Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Incepatorii intreaba

Mesajde vasilefi » 26 Iul 2013, 08:03

in urma cu 11 zile cand am facut roiii am introdus matcile cu cusca de transport intre doua rame, cu capacelul deschis.
unul din stupi dupa verificare nu avea matca.
ieri am introdus alta matca, tot cu cusca transport insa nu am rupt capacelul, sa le familiarizez putin cu noua matca.

daca las vreo 2 zile in felul acesta cusca dupa care rup capacelul, eventual mai completez cu hrana in cutie, e bine?
vasilefi

Mesajde CORNEL V. » 27 Iul 2013, 15:34

Cusca de transport trebuie sa aiba ceva hrana solida acolo
Lasi 2-3 zile,rupi capacelul si lasi in pace
CORNEL V.

Mesajde duma » 28 Iul 2013, 12:44

Hai Noroc !
Vreau sa vin cu o intrebare care poate nu este la locul ei ( de incepataor tare ) dar vreau si o parare s-au mai bine spus o indrumare din partea " colegilor apicultori " din diferite colturi ale tarii :
Sambata ce vine cred ca pica 5 august vreau sa merg la " stupina " si sa storc toata mierea , mentionez ca sunt linga un lan de floare si inca culeg , nu sunt ramele capacite in totalitate sper sa fie saptamana ce vine si dupa stors sa stimulez cu sirop de hazar de 1\1 cu ceapa pana dupa mijlocul lui august sau sfarsitul luni , si ce culeg dupa stors sa le las pentru iarna !
Astept raspunsurile , ce fac bine si ce nu ??!!
Daca poti distinge sfaturile bune de cele rele, atunci nu mai ai nevoie de sfaturi.
duma

Mesajde un OM » 28 Iul 2013, 12:57

Cand tii rama paralel cu pamantul si bati in ea, fara sa cada stropi de nectar, este relativ in ordine sa poti lua aceea rama la extras. Daca are capacit de la sfert spre jumatate si mai bine. Cel putin 2 rame cu pastura si miere se lasa pantru familie. Daca mai exista 2-3 rame de magazie cu miere necapacita si mai bine. Sa nu crezi ca de acum inainte vor fi mari culesuri. Vii frumos cu stimulare la 2-3 zile, sau mai mult odata si pauza 5-6 zile.
un OM

Mesajde duma » 28 Iul 2013, 13:06

cornelioandanciu scrie:Domnule Duma, daca ai familii tari este ok, dupa 15 august sa nu mai iei miere de la stupi.Totusi daca ai si familii slabe, lasa miere pentru aceste familii.Cu hranirea este bine ca te-ai gandit asa, de doua -trei ori pe saptamana baga in hranitoare cate 100 de grame de sirop de zahar, chiar 200 de grame daca iti da mana.Iar dupa floare du-le undeva intr-o zona umeda, pe langa o balta, sau pe langa un rau , sa nu ai batai de cap cu mierea pentru iarna.

Suficient " Duma" mana ma lasa sa pun 200 grame dar bugetul nu prea dar in tot deauna pentru " ele" imi aloc buget !
Am sa tin cont de sfatul tau ! Mersi
Daca poti distinge sfaturile bune de cele rele, atunci nu mai ai nevoie de sfaturi.
duma

Mesajde duma » 28 Iul 2013, 13:49

un OM scrie:Cand tii rama paralel cu pamantul si bati in ea, fara sa cada stropi de nectar, este relativ in ordine sa poti lua aceea rama la extras. Daca are capacit de la sfert spre jumatate si mai bine. Cel putin 2 rame cu pastura si miere se lasa pantru familie. Daca mai exista 2-3 rame de magazie cu miere necapacita si mai bine. Sa nu crezi ca de acum inainte vor fi mari culesuri. Vii frumos cu stimulare la 2-3 zile, sau mai mult odata si pauza 5-6 zile.

Salutare !
Am notat !!!! Cum pot sa imi dau seama ca pot scoate rame pentru stors ! Si ai dreptate cu , ulesurile in perioada asta , eu ma bazez pe faptul ca mai am cel putin 2 saptamani de cules relativ bun deoarece sunt 2 lanuri de floare langa mine 500 - 600 metri care au fost semanate la intervale de timp si infloresc pe rand , ulul esca cam gata si vine din urma al 2 lan ! Surpriza mare a fost , ca ieri am scos usor cateva rame care le-am bagat la cladit de 2 saptamani si deja sunt ouate bine si in proportie de 70 % , am avut emotii ca nu va oua matca tanara in faguri poaspeti claditi , dar oua la fel de bine ca si in cei negri !
Ca si sirop sper ca am ales bine concentratia de 1\1 si cu ceapa !
duma

Mesajde un OM » 28 Iul 2013, 14:01

Succes! Putina mai multa atentie la editarea unui text. Risti sa nu fie inteleasa problema pe care o ai.
un OM

Mesajde duma » 28 Iul 2013, 14:18

un OM scrie:Succes! Putina mai multa atentie la editarea unui text. Risti sa nu fie inteleasa problema pe care o ai.

Imi cer mi de scuze daca am greseli de ortografie , sunt in mers cu masina si scriu de pe telefon ceea ce nu este ca si tableta s-au calculatorul !
duma

Mesajde redoo » 28 Iul 2013, 20:18

Am un stup care dupa ce am extras catul si-a format coronita de miere pe toate ramele din cuib.... adica am 9 rame in cuib care jumatate e miere/pasture jumatate puiet. Ce pot sa-i fac? ca nu mai am rame crescute bune de ouat si ceva cules mai este.
Life is BEE...utiful!!!
http://e-redoo.ro/
redoo

Mesajde un OM » 28 Iul 2013, 21:29

Muti in alti stupi cate o rama cu ceva puiet, miere sau pastura. Iei de acolo cate o rama mai goala, sau cu miere pe care o centrifughezi si bagi in centrul cuibului blocat rama buna de ouat. Inca nu este asa de tarziu sa poti baga chiar un FA, cu un pic de stimulare chiar poate fi ouata, numai daca ai matca tanara.
un OM

Mesajde XamWaZ » 29 Iul 2013, 02:00

Am vazut pe net o inregistrare in care era prezentatun culegator de polen intern, se baga prin urdinis.
http://www.youtube.com/watch?v=9642vnFekjY
Acesta este filmuletul.
Spune aici ca acest culegator de polen ar fi bun si impotriva roitului, pentru ca matca nu mai poate iesi din stup si astfel se vor omori matcile si nu va mai roi.

Acum va intreb eu, daca am pune o mica gratie haneman la urdinis, ar fi acelasi lucru.
Care sunt efectele? Se poate intampla ceva nedorit?
XamWaZ

Mesajde duma » 29 Iul 2013, 16:02

XamWaZ scrie:Am vazut pe net o inregistrare in care era prezentatun culegator de polen intern, se baga prin urdinis.
http://www.youtube.com/watch?v=9642vnFekjY
Acesta este filmuletul.
Spune aici ca acest culegator de polen ar fi bun si impotriva roitului, pentru ca matca nu mai poate iesi din stup si astfel se vor omori matcile si nu va mai roi.

Acum va intreb eu, daca am pune o mica gratie haneman la urdinis, ar fi acelasi lucru.
Care sunt efectele? Se poate intampla ceva nedorit?

Hai Noroc !
Interesant videoclip , nu ma pronunt in vederea lui mai ales ca este si un fel de '' anti roire '' , astept si eu sa primesti raspunsuri de la cei mai experimentati in vederea problemei tale .
Totusi parerea mea in vederea ingradiri si fortarea anumitor lucruri pe care albinele le fac in ciclul vieti lor si organizari acestora nu cred ca este tocmai OK uneori , eu depilda incerc cat de mult sa tin cont de ceea ce fac ele in mod natural si sa nu le '' stresez '' si sa le ofer cat pot de mult conditi '' naturale '' avand la urma si eu satisfactii ! Nu spun ca nu mi-ar place sa nu roiasca sa nu se imbolnaveasca , sa bage miere din toate pozitiile si etc , etc .
:D ca si o gluma acum !!!!!
acum sa le ingradesc in asa fel incat sa imi cante si .... '' am iubit si eu o dat 2 ochii negri la o fata '' cand vin de la cules ;) si sa danseze pe placuta de zbor macarena :lol: sa imi fie cu iertare !
Fiecae inventie si modificare adusa stupului are avantajele ei si dezavantajele ei , parerea mea este ca trebuie sa tinem cont de ele sa avem famili cu , care sa ne mandrim in timp nu numai dupa ce am stors de la ele mierea dar si sufletul !
Sanatate !!!!
duma

Mesajde redoo » 29 Iul 2013, 23:51

cornelioandanciu scrie:
redoo scrie:Am un stup care dupa ce am extras catul si-a format coronita de miere pe toate ramele din cuib.... adica am 9 rame in cuib care jumatate e miere/pasture jumatate puiet. Ce pot sa-i fac? ca nu mai am rame crescute bune de ouat si ceva cules mai este.

Pune-i catul inapoi! Nu lua caturile de pe stupi acuma ca ti-i mananca moliile.

Are catul pus dar nu a mai bagat nimic in cat.... a format coroana de miere chiar si pe ramele din centrul cuibului, care inainte de extractie erau blana de puiet.
Life is BEE...utiful!!!
http://e-redoo.ro/
redoo

Mesajde Ala nou » 30 Iul 2013, 09:37

Salutare si bine v-am gasit!

Mi-am luat si eu, de curand (2 zile), dupa un an de citit si gugalit, 3 roiuri de albine (scoala, le zic eu) a cate 5 rame fiecare - 2 resurse si 3 puiet. Le-am plasat la noua locatie, inca nu am schimbat cutiile (trebuie sa le returnez). In zona e un camp de floare, sunt gradini de legume si ceva fanete. De azi incep sa le dau si sirop, sa stimulez matca sa mai oua, ma gandesc sa le mai bag cate o rama la cladit, par cam slabi de bagat in iarna asa.

La 2 dintre stupi am observat ieri un comportament putin diferit de cum este el descris prin ce am citit. Mi-ar fi de mare ajutor parerile voastre!

La stupul 1, scandurica de zbor era plina de albine care stateau cu capul spre urdinis si bateau din aripi frenetic. In fata stupului am gasit 2-3 albine moarte.

La stupul 2, s-au strans in 2 ciorchine mici, cam cat un pumn de copil, unul sub scandurica de zbor si altul agatat de foraibar. Deasemeni, tot in asta am gasit o gaura in podet, pe unde ieseau albine, am astupat-o urgent sa previn furtisagul (daca nu oi fi vazut-o prea tarziu).

La stupul 3, activitatea parea normala (atat cat pot eu sa imi dau seama din pozele si filmele de pe net :) ), adica, veneau, plecau, mai erau cateva care stateau la plaja pe scandurica.

Maine doresc sa le mut in cutiile noi - Dadant orizontali (toti mi-au zis ca aia sunt pt nepriceputi ca mine, pana invat sa simt nevoile albinelor). Aveti ceva sfaturi pt mine la aceasta operatiune?

Multumesc!
Ala nou

Mesajde duma » 30 Iul 2013, 10:00

Ala nou scrie:Salutare si bine v-am gasit!

Mi-am luat si eu, de curand (2 zile), dupa un an de citit si gugalit, 3 roiuri de albine (scoala, le zic eu) a cate 5 rame fiecare - 2 resurse si 3 puiet. Le-am plasat la noua locatie, inca nu am schimbat cutiile (trebuie sa le returnez). In zona e un camp de floare, sunt gradini de legume si ceva fanete. De azi incep sa le dau si sirop, sa stimulez matca sa mai oua, ma gandesc sa le mai bag cate o rama la cladit, par cam slabi de bagat in iarna asa.

La 2 dintre stupi am observat ieri un comportament putin diferit de cum este el descris prin ce am citit. Mi-ar fi de mare ajutor parerile voastre!

La stupul 1, scandurica de zbor era plina de albine care stateau cu capul spre urdinis si bateau din aripi frenetic. In fata stupului am gasit 2-3 albine moarte.

La stupul 2, s-au strans in 2 ciorchine mici, cam cat un pumn de copil, unul sub scandurica de zbor si altul agatat de foraibar. Deasemeni, tot in asta am gasit o gaura in podet, pe unde ieseau albine, am astupat-o urgent sa previn furtisagul (daca nu oi fi vazut-o prea tarziu).

La stupul 3, activitatea parea normala (atat cat pot eu sa imi dau seama din pozele si filmele de pe net :) ), adica, veneau, plecau, mai erau cateva care stateau la plaja pe scandurica.

Maine doresc sa le mut in cutiile noi - Dadant orizontali (toti mi-au zis ca aia sunt pt nepriceputi ca mine, pana invat sa simt nevoile albinelor). Aveti ceva sfaturi pt mine la aceasta operatiune?

Multumesc!

Hai Noroc si bun venit printre noi ! parerea mea de incepator este ca fiecare familie este unica in felul ei . daca ai zona melifera buna si inca au ce culege cu putin ajutor si din partea ta ( stimulare ) poti sa ajuti la intramarea roiului , depinde si ce folosesti ca si stimulent , sirop 1\1 cu ceapa si protofil , 2\1 facute de catre tine s-au din comert , si eu am fost in dubii cu siropurile la inceput ! Cat despre lazi pot sa iti spun ca aceeasi problema am avut si eu si am mers si pe orizontal si pe vertical sa inteleg ce spun cei mai experimentati si la urma am ales sa merg pe Dadan pe 10 rame si cei orizontali s-ai folosesc in dezvoltare si alte experimente !
Precum am spus mai sus ca sunt incepator este o simpla parere !
Spor la treaba si suces !!!!!
duma

Mesajde un OM » 30 Iul 2013, 21:02

Ce fel de hranitoare ai, cu ce vrei sa stimulezi familiile, cam cum arata fiecare familie: rame de pastura miere, puiet?
un OM

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR