Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Intrebare

Mesajde leinadbondarul » 12 Noi 2014, 01:04

proapis13 scrie:
akaju scrie:Evolutia unei familii de albine o dirijeaza Dumnezeu.

Ia dezvolta ideea ca pare interesanta...

Cred ca cel mai important factor este vremea,nu ai vreme bună nu ai albină,nu ai cules,nu ai dezvoltare ,nu ai producţie......dezastru .
Daca nu curge,pică ceara de lumânare.... Şi dacă nu înţelegi ce vreau să spun ,citeşte până înţelegi şi dacă ai inteles clar mirosi a flori de câmp
leinadbondarul

Re: Incepatorii intreaba

Mesajde varza » 12 Noi 2014, 11:11

Salutari tuturor. Am o problema la o familie care a roit prin iunie. Are regina tanara si am inceput sa completez masiv cu sirop invertit 2/1. La momentul inceperi stimulari aveam aproximativ 7 intervale de albina. Am completat aproximativ 7 kg de zahar facut sirop. Completarea am facut-o la sfarsitul lui august. Acum ma uit in el si pauza...... albina pe 3 rame.......Ma gandesc ca problema poate fi survenit de la lipsa pasturi sau a polenului celelalte familii nehranite nu au pierdut din populatie . Spatiu de pontat am asigrat dar degeaba. :( De paduchi nu se poate pune problema deoarece am tot administrat varachet conform prospectului + ca nici nu a avut o infestare prea mare la familia respectiva....... Se mai poate face ceva in afara de unificare? La mine a fost un an nasol nu am reusit sa storc nicio lingurita de miere de la familii intrucat abia le-am asigurat lor necesarul de miere +ca a mai fost ceva cazuri cand am completat. Polenul iar a fost slabut.
varza

Mesajde Doru89 » 12 Noi 2014, 11:28

Varza sunt mai multe cauze ,majoritatea a fost albina batrana,siropul nu a fost invertit deci uzura maxima si so depopulat,furtisag periodic= scaderea nr indivizilor,disparitia spatiului de oat deci matca nu o avut unde sa ponteze fi atent cand bagi completarile albina nu baga in rame siropul pana cand un rand de celule e plint capacit baga uniform deci matca nu o avut unde sa ponteze,ca sa ponteze trebuie sa fie in natura si o sursa buna de polen nu doar nectar.
Familia poate sa treaca iarna daca e bine izolata/pusa intr-o lada de nucleu sa fie mai stransa=spatiu mai mic de incazit ori o unifci cu alta.
Doru89

Mesajde bmdna » 12 Noi 2014, 14:26

[size=85]
varza scrie:Salutari tuturor. Am o problema la o familie care a roit prin iunie. Are regina tanara si am inceput sa completez masiv cu sirop invertit 2/1. La momentul inceperi stimulari aveam aproximativ 7 intervale de albina. Am completat aproximativ 7 kg de zahar facut sirop. Completarea am facut-o la sfarsitul lui august. Acum ma uit in el si pauza...... albina pe 3 rame.......Ma gandesc ca problema poate fi survenit de la lipsa pasturi sau a polenului celelalte familii nehranite nu au pierdut din populatie . Spatiu de pontat am asigrat dar degeaba. :( De paduchi nu se poate pune problema deoarece am tot administrat varachet conform prospectului + ca nici nu a avut o infestare prea mare la familia respectiva....... Se mai poate face ceva in afara de unificare? La mine a fost un an nasol nu am reusit sa storc nicio lingurita de miere de la familii intrucat abia le-am asigurat lor necesarul de miere +ca a mai fost ceva cazuri cand am completat. Polenul iar a fost slabut.
[/size]

Salut!
Ai putea sa iernezi aceasta familie mica intr-un orizontal unde ai deja o familie la iernat, ai un urdinis disponibil si unde ai posibilitatea sa pui o diafragma etansa, fara sa deranjezi prea mult familia aflata deja la iernare. Este cam tarziu pentru asta, dar ai putea incerca. Ai mai putea incerca o varianta, daca nu poti fixa diafragma etansa fara sa deranjezi familia ce ierneaza deja, sa faci o diafragma din polietilena (dupa modelul profului online - eu n-am incercat asa ceva dar ma gandesc ca nu ai avea nimic de pierdut, in cel mai rau caz se va face unificare). O familie pe 3 rame, de una singura, poate trece doar o iarna foarte usoara, in conditii normale nu are nicio sansa.
bmdna

Mesajde TDI » 12 Noi 2014, 15:14

Totusi o familie pe 3 rame poate reprezenta cu totul altceva decât o familie de 3 rame. Cea de-a doua varianta, in acceptiunea clasica ar putea fi complimentata ca familie pe 5 rame, ceea ce nu e adevărat deloc. Dar depinde enorm de iarna si de zona geografica a tarii.
Ex. 2013-2014:
1. O familie de 3.5 rame pe 5 rame a ajuns la salcâm pe 20 rame.
2. O familie de 8 rame pe 9 rame a ajuns la salcâm pe 30+ rame.
3. Vreo 6 familii de 5 rame pe 5 rame, cu mătci bătrâne e drept au fost desfiintate in debutul salcamului.
Ex. 2014-2015:
Familiile mele au intre 3 si 5 rame de albina pe 4-6 rame, dupa mai multe unificari decât mi-ar plăcea sa mentionez.
TDI

Mesajde octavi » 12 Noi 2014, 22:04

azi a fost afara maicamea la ferma si am rugat=o sa mearga sa vada ce sa intamplat cu rama lasata in pom unde au fost scuturate la 50m toate ramele stupui bezmetic si pe care inca atunci sau pus multe albine de pe jos, si a zis ca nebunele de albine sunt inca multe pe rama respectiva, defapt o rama plina pe ambele parti. au trecut 2 zile ele tot acolo :shock: :shock: ma gandesc sa fac cu ele o experienta le pun in o lada si de aduc acasa acolo langa stupina nu am curaj sa le las sa vad ce se intampla cu ele
octavi

Mesajde igo1 » 13 Noi 2014, 00:11

Păcat. Ar trebui sa Îți pese mai.mult de ele.
igo1

Mesajde Gabriel.alexandru » 14 Noi 2014, 10:36

Salutare,
Sunt incepator, recunosc ca nu am citit toate post-urile legate de iniernare, insa as vrea sa obtin o parere avizata despre modalitatea mea de invelire a stupilor. Am postat o poza in acest sens.
Solutia este una inspirata din filmuletele lui Dan Margarit. Am folosit o prelata auto, captusita cu vatelina ca invelitoare laterala. Sub acoperis am folosit o perna din fulgi de polistiren iar acoperisul este din osb vopsit.
Toti cei patru stupi sunt pe doua corpuri 1/1 si cat de 3/4, restranse la maxim 4-5 rame pe corp cu coronite sanatoase.in total, fiecare stup are 8-10 rame dispuse 4+4 sau 5+5. Mentionez ca am restrans ramele goale.
In fiecare stup, dupa diafragma am pus polistiren expandat de 5 cm de sus pana jos si am blocat urdinisul pe portiunea golului. Mentionez ca golurile in stupi le-am lasat in exterior.
In podisor, dupa diafragma cu plasa am pus deasemenea polistiren de 5 cm decupat in jurul aerisirilor de pe "fatade".
Aerisirile de tip buzunar ce se vad corespund cu aerisirile din podisor.
Ingrijorarea mea este daca nu cumva am creat un deficit de ventilatie.in momentul de fata Nu stiu cum sa-mi dau seama de acest lucru sau la ce indicii ar trebui sa fiu atent.
As aprecia o parere din partea unui apicultor cu experienta.
Fişiere ataşate
image.jpg
4 stupi pusi spate in spate
Gabriel.alexandru

Mesajde oroles » 14 Noi 2014, 10:48

Apicultorii cu experienta nu ii infofolesc ci le lasa mancare. :D Tu nu ai nici clima si nici iarna lui Dan Margarit (sa speram!). Lasa-l asa daca tot ai apucat sa faci asta. Asigura un pic de ventilatie si in partea de sus in dreptul podisorului ca sa nu transpire prea tare.
oroles

Mesajde TDI » 14 Noi 2014, 13:37

Poza e frumoasa, mai ales ca e in ROU.
Daca era in Bucovina intelegeam, dar in Calarasi, nu.
TDI

Mesajde vslsilviu » 14 Noi 2014, 20:31

Din tot impachetajul cel mai mult mi-a placut poteca batatorita din jurul paletilor. :D
Sincer ai exagerat, nici nu stim inca cu siguranta daca anul acesta o sa avem zapada ?!
vslsilviu

Mesajde iunicu » 14 Noi 2014, 22:57

Din proprie experienta iti spun ca incepatorii se tem cel mai mult de frig. Dupa ce isi dau seama ca frigul nu este o problema pentru albina, incep sa se teama de lipsa hranei. Or sa vada si cat se consuma intr-o iarna si pe urma or sa se teama de condens. Vor sa inteleaga cum se strange cuibul si se va rezolva.
Odihneste-te in pace Gica!
Odihneste-te in pace Kamy!
iunicu

Mesajde popik50 » 14 Noi 2014, 23:32

In primul rand, bun venit... legat de infofoleala stupilor, pot spune ca ai exagerat, faci asa cum fac mamicile cu copii. Astea sunt de obicei simptomele incepatorilor. Cand vei avea 100 de stupi nu vei mai avea timp de asa ceva. Albinelelor le trebuie hrana, o ventilatie buna si sa fie cat mai stranse in cuib, in rest ii poti lasa fara alte impachetari.
popik50

Mesajde alexx » 15 Noi 2014, 00:12

Gabriel.alexandru scrie:Salutare,
Sunt incepator, recunosc ca nu am citit toate post-urile legate de iniernare, insa as vrea sa obtin o parere avizata despre modalitatea mea de invelire a stupilor. Am postat o poza in acest sens.
Solutia este una inspirata din filmuletele lui Dan Margarit. Am folosit o prelata auto, captusita cu vatelina ca invelitoare laterala. Sub acoperis am folosit o perna din fulgi de polistiren iar acoperisul este din osb vopsit.
Toti cei patru stupi sunt pe doua corpuri 1/1 si cat de 3/4, restranse la maxim 4-5 rame pe corp cu coronite sanatoase.in total, fiecare stup are 8-10 rame dispuse 4+4 sau 5+5. Mentionez ca am restrans ramele goale.
In fiecare stup, dupa diafragma am pus polistiren expandat de 5 cm de sus pana jos si am blocat urdinisul pe portiunea golului. Mentionez ca golurile in stupi le-am lasat in exterior.
In podisor, dupa diafragma cu plasa am pus deasemenea polistiren de 5 cm decupat in jurul aerisirilor de pe "fatade".
Aerisirile de tip buzunar ce se vad corespund cu aerisirile din podisor.
Ingrijorarea mea este daca nu cumva am creat un deficit de ventilatie.in momentul de fata Nu stiu cum sa-mi dau seama de acest lucru sau la ce indicii ar trebui sa fiu atent.
As aprecia o parere din partea unui apicultor cu experienta.

Stupi nu se invelesc in exetrior cu NIMIC sunt studii care spun ca albina trebuie sa fie in contact cu temperatura exterioara....stup puternic sa fie dar daca e ce te faci ca o sa fie si condens.
alexx

Mesajde vlad » 15 Noi 2014, 08:49

1-la iarna , cand vei vrea sa te uiti in ei , deranjul va fi mai mare .zici ca ai caturile pe ei .
2- exista o continuitate in ceea ce priveste mierea din caturi , adica ai ramele pline pana la leatul de jos ? daca nu , degeaba le-ai pus . pe cate rame ai ghemul ? te intreb asta pt ca de multe ori se intampla ca albina sa nu urce in cat , grosimea leatului superior +cea a leatului inferior + distanta dintre ele sa fie o bariera de netrecut in iarna .
3- suportii sunt prea jos , trebuia sa-i fi pus macar pe doi paleti suprapusi . vei deranja familiile cand vei vrea sa dai zapada de pe langa ,, casa ''.
4- s-ar putea sa ai ,,in casa '' un loc de joaca si de cuibarit pt soareci toata iarna .
5- CRED ca ai sanse 70-80 % sa ai precipitatii ( nu condens) la iarna . stiu pe cineva care ( la fel s-a temut de frig ) si a bagat stupii in sira cu fan si .... si-a luat altii.
vlad

Mesajde Gabriel.alexandru » 15 Noi 2014, 09:31

vlad scrie:1-la iarna , cand vei vrea sa te uiti in ei , deranjul va fi mai mare .zici ca ai caturile pe ei .
2- exista o continuitate in ceea ce priveste mierea din caturi , adica ai ramele pline pana la leatul de jos ? daca nu , degeaba le-ai pus . pe cate rame ai ghemul ? te intreb asta pt ca de multe ori se intampla ca albina sa nu urce in cat , grosimea leatului superior +cea a leatului inferior + distanta dintre ele sa fie o bariera de netrecut in iarna .
3- suportii sunt prea jos , trebuia sa-i fi pus macar pe doi paleti suprapusi . vei deranja familiile cand vei vrea sa dai zapada de pe langa ,, casa ''.
4- s-ar putea sa ai ,,in casa '' un loc de joaca si de cuibarit pt soareci toata iarna .
5- CRED ca ai sanse 70-80 % sa ai precipitatii ( nu condens) la iarna . stiu pe cineva care ( la fel s-a temut de frig ) si a bagat stupii in sira cu fan si .... si-a luat altii.

Salutare!
Multumesc pentru raspunsuri.
Ghemurile au fost restranse le 4-maxim 5 rame pline cu albine.Avand in vedere ca am cumparat familiile la inceputul lunii Iunie, nu au apucat sa se dezvolte extraordinar. Ramele de cuib sunt pline de miere iar cele de cat sunt ocupate in proportie de 70 %. Cat despre latimea leatului, nu pot sa spun decat ca sunt faguri de plastic, nu cunosc inca asa de bine dimensiunile.
Nu am stiut sa estimez cata miere se consuma intr-o iarna, am considerat ca infolierea este un plus. Temerile au fost :
- Inteleg ca atunci cand e frig albina consuma mai multa miere pt ca sa se incalzeasca.
-la primavara, dezvoltarea este proportionala cu cantitatea de hrana disponibila pana la primul cules.
Gabriel.alexandru

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR