Mircea_63 scrie:Valy 74 scrie:Bun sa luam cazul meu in primul roi prins banuiesc ca este matca batrana (are abdomenul mai subtire decat toate celelalte) In ultimul roi prins banuiesc ca este matca tanara(are abdomenul mai umflat) si acesta din urma a tras botci de schimbare linistita(2 pe mijlocul ramei). DE CE?????????????

Pentru-ca este exact invers!
Matca tanara si neimperecheata este subtirica. Nu este "gravida"!!!
Valy 74 scrie:odata ce oua si bine (3-4 rame pline de oua si puiet ) cum sa fie neimperecheata???????????????
Tu afirmi ca in acel roi natural ai matca tanara. Daca e matca tanara, ea a plecat cu roiul fara sa fie imperecheata. Asa ca ori a trecut de atunci ceva vreme si s-a imperecheat, ori e matca batrana, adica matca de cel putin anul trecut.
De unde sa ghicesc eu ca "ambele doua" matci au puiet din moment ce nu precizezi, insa sustii ca una este tanara?
La urma urmei, cand intra in frigurile roitului matca slabeste ca sa fie apta de zbor. Cand incepe sa ponteze ii creste popoul. Unele matci raman mai subtirele si stuparii nu le simpatizeaza, desi Rutner zice ca este foarte posibil ca si o matca mai mica sau subtirica sa fie capabila de o ponta identica cu cele mari.
Albinele stiu ele ce stiu din moment ce matcile mari sunt mai usor acceptate, iar stuparii sigur au observat acest lucru.
Tu intrebi "De ce????" au tras botcile alea de schimbare. Ti-am spus ca ori din cauza ca acea matca e batrana, ori are un defect pe care albinele il simt si vor sa o schimbe. Din moment ce ai spus ca una e tanara si alta batrana, ti-am spus ca fiind si cu fundul mare si mai vor sa o si schimbe, aproape sigur asta e cea batrana si cealalta e cea tanara.
Poate nu e tanara niciuna! Tanara inseamna ca a plecat cu roiul fara sa fie imperecheata.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)