nae scrie:1-bezmetic =am renuntat la scuturare directa/salvare
Il mut ziua in diferite colturi ale stupinei sa piarda culegatoarea ,de 2-3 ori ; seara ,tarziu, il scutur (la 5-6 metrii de ultimul stup ,n-am spatiu si timp ),ramele distribuite la altii/topite .Culegatoarea e atrasa de feromonul vecinei si dezerteaza dar in cazul d-tale(albina moarta ) sunt incercari de furt ...nu dezertari.
2-cautati un stupar sa vada situatia ca e mai complicat decat pare ;acum unirea e mai grea si facuta pe fond de foame/depopulare/furtisag se face cu sanse slabe .
Rupi botcile capacite (pe seara ) si-l unesti atunci nu marti ; nu aduci roiul la stup ci stupul la roi .Bagi roiul la mijloc si fam fara matca o spargi 2-3 rame stanga 2-3 rame dreapta . Sau , daca fam e puternica, metoda cu ziarul : fam jos ,roiul sus , intre 1-2 foi de ziar cu 5-6 gaurele si un burete cu tuica/otet/protofil (pe locatia fam )...
Stupii sunt adusi acasa pt.iernare la liziera unei paduri.Cand i-a scuturat sotul cu vecinul(stupar vechi) la aprox.100m,la intrare in padure,pana s-au intors cu stupul,albinele sosisera si erau pe fata unui stup din spate(aceeasi culoare)si pe cei 2 din dreapta lui,el fiind ultimul pe rand.Atunci ne-a fost frica sa nu ne omoare matcile la acestia 3 si vecinul ne-a pus sa-i stropim cu tuica.Dupa ce a asezat stupul la locul lui au intrat in el si s-au mai potolit,de aceea am crezut ca s-au batut.Vecinul ne-a zis ca a doua zi ,cele 3 rame pe care le pusesm in el sa le dam la alti stupi.Eu ,"Gica Contra" cu "prostii bagate in cap de pe internet", nu am vrut,pt.ca citisem ca albinele bezmetice pot sa-ti omoare matcile.Ramele care au fost in bezmetic,apoi in congelator,avand miere multa o sa le dam dupa diafragma la alti stupi apoi la topit.
La cea de-a doua situatie,ambii stupi sunt orizontali.A mai unit sotul cu vecinul stupi ,asta primavara,cu tuica si ma gandeam sa procedam la fel.Ca putere sunt cam la fel si sunt asezati in aceeasi linie despartiti de un alt stup.E o problema?