Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Incepatorii intreaba

Mesajde alt stupar » 01 Sep 2014, 17:42

prietene, lucrul asta probabil n-am sa-l inteleg niciodata... la ce va trebuie zeci de stup`sori bagati la iernat atata vreme cat nu va tine bugetul nici cat sa le asigurati minim de rezerve de Iernare ???

La dracu... invatati-le sa roada lemne, sa mance naibii spetezele ramelor daca cumva gata-n ianuarie bruma de rezerve :twisted:
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde ovidiu8403 » 01 Sep 2014, 17:56

ovidiu8403 scrie:Daca restrang la sfarsit de septembrie roii+familiile la 4-5 rame cu miere in medie 7-8 kg le ajunge pana prin 1-15 februarie cand le voi da Apifonda?

Imi trebe stupisori ca sunt roi timpurii de luna Mai - naturali care acum au ajuns pe 6-8 rame in care am bagat si de la care sper sa scot la anu . Anul acesta am ch mult cu ajutatul lor , stimulatul si completatul, stim bine ce an a fost ...

Multumesc de critica... dar un raspuns de bun simt la intrebare nu mi-ai dat . ;)
Cu cat inveti mai mult cu atat iti dai seama ca sti mai putin...
ovidiu8403

Mesajde yulian » 01 Sep 2014, 18:08

Eu cu minim 5 rame am iernat, sub 5 unificare sau daca vrei, o matca de rezerva pentru anul viitor. In ceea ce priveste rezervele, ar trebui sa apreciezi dupa ochi: prima si ultima rama plina cu miere, in rest cel putin un 3 degete. Daca vine o iarna ca cea de anul asta...ramane miere si la rapita :D
yulian

Mesajde alt stupar » 01 Sep 2014, 18:11

ovidiu8403 scrie:Multumesc de critica... dar un raspuns de bun simt la intrebare nu mi-ai dat . ;)
da, da... si profitul... profitul cand vine ???
nesimtite fiinte gazele astea... sa manance atat de mult si nici macar sa nu aiba omul garantia ca la anu` scoate inzecit :D
In fine, speranta moare ultima...

Colegule... asa intrebare, raspunsul pe masura !
Ce Dumnezeu pot sa-ti raspund eu cum sa le mai asiguri rezerve cand singur afirmi ca nema leva de sirop, canci parale pentru zaharel.

sau...du-le pe langa vreo Fabrica de Zahar, poate uita aia portile deschise la hala, si te-ai scos... nah !
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde TDI » 01 Sep 2014, 18:13

"]
ovidiu8403 scrie:Daca restrang la sfarsit de septembrie roii+familiile la 4-5 rame cu miere in medie 7-8 kg le ajunge pana prin 1-15 februarie cand le voi da Apifonda?

Ia si da-le acum cate 7, 8 kg de sirop 3:1 - daca au albina de iarna si nu au fost afectati de Varroa, trec iarna - daca stimulezi masiv in primăvara, scoti si miere.
Undeva in 15 octombrie, pana la 1 noiembrie, faci o revizie, care nu are 4 rame negre de albină, unifici.
Alege-ți de pe acum mătcile pe care o sa le sacrifici.
Daca dai Apifonda, da-le intre 25 decembrie si 10 ianuarie - mai bine sirop acum.
Ovidiu, ultima ta replica nu te onorează.
TDI

Mesajde yulian » 01 Sep 2014, 18:14

alt stupar scrie:da, da... si profitul... profitul cand vine ???
nesimtite fiinte gazele astea... sa manance atat de mult si nici macar sa nu aiba omul garantia ca la anu` scoate inzecit :D
In fine, speranta moare ultima...

La anu'...la anu' :lol:
yulian

Mesajde ovidiu8403 » 02 Sep 2014, 07:32

Yulian , TDI , multumesc de raspunsuri . Va salut cu respect !
ovidiu8403

Mesajde ovidiu8403 » 02 Sep 2014, 08:13

alt stupar scrie:Colegule... asa intrebare, raspunsul pe masura !

Si totusi topicul este
PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR
Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
:o

Iernare usoara tuturor.
ovidiu8403

Nu prea este intrebare

Mesajde icXu » 03 Sep 2014, 21:04

Am vazut ca o sa bage la Kaufl*** in oferta carutul din poza atasata la pretul de 130 lei, ma gandesc ca poate va este de ajutor; eu cred ca o sa-mi iau unul.
Untitled.jpg
icXu

Mesajde joohny » 03 Sep 2014, 21:32

Va salut.Ce e si cu apicultorii cu vechime.Acum citeva zile m-am intilnit cu un vechi stupar iar actualmente ajuns la pensie de 2 ani s-a apucat iarasi de apicultura.Din vorba-n vorba ajungem la cum facea el miere nenaturala in acele vremuri.Mai pe scurt cam asa imi spunea,citez dupa cum spunea el:luam o rama de pastura ,o puneam intr-un cazan cu apa la fiert ,dupa ce incepea sa fiarba la citeva minute o lua de pe foc si o dadea printr-un tifon dupa care ii punea zahar si zeama de lamiie o fierbea citeva minute dupa care o lua de pe foc,o lasa sa se raceasca dupa care era buna de livrat(dupa spusele lui la achizitionare a primit si laude asupra calitatii mierii).Dupa spusele lui asa a facut in acele vremuri si a reusit sa-si inveleasca casa intr-o vara.Mentionez ca ,cantitatile din fiecare (zahar si lamiie) nu mi le-a spus.Voi ce parere aveti?Sanatate.
joohny

Mesajde jenica67 » 03 Sep 2014, 21:42

joohny, o fi tare demult, cand analizele se faceau cu ........ Acum decat sa te faci de ras cu astfel de incercari, mai bine iti iei carutul de carat pe scari stupii si ii urci pe bloc in oras, ca faci miere mai buna.
jenica67

Mesajde joohny » 04 Sep 2014, 17:08

Va salut.Care model de asezare a ramelor pt. iernare este mai buna,bilaterala sau centrala?Daca puteti sa si argumentati as fi si mai multumit.Sanatate.
joohny

Mesajde ovidiu8403 » 04 Sep 2014, 17:50

Pai din carti spune clar bilateral la fam. puternice ticsite de rezerve iar central la fam slabe fara rezerve si roiuri mici-slabuti. Eu pe toti ii aranjez bilateral ... cu 1-2 gauri prin rame .Salutari
ovidiu8403

Mesajde vlad » 04 Sep 2014, 18:18

joohny scrie:Va salut.Care model de asezare a ramelor pt. iernare este mai buna,bilaterala sau centrala?Daca puteti sa si argumentati as fi si mai multumit.Sanatate.

sunt mai multe criterii : in functie de puterea familiei , in functie de provizii , in functie de cutie , in functie de tipul de rama ; fiecare isi alege ceea ce crede ca i se potriveste cel mai bine si .... cum s-a obisnuit
vlad

Mesajde Ted » 06 Sep 2014, 18:43

nae scrie:1-bezmetic =am renuntat la scuturare directa/salvare
Il mut ziua in diferite colturi ale stupinei sa piarda culegatoarea ,de 2-3 ori ; seara ,tarziu, il scutur (la 5-6 metrii de ultimul stup ,n-am spatiu si timp ),ramele distribuite la altii/topite .Culegatoarea e atrasa de feromonul vecinei si dezerteaza dar in cazul d-tale(albina moarta ) sunt incercari de furt ...nu dezertari.
2-cautati un stupar sa vada situatia ca e mai complicat decat pare ;acum unirea e mai grea si facuta pe fond de foame/depopulare/furtisag se face cu sanse slabe .
Rupi botcile capacite (pe seara ) si-l unesti atunci nu marti ; nu aduci roiul la stup ci stupul la roi .Bagi roiul la mijloc si fam fara matca o spargi 2-3 rame stanga 2-3 rame dreapta . Sau , daca fam e puternica, metoda cu ziarul : fam jos ,roiul sus , intre 1-2 foi de ziar cu 5-6 gaurele si un burete cu tuica/otet/protofil (pe locatia fam )...

Buna ziua!
1- Am "plimbat" bezmeticul 2 zile prin stupina,apoi l-am dus la o alta locatie la aprox. 4 km. si l-am lasat acolo cu tot cu cutie.I-am lasat 2 rame in cuib,nu am avut "inima"sa-l scuturam si sa luam cutia.Acolo nu mai avem stupi si nici in jurul nostru cam 1 km. nu are nimeni.
2-Vecinul stupar, nu ne-a lasat sa rupem botcile si sa-l unim,a mai rupt el din ele si a spus sa-l lasam in pace.Asa am facut!Am sa mai scriu ce s-a intamplat cu el.
Aristotel: "Dumnezeu, care nu poate fi văzut de muritori, se vădeşte din lucrurile Sale"
Ted

Mesajde vlad » 07 Sep 2014, 07:00

plimbarea prin stupina are ca unic scop cedarea culegatoarei in favoarea celorlalti . eu o fac ziua , cand culegatoarea e plecata. n-am inteles de ce i-ai mai lasat botci dupa ce l-ai ,, plimbat " doua zile . aici consider ca ai gresit din doua motive : 1- mutandu-l prin stupina de colo- colo bezmeticul se depopuleaza in el ramanand ,in mare, doar albina outoare care nu paraseste stupul de buna voie si 2- presupunand ca o sa-ti iasa o matca din botcile alea lasate , ti-ai pus intrebarea daca se mai imperecheaza , cu cine ? ( mai ales ca zici ca unde l-ai dus nu mai sunt alti stupi ) . nu mai faci matca din ala ! e pierdere de timp si consum de benzina si mai faci un drum ca sa-ti iei cutia goala . vecinul trebuia sa stie amanuntele astea
vlad

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR