de fagure ce a fost lipit de celalalt si tu cand l-ai scos afara lai rupt si albinele dau iama la mierea din acel fagure ! ? sau ?????
Daca poti distinge sfaturile bune de cele rele, atunci nu mai ai nevoie de sfaturi.
duma

Mesajde liviutzbogos » 28 Iul 2014, 20:55

duma scrie:Salut ! m-am tot uitat poate iti raspunde un coleg mai in masura decat mine , insa dupa parerea mea este o bucata de fagure ce a fost lipit de celalalt si tu cand l-ai scos afara lai rupt si albinele dau iama la mierea din acel fagure ! ? sau ?????

Exact. Sa te uiti dumneata pe urmatoarea rama, sa vezi locul unde a fost lipit. :)
Nihil Sine Deo!

Munţii noştri aur poartă,
Noi cerşim din poartă-n poartă. (Octavian Goga)

Ce folos, viaţă fără de Hristos?
liviutzbogos

Mesajde duma » 28 Iul 2014, 21:41

liviutzbogos scrie:
duma scrie:Salut ! m-am tot uitat poate iti raspunde un coleg mai in masura decat mine , insa dupa parerea mea este o bucata de fagure ce a fost lipit de celalalt si tu cand l-ai scos afara lai rupt si albinele dau iama la mierea din acel fagure ! ? sau ?????

Exact. Sa te uiti dumneata pe urmatoarea rama, sa vezi locul unde a fost lipit. :)

Am dreptate Liviule ? Eu sunt incepator si ma dau cu parerea si eu !
duma

Mesajde Ted » 29 Iul 2014, 18:12

Buna ziua!
Va mai deranjez si eu cu cateva intrebari:
Un stup in 06.06 avea cateva botci capacite pe mijlocul ramei,am inteles ca sunt de SL.In 02.07 am gasit rame ouate.In 12.07 se ouase dupa diafragma.Am mutat rama respectiva in cuib si i-am pus o rama la crescut.In 19.07 am extras.In 24.07 ne-am mutat la alta fl.soarelui.Ieri la control pe 3 rame botci ca la rapita ,pe lateralele ramei si jos pe rama langa leat.Toate botcile erau capacite,unele cred ca erau gata de eclozionare,erau un pic roase in varf.Am luat o rama cu 4 botci,dintre care una un pic roasa si i-am dat-o unui roi cu care ma chinui de la salcam.Pe cele 2 rame ramase i le-am lasat.Am mai rupt din botcile prea mici si cele de langa leatul inferior.Intre cele ramase a fost si una putin roasa.Roieste?Schimba iar matca?Mai are timp sa se imperecheze?Au inceput sa scoata trantorii .
Aristotel: "Dumnezeu, care nu poate fi văzut de muritori, se vădeşte din lucrurile Sale"
Ted

Mesajde NicolaeG » 29 Iul 2014, 21:37

liviutzbogos scrie:

Am sa ma uit data viitoare cand voi umbla la stupi, chiar mi-ai starnit curiozitatea :)
As mai avea o intrebare. Este necesar deasupra podisorului sa pun o haina veche pentru a proteja albinele de frig? Ce-i drept, noaptea cred ca sunt cam 15 grade. Trebuie sa fie in permanenta aceasta protectie?
NicolaeG

Mesajde duma » 30 Iul 2014, 09:02

NicolaeG scrie:
liviutzbogos scrie:

Am sa ma uit data viitoare cand voi umbla la stupi, chiar mi-ai starnit curiozitatea :)
As mai avea o intrebare. Este necesar deasupra podisorului sa pun o haina veche pentru a proteja albinele de frig? Ce-i drept, noaptea cred ca sunt cam 15 grade. Trebuie sa fie in permanenta aceasta protectie?

....SALUT !
EUUUU nu pun nimic pana cand nu termin cu stimularile toamna si eventual complectariile si le fac restrangerile de cuib !
duma

Mesajde duma » 30 Iul 2014, 09:12

Ted scrie:Buna ziua!
Va mai deranjez si eu cu cateva intrebari:
Un stup in 06.06 avea cateva botci capacite pe mijlocul ramei,am inteles ca sunt de SL.In 02.07 am gasit rame ouate.In 12.07 se ouase dupa diafragma.Am mutat rama respectiva in cuib si i-am pus o rama la crescut.In 19.07 am extras.In 24.07 ne-am mutat la alta fl.soarelui.Ieri la control pe 3 rame botci ca la rapita ,pe lateralele ramei si jos pe rama langa leat.Toate botcile erau capacite,unele cred ca erau gata de eclozionare,erau un pic roase in varf.Am luat o rama cu 4 botci,dintre care una un pic roasa si i-am dat-o unui roi cu care ma chinui de la salcam.Pe cele 2 rame ramase i le-am lasat.Am mai rupt din botcile prea mici si cele de langa leatul inferior.Intre cele ramase a fost si una putin roasa.Roieste?Schimba iar matca?Mai are timp sa se imperecheze?Au inceput sa scoata trantorii .

Salut !
in 06.06 aveai matca batrana in cuib ? Nu este prea populat stupul ? in 29.07 aveai matca in cuib ? ........
Eu spun ca are timp sa se imperecheze .....insa in pastoral sar putea sa nu mai nimereasca casa ei !
duma

Mesajde Ted » 30 Iul 2014, 19:14

Buna ziua!
Sunt incepatoare si nu prea "vad" matca.La verificari ma uit dupa oua proaspat depuse,pana anul acesta nu le "vedeam" nici pe acestea,deci nu,nu am vazut matca.
Pe fata stupilor,aproape de urdinis, am lipit niste floricele ,albinute,din autocolant,tot in ideea sa se orienteze mai bine matca.Acum astept sa vad ce se mai intampla .Albina era destula!
Aristotel: "Dumnezeu, care nu poate fi văzut de muritori, se vădeşte din lucrurile Sale"
Ted

Mesajde liviutzbogos » 30 Iul 2014, 22:13

NicolaeG scrie:Am sa ma uit data viitoare cand voi umbla la stupi, chiar mi-ai starnit curiozitatea :)

Daca ai ce sa pui, este foarte necesar... protejeaza, nu se pierde atata caldura iarna si nu se incinge asa tare sub capac vara. Acum, la ora actuala, nici nu poate fi vorba de frig :) Toate bune.
Nihil Sine Deo!

Munţii noştri aur poartă,
Noi cerşim din poartă-n poartă. (Octavian Goga)

Ce folos, viaţă fără de Hristos?
liviutzbogos

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR