Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Incepatorii intreaba

Mesajde nae » 24 Aug 2014, 15:14

1-bezmetic =am renuntat la scuturare directa/salvare
Il mut ziua in diferite colturi ale stupinei sa piarda culegatoarea ,de 2-3 ori ; seara ,tarziu, il scutur (la 5-6 metrii de ultimul stup ,n-am spatiu si timp ),ramele distribuite la altii/topite .Culegatoarea e atrasa de feromonul vecinei si dezerteaza dar in cazul d-tale(albina moarta ) sunt incercari de furt ...nu dezertari.
2-cautati un stupar sa vada situatia ca e mai complicat decat pare ;acum unirea e mai grea si facuta pe fond de foame/depopulare/furtisag se face cu sanse slabe .
Rupi botcile capacite (pe seara ) si-l unesti atunci nu marti ; nu aduci roiul la stup ci stupul la roi .Bagi roiul la mijloc si fam fara matca o spargi 2-3 rame stanga 2-3 rame dreapta . Sau , daca fam e puternica, metoda cu ziarul : fam jos ,roiul sus , intre 1-2 foi de ziar cu 5-6 gaurele si un burete cu tuica/otet/protofil (pe locatia fam )...
nae

Mesajde Ted » 24 Aug 2014, 16:02

nae scrie:1-bezmetic =am renuntat la scuturare directa/salvare
Il mut ziua in diferite colturi ale stupinei sa piarda culegatoarea ,de 2-3 ori ; seara ,tarziu, il scutur (la 5-6 metrii de ultimul stup ,n-am spatiu si timp ),ramele distribuite la altii/topite .Culegatoarea e atrasa de feromonul vecinei si dezerteaza dar in cazul d-tale(albina moarta ) sunt incercari de furt ...nu dezertari.
2-cautati un stupar sa vada situatia ca e mai complicat decat pare ;acum unirea e mai grea si facuta pe fond de foame/depopulare/furtisag se face cu sanse slabe .
Rupi botcile capacite (pe seara ) si-l unesti atunci nu marti ; nu aduci roiul la stup ci stupul la roi .Bagi roiul la mijloc si fam fara matca o spargi 2-3 rame stanga 2-3 rame dreapta . Sau , daca fam e puternica, metoda cu ziarul : fam jos ,roiul sus , intre 1-2 foi de ziar cu 5-6 gaurele si un burete cu tuica/otet/protofil (pe locatia fam )...

Stupii sunt adusi acasa pt.iernare la liziera unei paduri.Cand i-a scuturat sotul cu vecinul(stupar vechi) la aprox.100m,la intrare in padure,pana s-au intors cu stupul,albinele sosisera si erau pe fata unui stup din spate(aceeasi culoare)si pe cei 2 din dreapta lui,el fiind ultimul pe rand.Atunci ne-a fost frica sa nu ne omoare matcile la acestia 3 si vecinul ne-a pus sa-i stropim cu tuica.Dupa ce a asezat stupul la locul lui au intrat in el si s-au mai potolit,de aceea am crezut ca s-au batut.Vecinul ne-a zis ca a doua zi ,cele 3 rame pe care le pusesm in el sa le dam la alti stupi.Eu ,"Gica Contra" cu "prostii bagate in cap de pe internet", nu am vrut,pt.ca citisem ca albinele bezmetice pot sa-ti omoare matcile.Ramele care au fost in bezmetic,apoi in congelator,avand miere multa o sa le dam dupa diafragma la alti stupi apoi la topit.
La cea de-a doua situatie,ambii stupi sunt orizontali.A mai unit sotul cu vecinul stupi ,asta primavara,cu tuica si ma gandeam sa procedam la fel.Ca putere sunt cam la fel si sunt asezati in aceeasi linie despartiti de un alt stup.E o problema?
Aristotel: "Dumnezeu, care nu poate fi văzut de muritori, se vădeşte din lucrurile Sale"
Ted

Mesajde Florin Dobre » 24 Aug 2014, 16:13

Ted scrie:La cea de-a doua situatie,ambii stupi sunt orizontali.A mai unit sotul cu vecinul stupi ,asta primavara,cu tuica si ma gandeam sa procedam la fel.Ca putere sunt cam la fel si sunt asezati in aceeasi linie despartiti de un alt stup.E o problema?

N-ar trebui sa fie probleme. Culegatoarea se va imparti stanga-dreapta iar roiul va beneficia de puiet si albina tanara.
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde doctorasulcelviteaz » 24 Aug 2014, 20:48

Vin si eu cu o intrebare deoarece ma consider inca incepator . Sambata trecuta am fost la stupi si am obsercat ca inca este cules , oua de zi in stupii in care am apucat sa verific . As dori ca de sambata 30 august sa incep stimulare pentru a mentine ponta matcilor , e ok asa ? Este prea tarziu ?
doctorasulcelviteaz

Mesajde dragos_vintu » 25 Aug 2014, 19:27

Pentru a ne amuza un pic va trimit o stire pe de la Americani... s-au panicat si a devenit senzationala sitrea ca 50 000 albine si-au facut casa in podul unui apartament...
Orice apicultor ar zice calm ca a roit un stup si si-au facut stup in un pod... 50 000 albine e o familie puternica pe 12 rame :)
http://mashable.com/2014/08/25/50000-be ... -main-link
Assumption is the mother of all fuckups
dragos_vintu

Mesajde Ted » 27 Aug 2014, 20:53

Buna seara!
Pe prospectul protofilului scrie sa se administreze 50-80 ml pe sezon\familie.Daca am adaugat la turte in 12.02 prima data,cand se incheie sezonul,in februarie la anul,sau acum ,in august, a inceput un nou sezon?
Va multumesc!
Aristotel: "Dumnezeu, care nu poate fi văzut de muritori, se vădeşte din lucrurile Sale"
Ted

Mesajde joohny » 27 Aug 2014, 21:27

Va salut.Cum tr. sa procedez pt.a forta matca sa oua in cuib si nu in cat,exclusiv dat caturile jos,pus folie intre cuib si cat insa lasata o fanta de 5-10 cm pt. a circula albinele si gratie haneman.Multumesc.Sanatate.
joohny

Mesajde nae » 27 Aug 2014, 21:40

1- daca in loc de 80mil protofil/sezon bagati 100mil nu cred ca-i grav(matca e cea vizata -albina din dec a murit si daca ai schimbat matca ... ).
2-poti pacali matca sa oua in cuib cu hanneman, daca oua in cat oare nu-ti spune nimic ?
-poate sus e mai cald sau temp/umezeala convenabila !?
-nu mai bine dai caturile jos ? Acolo unde nu poti/nu vrei jonglezi cu folia si usor-usor (cand va avea coroane nu mai urca ),adica fanta de 10 cm o reduci treptat pana scapi de puietul de sus si ajungi la o fanta (!?) care sa nu piarda caldura cuibului si sa permita circulatia albinei (gaselnita).
nae

Mesajde proapis13 » 27 Aug 2014, 21:44

joohny scrie:Va salut.Cum tr. sa procedez pt.a forta matca sa oua in cuib si nu in cat,exclusiv dat caturile jos,pus folie intre cuib si cat insa lasata o fanta de 5-10 cm pt. a circula albinele si gratie haneman.Multumesc.Sanatate.

Nu ai mentionat unde este regina,in cat sau in cuib ?????... :?
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde Ted » 27 Aug 2014, 21:50

Multumesc mult d-nu Nae,matcile nu s-au schimbat la toti.Pana acum am dat aprox.45ml\fam.,deci pana in februarie mai putem da diferenta.
Noapte buna!
Ted

Mesajde joohny » 27 Aug 2014, 22:07

proapis13 scrie:
joohny scrie:Va salut.Cum tr. sa procedez pt.a forta matca sa oua in cuib si nu in cat,exclusiv dat caturile jos,pus folie intre cuib si cat insa lasata o fanta de 5-10 cm pt. a circula albinele si gratie haneman.Multumesc.Sanatate.

Nu ai mentionat unde este regina,in cat sau in cuib ?????... :?

Va salut.Situatia asta o am in 5 stupi.Deci am matca si in cuib si in cat(SL)-la 2 ,iar la cei 3 continua sa oua in cat iar in cuib ramele sint aproape goale in acest momemt.Mentionez ca al 2-lea cat este plin cu miere 50-70 % la toti stupii pe care ii am si totusi ii stimulez.Daca ma iau dupa ele inteleg ca toamna ar fi destul de lunga.Totusi sigur ceva imi scapa.Sanatate.
joohny

Mesajde Florin Dobre » 27 Aug 2014, 22:10

Ai ME? :?
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde joohny » 27 Aug 2014, 22:17

Florin Dobre scrie:Ai ME? :?

Va salut.Eu NU,ci stupi pe 10R cu caturi de 1/2.Sanatate.
joohny

Mesajde nae » 27 Aug 2014, 22:23

joohny scrie:Daca ma iau dupa ele inteleg ca toamna ar fi destul de lunga.Totusi sigur ceva imi scapa.Sanatate.

Nu ati citit toate semnele , propolizare maxima/trantori afara ...; cred ca nea GICA a explicat(magistral) undeva ca vara mentin temperatura mult mai greu decat iarna = cum sa mentii 34* cand afara sunt 50* , microclimatul intr-undormitor il mentii mai usor decat intr-o sufragerie = NU , renunta la caturi .
nae

Mesajde Florin Dobre » 27 Aug 2014, 22:23

E o buna ocazie sa iernezi un MER :idea: ...chiar daca va fi pe rama de jumate simpla. :D
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde joohny » 27 Aug 2014, 22:39

nae scrie:[quote="
... renunta la caturi .

Nu pot deoarece nu am unde sa le depozitez fara gaselnita.Sanatate.
joohny

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR