Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Incepatorii intreaba

Mesajde mellis » 13 Feb 2015, 15:48

Daca aveati fund mobil nu mai trebuia sa umblati cu sarma..
Lazile mele noi sunt toate mobile, si la lazile vechi le-am modificat cu fund mobil - sa poata fi verificat si curatat primavara fara a deranja familia prea mult..sa nu mai spun daca se nimereste un soarece in stup cat este de util un fund mobil..Am avut situatie cu 2 familii iernate in o lada, soarecele a papat o familie, fara fund mobil as fi curatat foarte greu nebunia..
Spor la treaba...
Sa mergem inainte, ca inainte era mai bine...
mellis

Mesajde varza » 14 Feb 2015, 17:56

Buna tuturor. Stie cineva despre brandusa. Culeg albinele de la ea ceva. Anul trecut in primavara am zarit ceva branduse dar lipsa completa de activitate la ele. Nu am reusit sa gasesc nicio informatie utila despre ele. Multumesc
varza

Mesajde proapis13 » 14 Feb 2015, 18:22

Din cate stiu brandusa este toxica...pentru oameni,mai ales cea mov...posibil nu si pentru albine..... :?
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde bmdna » 14 Feb 2015, 20:23

varza scrie:Buna tuturor. Stie cineva despre brandusa. Culeg albinele de la ea ceva. Anul trecut in primavara am zarit ceva branduse dar lipsa completa de activitate la ele. Nu am reusit sa gasesc nicio informatie utila despre ele. Multumesc

Salut!

Eu am in gradina tot felul de branduse, mov, albe, galbene, cu dungi. Infloresc foarte devreme si daca este destul de cald sint foarte vizitate de albine. Nu am observant sa aiba probleme. Dealtfel in literatura de afara am gasit recomandari pentru a se planta astfel de flori care dau polen foarte devreme. Din pacate gradina mea este intr-un loc foarte umed iar brandusele urasc umezeala, mai ales daca aceasta se manifesta pe perioada verii cand planta este intr-un stadiu de repaos vegetativ. Vara 2014 a fost groaznic de umeda si cred ca anul asta o sa am foarte putine branduse sau chiar deloc. Atasez si o poza in care o albin culege dintr-o floare de brandusa.
Fişiere ataşate
DSCN44292.jpg
bmdna

Mesajde varza » 14 Feb 2015, 21:40

Multumesc de raspunsuri. Exact din cea mov am vazut. Ar fi interesant daca ofera si nectar sau sunt eu prea pretentios?! :lol: Stiu ca infloreste devreme..... daca nu e toxica...... e f bine.
varza

Mesajde bmdna » 14 Feb 2015, 22:35

varza scrie:Multumesc de raspunsuri. Exact din cea mov am vazut. Ar fi interesant daca ofera si nectar sau sunt eu prea pretentios?! :lol: Stiu ca infloreste devreme..... daca nu e toxica...... e f bine.

Eu cred ca si daca ar da nectar nu ar fi semnificativ. La vremea la care infloreste, miere ar trebui sa mai fie in stup iar dezvoltarea este data de polen. La ora aia nici nu sint prea multe culegatoare, nectar mult sa dea, acumularea de miere ar fi nesemnificativa. Altfel sta treaba cu polenul. E foarte valoros primavera devreme.
bmdna

Mesajde varza » 14 Feb 2015, 22:49

bmdna scrie:
varza scrie:Multumesc de raspunsuri. Exact din cea mov am vazut. Ar fi interesant daca ofera si nectar sau sunt eu prea pretentios?! :lol: Stiu ca infloreste devreme..... daca nu e toxica...... e f bine.

Eu cred ca si daca ar da nectar nu ar fi semnificativ. La vremea la care infloreste, miere ar trebui sa mai fie in stup iar dezvoltarea este data de polen. La ora aia nici nu sint prea multe culegatoare, nectar mult sa dea, acumularea de miere ar fi nesemnificativa. Altfel sta treaba cu polenul. E foarte valoros primavera devreme.

E adevarat ce zici insa tot ar avea un alt impact asupra stuparului (placebo) daca ar da nectar :lol: . Cum stai in zona ta .... au inceput albinele sa aduca ceva polen pana acum? La mine in bihor am vazut ceva polen alb ..... posibil ghiocei..... e adevarat ca doar la un stup am vazut 2 albine cu ghemotoacele..... :D
varza

Mesajde bmdna » 15 Feb 2015, 00:27

Placebo da... de accord. In zona mea (jud. Neamt) nu am mai vazut albina cu polen din septembrie 2014. Inca mai este zapada. Cateva albine ies cand si cand la un zbor anemic. Polenul mai are de asteptat. La mine primul infloreste podbalul. Nu am alun.
bmdna

Mesajde octavi » 15 Feb 2015, 19:11

la mine azi a fost cules ca in sezon :lol: avand 2 lazi unde aveam depozitate cateva rame partial pline cu miere lasate acolo pentru a avea la nevoie urgenta, in una din lazi azi fiind toate afara din cauza vremii foarte bune au gasit o gaura si au intrat, neavand solutie am luat cutia si am dus-o un pic mai departe si am deschis-o, cred ca au dus in 3 ore 10kg de miere pana acus pe seara cand am reusit sa le stapanesc si am adus ramele de acolo, era zbor ca in sozon era incredibil de frumos :D . am profitat de vremea frumoasa sa verific cele trei lazi unde stiam ca sunt ceva nereguli,
la o familie unde toata iarna a consumat in exces din nu stiu ce motive pentru ca soareci nu avea si a trebuit sa o alimentez periodic ultima data saptamana trecuta cu fagure taiat matca a ouat 3 rame :o in plus este puiet larvar si chiar capacit inclusiv am vazut un pui de trantor capacit, incredibil cate oua sunt proaspete, curiozitatea mea este cum se descurca cu atatea oua la acoperit daca se face mai frig? oare o sa am probleme cu acesta?
cealalta familie o ciudatenie defapt un fost bezmeticit toamna trecuta care inca in ianuarie la un control avea si trantori, si la care i-am dat o matca batrana de la o schimbare pe nu am vrut sa o omor si am lasat=o cu 2 rame de albine si a fost unita cu bezmeticul in sfarsitul lui octombrie, a inceput ponteze, sincer nici nu ma asteptam sa traiasca.
cea dea treia familie cara a fost pur si simplu distrusa de un soarece in toamna dar eliminat inca din timp, care a facut pagube de o rama plina de albina asa estimez la curatenia facuta azi daca tot a permis timpul, am observat ca inca nu a pontat matca , dar am vazut ca sunt celule pregatite probabil va incepe.
octavi

Mesajde MIHAEE'E » 16 Feb 2015, 09:08

salut
atentie, se invata la furtisag ! si apoi nu o sa mai fie " incredibil de frumos "

incredibil cate oua sunt proaspete, curiozitatea mea este cum se descurca cu atatea oua la acoperit daca se face mai frig? oare o sa am probleme cu acesta?

din cate stiu eu, matca depune oua constant,iar daca sunt prea multe, peste puterea de ingrijire de catre albine, acestea vor scoate surplusul de oua. si daca au fost depuse, a venit frigul si au inghetat ouale, apoi cand se incalzeste, acelasi lucru vor face--- vor scoate ouale curatind celulele pentru a crea spatiu de ouat!

dar am vazut ca sunt celule pregatite probabil va incepe.

cum ti-ai dat seama ?
MIHAEE'E

Mesajde octavi » 16 Feb 2015, 10:03

pai daca le scoate e bine eu ma gandeam ca daca vine frig si nu le acopera apare ceva boala la puiet
am constatat acest lucru din faptul ca pe fagurii din mijloc celulele centrale sunt lustruite
octavi

Mesajde ovidiu8403 » 16 Feb 2015, 11:24

Va rog un sfat . Am un stup ce il suspectez din noiembrie fara matca , nu a stat in ghem super agitat etc . Sambata am zis sa risc pe 8 grade cu soare senin fara vant l-am deschis , rama cu rama la mana nici urma de ou, larve ,. la albine m-am uitat sumar insa nu am vazut matca . Albinele linistite , neplangatoare sau alte alea . Ce probabilitate exsista sa fie totusi matca tinand cont ca nu a inceput ponta (babaciune de 3 ani minim) ... Sa mai astept pana la prima fereastra sa mai caut odata sau cu prima ocazie unific . As cumpara matca 2014 dar pana nu sunt sigur 100 % ca nu e nu as lua . O accepta iarna usor de nu au ? Multumesc.
Cu cat inveti mai mult cu atat iti dai seama ca sti mai putin...
ovidiu8403

Mesajde kiloz » 16 Feb 2015, 11:47

Unifical ,pina nui tirziu,fiecare zii pierduta inbatrineste albinele!Venind vremea buna se face bezmetic! La prima ocazie cind gasesti o matca desfaci in doua!
Să fii drept şi scrie adevărul.
kiloz

Mesajde Ovidiu123 » 17 Feb 2015, 22:10

Buna seara!Credeti ca un incepator care detine actual 4 familii de albine(stupi orizontali),s-ar putea descurca si cu familii de albine in stupi verticali cu cat intreg?Care e diferenta de lucru?Multumesc anticipat :)
Ovidiu123

Mesajde duma » 18 Feb 2015, 00:04

Daca ai spatele întreg si zona melifere foarte buna ......poti încerca .....miere vei strânge dar si banii de pe miere ii vei bagă in medicamente de calmare pentru spate ........glumesc !!!!! Daca te sti si ai deprins orizontalul , verticalul va fi usor de priceput si de exploatat cu mici diferențe ce țin de dezvoltare , acum te dezvolți orizontal si atunci pe vertical unde sunt anumite lucrării asemănătoare in principiu , cat despre catul de 1/1 este greu la manevrat cand este plin .
Daca poti distinge sfaturile bune de cele rele, atunci nu mai ai nevoie de sfaturi.
duma

Mesajde Ovidiu123 » 18 Feb 2015, 01:14

Spatele e tanar :D zona melifera nu e chiar foarte buna..am salcam I si II ..tei..si ceva poliflora..Dar e suficient pentru intretinere.Asta ma intereseaza deocamdata.Ca mai iau si eu un borcan cu miere sa mananc cu o clatita e altceva :) Am o oferta foarte buna pentru stupi verticali cu cat 1/1! Deocamdata nu o sa fie plin,cel putin cat e pe vatra fixa de acasa..Mai caut informatii/mai citesc si revin cu decizia luata!
Multumesc pentru parere! :D
Ovidiu123

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR