Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Incepatorii intreaba

Mesajde duma » 05 Aug 2013, 12:14

apivasmob scrie:
duma scrie:Salutare tuturor ! Am niste nelamurii si sper ca raspunsurile voastre sa fie incurajatoare :oops:
Chiar daca a fost ieri duminica ( 04.08.2013) am stors niste rame din 2 famili , am luat toate ramele care nu aveau puiet pentru ca sa fac loc matci sa oua , pana aici cred ca am facut bine , de aici in colo cred ca am smotocito , am stors si rame care nu au fost capacite in totalitate sau 70% si doar 2/3 s-au chiar mai putin , rezultatul storsului a fost de 15L adica 20 kg ce sanse sunt sa mi se acreasca s-au ce trebuie sa fac sa evit acest lucru ? MENTIONEZ ca am lasat uala fara capac doar cu un tifon peste ea sa aibe aer !
Sa traiti !!!!

Fi fara grija ca nu se acreste .

Salutare ! Multumesc de informatia linistitoare , eu cad storc procedez astfel : cand mierea curge din storcator in recipientul de colectare tece prin 2 site dupa care cand o torn in recipientul de depozitare dinou o trec printre cele 2 site , sper sa fie destul de filtrata , dupa care il las desfacut recipientul ( uala de inox ) maxim o saptamana pentru evaporarea apei . Procedez bine ? Si daca tot sunt la capitolul intrebari mai doresc o informatie despre producerea tincturi de propolis , acele picaturi cae se beau dimineata , cum se face si cum se consuma ? Pun aceasta intrebare pe forum deoarece ma gandesc ca o reteta din batrani ma va lamuri cel mai bine !
Daca poti distinge sfaturile bune de cele rele, atunci nu mai ai nevoie de sfaturi.
duma

Mesajde duma » 05 Aug 2013, 12:58

duma scrie:
apivasmob scrie:
duma scrie:Salutare tuturor ! Am niste nelamurii si sper ca raspunsurile voastre sa fie incurajatoare :oops:
Chiar daca a fost ieri duminica ( 04.08.2013) am stors niste rame din 2 famili , am luat toate ramele care nu aveau puiet pentru ca sa fac loc matci sa oua , pana aici cred ca am facut bine , de aici in colo cred ca am smotocito , am stors si rame care nu au fost capacite in totalitate sau 70% si doar 2/3 s-au chiar mai putin , rezultatul storsului a fost de 15L adica 20 kg ce sanse sunt sa mi se acreasca s-au ce trebuie sa fac sa evit acest lucru ? MENTIONEZ ca am lasat uala fara capac doar cu un tifon peste ea sa aibe aer !
Sa traiti !!!!

Fi fara grija ca nu se acreste .

Salutare ! Multumesc de informatia linistitoare , eu cad storc procedez astfel : cand mierea curge din storcator in recipientul de colectare tece prin 2 site dupa care cand o torn in recipientul de depozitare dinou o trec printre cele 2 site , sper sa fie destul de filtrata , dupa care il las desfacut recipientul ( uala de inox ) maxim o saptamana pentru evaporarea apei . Procedez bine ? Si daca tot sunt la capitolul intrebari mai doresc o informatie despre producerea tincturi de propolis , acele picaturi cae se beau dimineata , cum se face si cum se consuma ? Pun aceasta intrebare pe forum deoarece ma gandesc ca o reteta din batrani ma va lamuri cel mai bine !

Am gasit o reteta pe forum pe care am sa incerc sa o pun in practica 40gr propolis dizolvat in 100 gr alcool dublu rafinat 96 grade . sper sa imi iasa ceva picaturi pentu consumul propiu ! :D
Daca poti distinge sfaturile bune de cele rele, atunci nu mai ai nevoie de sfaturi.
duma

Mesajde pin » 05 Aug 2013, 14:19

duma scrie:dupa care il las desfacut recipientul ( uala de inox ) maxim o saptamana pentru evaporarea apei . Procedez bine ?

Se tine in oala doar penru a se decanta sau ridica la suprafata eventualele impuritati ramase dupa trecerea prin sita. Nu se evapora apa din miere. Dimpotriva.
pin

Mesajde duma » 05 Aug 2013, 14:24

pin scrie:
duma scrie:dupa care il las desfacut recipientul ( uala de inox ) maxim o saptamana pentru evaporarea apei . Procedez bine ?

Se tine in oala doar penru a se decanta sau ridica la suprafata eventualele impuritati ramase dupa trecerea prin sita. Nu se evapora apa din miere. Dimpotriva.

Salutare ! Am inteles , am sa transmit sa puna capacul peste ea pentru o pastrare mai buna .
duma

Mesajde duma » 05 Aug 2013, 19:04

Salutare !!!
Sambata ( 04.08-2013) am fost la sarbi la unul din acele magazine apicole ale lor care comercializeaza produse apicole , am mers in ideea de ami achizitiona o centrifuga , Bunul Dumnezeu m-a intos din drum din vama ( am avut expirat itp la masina ) :lol: dar am recurs la alt utilaj de deplasare ( motocicleta ) am tinut mortis sa vad acel magazin si ce produse au ( fie vorba intre noi si ce preturi ) . Daca cineva dintre domniile voastra are o asemenea centrifuga achizitionata de la sarbi pe 4 s-au 3 rame , ce puteti sa imi spuneti de calitatea produsului si fiabilitatea acesteia ? !
respect !
duma

Mesajde FLORINELU » 06 Aug 2013, 11:09

te salut duma si eu procedez la fel cu mierea si nu se acreste. ai procedat foarte bine,fii linistit.
FLORINELU

Mesajde duma » 06 Aug 2013, 11:26

Salutare Florinelu , am avut emotii , acum m-am linistit uarecum , trebuie sa trimit in germania miera si este ca si o nota , daca dau chix cu ea si nu le place pierd cativa clienti de acolo si tare nu asi vrea lucrul acesta !
Multumesc !
duma

Mesajde FLORINELU » 06 Aug 2013, 11:32

si de la mine mai ajunge pe acolo si au fost multumiti,iar daca ai albinele in zona buna e ok.
FLORINELU

Mesajde duma » 06 Aug 2013, 11:43

FLORINELU scrie:si de la mine mai ajunge pe acolo si au fost multumiti,iar daca ai albinele in zona buna e ok.

Sunt la inceput de drum si ei sunt foarte pretentiosi si daca reusesc sa intru sub pielea lor ar fi minunat , pentru inceput trimit cantitati mici dar pe viitor sper sa ajung sa trimit cat mai multa mai ales ca pretul se apropie de cel care ar trebuii sa primim pe osteneala noastra si a albinelor noastre !
duma

Mesajde duma » 11 Aug 2013, 18:04

Salutare !
Am o intrebare si daca cei care au timp sa imi raspunda le apreciez gestul !
Vreau sa fac prima tinctura de propolis pentru consum propiu si am citit undeva o reteta dar nu o mai gasec , era ceva de genulu 40 gr propolis si 100 alcool dublu rfinat s-au tuica de calitate si se pun la macerat , dar nu mai o gasesc .
Eu am pregatit 40 gr propolis cantarit si farmacie si alcoolul si sunt in pana de inspiratie , propolisul l-am tinut in congelator careva zile dupa care l-am dat prin robotul de bucatarie ( vai samar ce mi-am auzit de la sotie ca am lipit tot robotul cu propolis :lol: ) , am trecut cu bine peste acest incident si am obtinut un propolis gen praf , asa l-am maruntit de bine . intrebarea mea este daca aceste 40 gr la introduc intr-un recipient de sticla si pun 100 gr alcool dublu rafinat ( 96grade) si il las la macerat de 10 zile , in fiecare zi sa agit recipientul de 2 ori , dupa care sa filtrez substanta .
Ce fac bine si ce nu in toata aceasta ecuatie ?
Multumesc anticipat !
duma

Mesajde nae » 11 Aug 2013, 18:34

Salut colegule .
15lx1,4 densitate(daca umiditatea e conforma =16-18% )=21, teoretic ai apa < 16% = bine ; capacul deschis atrage apa , mierea este higroscopica .
Daca te trimit sa cumperi o carte de apicultura crezi ca sunt rau ?
Propolisul se ''topeste'' doar in alcool de 90-96* nu in tuica(in tuica se dizolva ceva nesemnificativ ) dupa 3 saptamani de ''agitatie ''zilnica il filtrezi si .. am uitat :
-se fac doua concentratii : -10% si 20% (eu scriu din memorie , matale verifica )
- pt x boala tratezi : - 10 picaturi x de doua ori/zi
-pt y boala tratezi : -20-40 picaturi /zi
-vaginal/stomatologic faci spalaturi/gargara
..........
Trateaza dupa carte nu dupa ureche .
Sanatate .
nae

Mesajde duma » 11 Aug 2013, 19:06

nae scrie:Salut colegule .
15lx1,4 densitate(daca umiditatea e conforma =16-18% )=21, teoretic ai apa < 16% = bine ; capacul deschis atrage apa , mierea este higroscopica .
Daca te trimit sa cumperi o carte de apicultura crezi ca sunt rau ?
Propolisul se ''topeste'' doar in alcool de 90-96* nu in tuica(in tuica se dizolva ceva nesemnificativ ) dupa 3 saptamani de ''agitatie ''zilnica il filtrezi si .. am uitat :
-se fac doua concentratii : -10% si 20% (eu scriu din memorie , matale verifica )
- pt x boala tratezi : - 10 picaturi x de doua ori/zi
-pt y boala tratezi : -20-40 picaturi /zi
-vaginal/stomatologic faci spalaturi/gargara
..........
Trateaza dupa carte nu dupa ureche .
Sanatate .

Salutare !
Nu ma supar pentru nici o indrumare si pentru nici o critica , fiind la inceput am sa le iau pe toate ca si pe un sprijin din partea celor mai experimentati in acumularea experientei si deslusiri tainei ascunse in manecile celor mai vechi stupari , cartea spune multe , practica ne omoara pe noi incepatori . Ideea de a produce prima tinctura de propolis in vederea consumului propiu este doar pentru intarirea sistemului imunitar si evitarea racelilor premature , de aceea doream o reteta corecta in obtinerea unei concentratii necesare acestei intrebuintari .
duma

Mesajde proapis13 » 11 Aug 2013, 20:06

duma scrie:Salutare ! Vreau sa fac prima tinctura de propolis pentru consum propiu

Aveti topic despre tinctura la adresa de mai jos
viewtopic.php?f=23&t=1692&p=128172&hilit=tinctura+de+propolis#p43273
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde duma » 11 Aug 2013, 20:59

proapis13 scrie:
duma scrie:Salutare ! Vreau sa fac prima tinctura de propolis pentru consum propiu

Aveti topic despre tinctura la adresa de mai jos
viewtopic.php?f=23&t=1692&p=128172&hilit=tinctura+de+propolis#p43273
salve :D

Hai Noroc !
Multumesc de tpic , asta il cautam de data asta . Am sa incerc reteta si eu sa vad ce iese la urma ! ;)
duma

Mesajde priest » 17 Aug 2013, 13:25

Ziua buna tuturor!
Ma confrunt cu o mare problema: sunt nevoit sa mut stupii aproximativ 25m si nu stiu cum sa fac. Banuiesc ca voi pierde culegatoarea. Ce riscuri implica mutarea? Ideea este ca trebuie sa o fac neaparat. Va rog mult niste sfaturi.Multumesc anticipat!
priest

Mesajde CORNEL V. » 17 Aug 2013, 13:51

Ai ce gasi aici ca sa te ajute
viewtopic.php?f=10&t=3438
CORNEL V.

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR