Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Incepatorii intreaba

Mesajde visanc » 02 Iul 2013, 09:11

Urmaresc cu interes acest topic, dar trebe sa recunosc ca ultimul post m-a induiosat tot. :lol:
visanc

Mesajde duma » 03 Iul 2013, 02:26

Salutare tuturor dinou! întrebarea mea de astăzi este :
Cam pana când se pot face roiuri 4-5 rame maxim ca sa am si ceva șanse să își tragă si botca si sa se mai si imperecheze si sa intru in iarna cu bine fără stres?
Daca poti distinge sfaturile bune de cele rele, atunci nu mai ai nevoie de sfaturi.
duma

Mesajde duma » 03 Iul 2013, 02:38

visanc scrie:Urmaresc cu interes acest topic, dar trebe sa recunosc ca ultimul post m-a induiosat tot. :lol:
. O sa ajungi la cuvintele scrise de mine , acum sau mai târziu și ai sa î-mi dai dreptate s-au o sa iti aduci aminte de mine. :lol: dar stai liniștit nu trebuie sa îmi mulțumești :lol: .
Daca poti distinge sfaturile bune de cele rele, atunci nu mai ai nevoie de sfaturi.
duma

Mesajde duma » 03 Iul 2013, 12:20

rsz_img-20130630-00537.jpg
sa fiu sigur postez urmatoarea poza cu intrebarea : aceasta este o botca de salvare ?
duma

Mesajde Mircea_63 » 03 Iul 2013, 14:17

Daca e singura din stup sau mai ai doar una, doua, foarte probabil este de schimbare linistita.

Din acestea rezulta matci de foarte buna calitate si este foarte "rentabil" sa folosesti aceasta botca pentru a forma un roi, iar stupul de unde iei aceasta botca, foarte probabil va construi alta caci vor sa isi schimbe matca.

Fenomenul se petrece destul de des cand in urma roirii rezulta un roi primar consistent insotit de o matca batraioara. Desi se manifesta identic cu anecbalia, dupa parerea mea acestea sunt de fapt doar schimbari linistite ale matcii batrane in urma roirii.
Daca peste 1-2-3 ani o vor schimba din nou fara sa roiasca, atunci o putem numi anecbalie.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde duma » 03 Iul 2013, 14:30

Mircea_63 scrie:Daca e singura din stup sau mai ai doar una, doua, foarte probabil este de schimbare linistita.

Din acestea rezulta matci de foarte buna calitate si este foarte "rentabil" sa folosesti aceasta botca pentru a forma un roi, iar stupul de unde iei aceasta botca, foarte probabil va construi alta caci vor sa isi schimbe matca.

Fenomenul se petrece destul de des cand in urma roirii rezulta un roi primar consistent insotit de o matca batraioara. Desi se manifesta identic cu anecbalia, dupa parerea mea acestea sunt de fapt doar schimbari linistite ale matcii batrane in urma roirii.
Daca peste 1-2-3 ani o vor schimba din nou fara sa roiasca, atunci o putem numi anecbalie.

Aceasta am gasito saptamana trecuta si am rupto ! :o
duma

Mesajde un OM » 03 Iul 2013, 14:34

Sa-ti fie de...invatatura de minte!
un OM

Mesajde duma » 03 Iul 2013, 14:41

un OM scrie:Sa-ti fie de...invatatura de minte!

poate isi mai trage una sa schimbe matca batrana care totusi dupa parerea mea este bunicica , am postat niste poze cu rame ouate de cea batrana ! astept sa va uitati si peste pozele postate !
duma

Mesajde visanc » 03 Iul 2013, 14:47

Mircea_63 scrie:Daca e singura din stup sau mai ai doar una, doua, foarte probabil este de schimbare linistita.

Deci sa inteleg de aici ca putem chiar imprima matcilor acest comportament prin luarea unui roi primar si apoi crescandu-l si eliminandu-i absolut toate cauzele de roit, in asa fel incat sa ajunga sa roiasca doar ca sa schimbe matca linistit?
visanc

Mesajde un OM » 03 Iul 2013, 14:55

Daca matca ajunge in "aceste conditii" in anul 3-4 , atunci da se pot trage botci de schimbare linistita. Se pune doar intrebarea daca o matca "bibilita' este si de valoare!
un OM

Mesajde visanc » 03 Iul 2013, 15:00

Nu, aici este doar o teorie, o metoda, o cale care se poate incerca a se urma. Mai departe, ca sa fie de valoare, treaba asta trebuie sa fie dusa la nivel de cercetare, cu un numar mai mare de matci, observatii notate, selectionate doar cele care trec testele mediului ambiental si poate si cele ale neindemanarii apicultorului si reusesc sa ramana cateva generatii la rand, in conditii diferite cu acelasi comportament.... asta da valoarea.
visanc

Mesajde aliuta2000 » 03 Iul 2013, 15:16

parte din directia familiei de albine o da si trantorul / rii care au ceva de spus in privinta asta ... deci chiar daca matca e de soi si trantorul maidanez e posbil ca familia de albine sa mearga intr-o alta directie , decat cea dorita
A.D.
aliuta2000

Mesajde Mircea_63 » 03 Iul 2013, 17:02

Mai, eu am scris toate informatiile pentru cine are ochi sa citeasca.

Hai sa detaliez putin.
- Cele mai bine crescute matci sunt cele de SL sau altfel spus, cele crescute de albine, in conditiile in care n-a fost o urgenta -cum e orfanizarea- si n-au fost o multime de botci -cum e in cazul roirii. Sunt matci foarte bine ingrijite.

Care au fost magarii cu care s-a imperecheat ma-sa, n-avem de unde sti, dar la fel nu stim nici despre celelate matci, exceptie facand locurile speciale gen insule, locuri izolate sau cresterea de trantori, aceasta din urma crescand doar sansele probabilistice de a fi unul dintre trantorii doriti, magarul cu pricina.

La fel cum in matematica exista relatii gen: daca A atunci B, iar inversa nu este valabila...ceea ce formulat asa pare confuz, in apicultura poti zice ca daca este anecbalie atunci este SL, dar inversa nu este valabila. Si mai pe romaneste, nu orice schimbare linistita este anecbalie.

Cand prinzi o botca d`aia de e singura sau inca 2-3... bucurie mare. Stii ca acolo sunt inauntru niste matci foarte bine crescute. ATAT! Dar nu e de ici de colo.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde alexx » 03 Iul 2013, 18:42

per ansamblu botca e practic foarte buna dar matca doar teoretic buna
alexx

Mesajde Valy 74 » 03 Iul 2013, 18:45

Bun sa luam cazul meu in primul roi prins banuiesc ca este matca batrana (are abdomenul mai subtire decat toate celelalte) In ultimul roi prins banuiesc ca este matca tanara(are abdomenul mai umflat) si acesta din urma a tras botci de schimbare linistita(2 pe mijlocul ramei). DE CE????????????? :shock:
Valy 74

Mesajde alexx » 03 Iul 2013, 19:03

Valy 74 scrie:Bun sa luam cazul meu in primul roi prins banuiesc ca este matca batrana (are abdomenul mai subtire decat toate celelalte) In ultimul roi prins banuiesc ca este matca tanara(are abdomenul mai umflat) si acesta din urma a tras botci de schimbare linistita(2 pe mijlocul ramei). DE CE????????????? :shock:

Dar de unde sti ca nu are o anomalie sau de unde sti ca este neaparat tanara?
alexx

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR