pin scrie:Paul,
Si eu am celule de trantor in mijlocul ramei sau in partea de sus. Ceea ce am spus este ca nu pot garanta ca nu au fost cladite direct celule de trantor sau au fost deformate celulele in care doar a fost depozitata miere.
Tu poti?
DA !!!
Eu lipesc foitele de leatul inferior al ramelor. Partea goala ramane sus. Ele construiesc partea de sus cu celule de trantori lipind-o de leatul superior. La un minim cules umplu acele celule de trantor din partea superioara cu miere. Astfel avem coronita cu miere si celule de lucratoare in care se cresc cateva generatii cu puiet. La un moment dat (periaoada premergatoare roirii) apar celule de trantor pe mijlocul , pe laterale sau in josul ramei !!!

Inseamna ca albinele au daramat totul si au reconstruit cu celule de trantor ???

Nu-i mai simplu de crezut ca au largit celulele deja existente ???

Aaah, ca poate au ros ceva celule de lucratoare pana la foita si apoi le-au reconstruit in formula celule de trantor ... asta-i altceva!!! Initial s-a inteles si de aici reticenta colegilor, ca albinele darama tot si reconfigureaza arhitectura !