Salutare si bine v-am gasit!
Mi-am luat si eu, de curand (2 zile), dupa un an de citit si gugalit, 3 roiuri de albine (scoala, le zic eu) a cate 5 rame fiecare - 2 resurse si 3 puiet. Le-am plasat la noua locatie, inca nu am schimbat cutiile (trebuie sa le returnez). In zona e un camp de floare, sunt gradini de legume si ceva fanete. De azi incep sa le dau si sirop, sa stimulez matca sa mai oua, ma gandesc sa le mai bag cate o rama la cladit, par cam slabi de bagat in iarna asa.
La 2 dintre stupi am observat ieri un comportament putin diferit de cum este el descris prin ce am citit. Mi-ar fi de mare ajutor parerile voastre!
La stupul 1, scandurica de zbor era plina de albine care stateau cu capul spre urdinis si bateau din aripi frenetic. In fata stupului am gasit 2-3 albine moarte.
La stupul 2, s-au strans in 2 ciorchine mici, cam cat un pumn de copil, unul sub scandurica de zbor si altul agatat de foraibar. Deasemeni, tot in asta am gasit o gaura in podet, pe unde ieseau albine, am astupat-o urgent sa previn furtisagul (daca nu oi fi vazut-o prea tarziu).
La stupul 3, activitatea parea normala (atat cat pot eu sa imi dau seama din pozele si filmele de pe net

), adica, veneau, plecau, mai erau cateva care stateau la plaja pe scandurica.
Maine doresc sa le mut in cutiile noi - Dadant orizontali (toti mi-au zis ca aia sunt pt nepriceputi ca mine, pana invat sa simt nevoile albinelor). Aveti ceva sfaturi pt mine la aceasta operatiune?
Multumesc!