Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Incepatorii intreaba

Mesajde Mircea_63 » 03 Iul 2013, 19:21

Valy 74 scrie:Bun sa luam cazul meu in primul roi prins banuiesc ca este matca batrana (are abdomenul mai subtire decat toate celelalte) In ultimul roi prins banuiesc ca este matca tanara(are abdomenul mai umflat) si acesta din urma a tras botci de schimbare linistita(2 pe mijlocul ramei). DE CE????????????? :shock:

Pentru-ca este exact invers!

Matca tanara si neimperecheata este subtirica. Nu este "gravida"!!!
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde alexx » 03 Iul 2013, 19:24

Mircea_63 scrie:Pentru-ca este exact invers!

da si eu am gresit cu ceva?
alexx

Mesajde Valy 74 » 04 Iul 2013, 09:25

odata ce oua si bine (3-4 rame pline de oua si puiet ) cum sa fie neimperecheata???????????????
Valy 74

Mesajde zahh » 04 Iul 2013, 15:57

Doua familii pe 12 rame care nu au roit. este tarziu sa le fortez acuma sa isi tragata botci?
zahh

Mesajde Mircea_63 » 04 Iul 2013, 18:09

Mircea_63 scrie:
Valy 74 scrie:Bun sa luam cazul meu in primul roi prins banuiesc ca este matca batrana (are abdomenul mai subtire decat toate celelalte) In ultimul roi prins banuiesc ca este matca tanara(are abdomenul mai umflat) si acesta din urma a tras botci de schimbare linistita(2 pe mijlocul ramei). DE CE????????????? :shock:

Pentru-ca este exact invers!

Valy 74 scrie:odata ce oua si bine (3-4 rame pline de oua si puiet ) cum sa fie neimperecheata???????????????

Tu afirmi ca in acel roi natural ai matca tanara. Daca e matca tanara, ea a plecat cu roiul fara sa fie imperecheata. Asa ca ori a trecut de atunci ceva vreme si s-a imperecheat, ori e matca batrana, adica matca de cel putin anul trecut.
De unde sa ghicesc eu ca "ambele doua" matci au puiet din moment ce nu precizezi, insa sustii ca una este tanara?

La urma urmei, cand intra in frigurile roitului matca slabeste ca sa fie apta de zbor. Cand incepe sa ponteze ii creste popoul. Unele matci raman mai subtirele si stuparii nu le simpatizeaza, desi Rutner zice ca este foarte posibil ca si o matca mai mica sau subtirica sa fie capabila de o ponta identica cu cele mari.

Albinele stiu ele ce stiu din moment ce matcile mari sunt mai usor acceptate, iar stuparii sigur au observat acest lucru.

Tu intrebi "De ce????" au tras botcile alea de schimbare. Ti-am spus ca ori din cauza ca acea matca e batrana, ori are un defect pe care albinele il simt si vor sa o schimbe. Din moment ce ai spus ca una e tanara si alta batrana, ti-am spus ca fiind si cu fundul mare si mai vor sa o si schimbe, aproape sigur asta e cea batrana si cealalta e cea tanara.

Poate nu e tanara niciuna! Tanara inseamna ca a plecat cu roiul fara sa fie imperecheata.
Mircea_63

Mesajde bolchis_ioandaniel » 05 Iul 2013, 22:51

am primit un roi pe trei rame cladite de la un vecin care are albine si mi la intarit cu o rama cu puiet,matca e tanara dar nu au putere de cladit.care ar putea fi problema.
Albina fără ac nu face miere.
bolchis_ioandaniel

Mesajde duma » 05 Iul 2013, 23:01

bolchis_ioandaniel scrie:am primit un roi pe trei rame cladite de la un vecin care are albine si mi la intarit cu o rama cu puiet,matca e tanara dar nu au putere de cladit.care ar putea fi problema.

HAI NOROC !Nu sunt in masura sa iti dau sfaturi ca sunt incepator de-a binelea ( poate din cauza culesului , trebuie sa fie intens ) sau altete cauze pe care le vei afla de la cei mai experimentati . Problema mea vizavi de primirea roiului este : Ce trebuie sa fac sa primesc si eu un roi sau doi ! :( :( Mai tot timpul aud " am primit , am primit " De mine nu se lipeste nici unul :) :roll:
Sper sa fi lamurit in privinta dilemei tale .
Daca poti distinge sfaturile bune de cele rele, atunci nu mai ai nevoie de sfaturi.
duma

Mesajde Mircea_63 » 05 Iul 2013, 23:13

bolchis_ioandaniel scrie:am primit un roi pe trei rame cladite de la un vecin care are albine si mi la intarit cu o rama cu puiet,matca e tanara dar nu au putere de cladit.care ar putea fi problema.

Hranitorul si da-i 100 ml sirop in fiecare seara. Rama pusa la cladit sa fie intre ultima de puiet si cea de pe margine in care au miere, deci penultima.

Vecinul ce zice despre asta? Daca ti-a dat roiul inseamna ca are albine. Daca are albine trebuie ca stie ce si cum.
Mircea_63

Mesajde alexx » 06 Iul 2013, 08:55

Daca matca pune oua si stimulezi trebuie sa cladeasca pui rama artificiala penultima daca ai cules ceva la floarea soarelui nici de stimulat nu ar fi nevoie ca tot cladesc
alexx

Mesajde bolchis_ioandaniel » 06 Iul 2013, 21:13

multumesc tuturor de sfat maine dimineata ma duc cu vecinu la ele sa se uite. duma sper sa ai si tu noroc de un roi eu din primavara am asteptat si tot nimic pana acum o sapatamana.bafta
Albina fără ac nu face miere.
bolchis_ioandaniel

Mesajde duma » 06 Iul 2013, 22:29

bolchis_ioandaniel scrie:multumesc tuturor de sfat maine dimineata ma duc cu vecinu la ele sa se uite. duma sper sa ai si tu noroc de un roi eu din primavara am asteptat si tot nimic pana acum o sapatamana.bafta

Este c-am tarziu sa mai primesc ... Sau cine stie ! Dar pana atunci mi-am facut eu unul pe care ieri l-am dus la locatia de baza si astazi am marcat matca , astept sa iasa la imperechere si sa treaca la traba . Multam de incurajare ! :lol:
Daca poti distinge sfaturile bune de cele rele, atunci nu mai ai nevoie de sfaturi.
duma

Mesajde danibee » 07 Iul 2013, 08:06

Am 2 rame cu polen pline ochi, si 3 rame pline ochi cu miere si restul 5 cu puiet
Polenul se pune linga puiet sau mierea se pune langa puiet (iarna /vara)
Vreau sa aranjez un cuib...
Citisem ca se poate scoate polenul din rame cu centrifuga (dar nu mai stiu cum)
Multumesc
danibee

Mesajde Mircea_63 » 07 Iul 2013, 08:27

danibee scrie:Citisem ca se poate scoate polenul din rame cu centrifuga (dar nu mai stiu cum)
Multumesc

Daca ai o turatie suficient de mare poti sa il scoti cu centrifuga, dar cu tot cu fagure. :lol: Din cate stiu eu, nu poti scoate pastura prin centrifugare, iar daca totusi te referi la polen, pentru asta se pun colectoare.
Mircea_63

Mesajde vio-trutza » 07 Iul 2013, 16:54

duma scrie:
bolchis_ioandaniel scrie:multumesc tuturor de sfat maine dimineata ma duc cu vecinu la ele sa se uite. duma sper sa ai si tu noroc de un roi eu din primavara am asteptat si tot nimic pana acum o sapatamana.bafta

Este c-am tarziu sa mai primesc ... Sau cine stie ! Dar pana atunci mi-am facut eu unul pe care ieri l-am dus la locatia de baza si astazi am marcat matca , astept sa iasa la imperechere si sa treaca la traba . Multam de incurajare ! :lol:

Cred ca te-ai grabit cu marcarea matcii caci s-ar putea sa o pierzi la zborul de imperechere (culoarea cu care ai marcat-o o scoate in evidenta mult mai repede pt pasari sau alti pradatori). Eu stiu ca marca se marcheaza dupa ce se imperecheaza si isi incepe ponta.Mult noroc cu roiul!! :!: :!: :!: :!:
vio-trutza

Mesajde duma » 07 Iul 2013, 17:04

vio-trutza scrie:
duma scrie:

Cred ca te-ai grabit cu marcarea matcii caci s-ar putea sa o pierzi l :roll: a zborul de imperechere (culoarea cu care ai marcat-o o scoate in evidenta mult mai repede pt pasari sau alti pradatori). Eu stiu ca marca se marcheaza dupa ce se imperecheaza si isi incepe ponta.Mult noroc cu roiul!!

Hai Noroc ! Ce sa mai spun !!!!!! :cry: iar am gafat , eu sper sa fie intr-un ceas bun si sa nu merg din sant in put tot timpul ! Am mai invatat ceva !!!! Data viitoare am sa stiu cand se marcheaza matca ! Dar spar ca Dumnezeu sa ma calauzeasca si pe ale mele si sa imi iasa la imperecheat si sa mai si vina sa se apuce de traba ! Chiar daca merg din gafa in gafa nu renunt ! O iau de la inceput de fiecare data !
duma

Mesajde proapis13 » 07 Iul 2013, 19:13

duma scrie:.....astazi am marcat matca , astept sa iasa la imperechere si sa treaca la traba . ....
Eu stiu ca marca se marcheaza dupa ce se imperecheaza si isi incepe ponta.......
Chiar daca merg din gafa in gafa nu renunt ! O iau de la inceput de fiecare data !.....

Ce ar fi daca ai incepe sa rasfoiesti forumul citind cat mai multe despre
viewtopic.php?f=5&t=2378&hilit=marcarea+matcilor#p63410
Sau/si sa cumperi cartea??
http://www.google.ro/url?sa=t&rct=j&q=& ... VagztdxAng
Mai bine mergi pe cai batatorite,e mai scurt drumul ;)
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR