vlad scrie:1-la iarna , cand vei vrea sa te uiti in ei , deranjul va fi mai mare .zici ca ai caturile pe ei .
2- exista o continuitate in ceea ce priveste mierea din caturi , adica ai ramele pline pana la leatul de jos ? daca nu , degeaba le-ai pus . pe cate rame ai ghemul ? te intreb asta pt ca de multe ori se intampla ca albina sa nu urce in cat , grosimea leatului superior +cea a leatului inferior + distanta dintre ele sa fie o bariera de netrecut in iarna .
3- suportii sunt prea jos , trebuia sa-i fi pus macar pe doi paleti suprapusi . vei deranja familiile cand vei vrea sa dai zapada de pe langa ,, casa ''.
4- s-ar putea sa ai ,,in casa '' un loc de joaca si de cuibarit pt soareci toata iarna .
5- CRED ca ai sanse 70-80 % sa ai precipitatii ( nu condens) la iarna . stiu pe cineva care ( la fel s-a temut de frig ) si a bagat stupii in sira cu fan si .... si-a luat altii.
Salutare!
Multumesc pentru raspunsuri.
Ghemurile au fost restranse le 4-maxim 5 rame pline cu albine.Avand in vedere ca am cumparat familiile la inceputul lunii Iunie, nu au apucat sa se dezvolte extraordinar. Ramele de cuib sunt pline de miere iar cele de cat sunt ocupate in proportie de 70 %. Cat despre latimea leatului, nu pot sa spun decat ca sunt faguri de plastic, nu cunosc inca asa de bine dimensiunile.
Nu am stiut sa estimez cata miere se consuma intr-o iarna, am considerat ca infolierea este un plus. Temerile au fost :
- Inteleg ca atunci cand e frig albina consuma mai multa miere pt ca sa se incalzeasca.
-la primavara, dezvoltarea este proportionala cu cantitatea de hrana disponibila pana la primul cules.