Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Incepatorii intreaba

Mesajde IGNITE » 24 Aug 2013, 16:29

apivasmob scrie:
Florin Dobre scrie:Detaliati va rog modul de hranire folosind galetusele din plastic?

Galetuse de la samantana,iaurt.. ,se dau cateva gaurele in capac cu acul dupa care se pune siropul se inchide capacul dupa care se intoarce cu fundul in sus si se pune direct pe rame (cu conditia sa ai catul pus peste cuib) ,pui podisorul si inchizi stupul.

am văzut într-un filmuleţ pe net că peste găuri cineva a lipit cu un anumit silicon o bucată dintr-o perdea.

Dan Mărgărit îi recomanda chiar să pună o bucată de plasă zincată, dacă reţin bine, pentru a fi mai uşor curăţată de propolis, fără a arunca sita.
IGNITE

Mesajde apivasmob » 24 Aug 2013, 18:08

glaliona scrie:Buna ziua .Vreau sa stiu daca foloseste cineva antibiotic preventiv la stimularile din toamna .Pentru a preveni problemele care pot aparea .

Antibiotic natural tinctura de usturoi si cea de ceapa.
Nimeni nu este perfect
apivasmob

Mesajde glaliona » 24 Aug 2013, 20:19

Mersi de raspuns .Cu usturoiul si ceapa am inteles dar cum ramaine cu oxacilina . O persoana care are albine m-a sfatuit sa fac tratament cu oxacilina preventiv , nu stiu daca este bine .
glaliona

Mesajde FLORINELU » 24 Aug 2013, 20:21

nu este bine.
FLORINELU

Mesajde IGNITE » 24 Aug 2013, 20:45

tratament preventiv pentru ce?
bănuiesc că şi la albine este ca şi la oameni cu antibioticele. în timp, bolile cu care trebuie să lupte antibioticul capătă rezistenţă.
în plus, dacă e să ai de-a face cu o chestie gen loca americană...din câte am înţeles, singurul antibiotic care are un efect de eliminare este...focul. la albine, la cutii, la tot. mai puţin apicultor. :)
IGNITE

Mesajde duma » 24 Aug 2013, 21:26

Sara Buna ! Am o dilema , care ma famanta si sper sa ma lamuriti !
Astazi am aruncat un ochi peste cei 4 stupi usor am rdicat podisoarele si m-am uitat la cateva rame sa vad in ce masura iau decizia de a mai stoarce ceva rame in vederea eliberari cuiburolor pentru ca matca sa aibe unde sa depuna ouale . Pana aici totul ok , am pregatit pentru maine sa storc ceva rame , am plecat din vatra cam 2 ore si ceva si cand m-am intors am avut o nebunie in toata curtea o multime de albine zburau peste tot . Am in curte si o piscina MARE in care au inceput sa se inece cu toate ca am aruncat scanduri sa aibe unde sa se aseze pentru a lua apa dar degeaba . Dilema mea este de ce a fost agitatia asta ? Astazi a fost o zi predominant inorat dar dupa pranz a iesit soarele .
Am gresit cu ceva ? Ar trebuii sa fiu stresat si sa iau masuri ? Ce fel ?
Multumesc Anticipat !
Daca poti distinge sfaturile bune de cele rele, atunci nu mai ai nevoie de sfaturi.
duma

Mesajde duma » 24 Aug 2013, 22:00

cornelioandanciu scrie:Parerea mea este ca s-a putut declansa furtisag in stupina.
este destul sa lasi peretele unui stup uns cu miere, apoi sa vezi ce se intampla.Presupun ca atunci cand te-ai uitat la rame nu ai fost suficient de atent.Apoi dupa ce umbli la ramele cu miere, fiind uns cu miere pe maini spala=te , apoi pune mana pe capace si pe corpuri.

Se poate ca maine sa continue furisagul ? Spre seara s-au retas si s-au linistit si din cauza vremi ca a inceput sa ploua un pic . Pot face ceva maine daca este timp frumos in vederea furisagului mai ales ca vreau sa storc cateva rame de la fiecare .
Daca poti distinge sfaturile bune de cele rele, atunci nu mai ai nevoie de sfaturi.
duma

Mesajde IGNITE » 24 Aug 2013, 22:13

cam aşa au făcut şi ale mele când am avut furtişag. agitaţie mare de tot. erau pe la ferestre, prin curte...haos total. iar cel atacat ...distrus total, matcă ucisă, puiet distrus, ceara roasă, mierea luată...STUPUL A FOST PUR ŞI SIMPLU NIMICIT.

este groaznic. furtişagul poate continua şi a doua zi. hoaţele au identificat o sursă de cules.

vezi că s-a mai scris despre furtişag. poate poţi aplica ceva de acolo.

EU AM MAI PĂŢIT UNA. M-A MÂNCAT PIELEA ŞI AM PUS UNUI STUP ceva sirop apimera. stup, CARE MAI "BENEFICIASE" DE UN FURTIŞAG, PE CARE NU L-AM VĂZUT ÎN DIRECT NICI EU ŞI NICI PĂRINŢII MEI CARE STAU UNDE ESTE STUPINA, DAR, MI-AM DAT SEAMA DUPĂ...matca supravieţuise, oua, în fine, în august era pe 5 rame...cum spuneam am pus acestui stup o pungă cu sirop apimera. am dat prea multe găuri în pungă, siropul s-a scurs şi a ieşit pe la urdiniş că am stupii înclinaţi spre faţă. L-AU ATACAT VIESPILE. E PRAF. i-am dat ramă cu puiet căpăcit. DAR DE-O SĂPTĂMÂNĂ ÎI DAU TÂRCOALE VIESPILE CARE INTRĂ ŞI ÎN STUP. L-AM ŢINUT ÎNCHIS VREO DOUĂ ZILE...AM SCHIMBAT CUTIA, am încercat şi eu ce mi-a trecut prin cap...ZERO. şi acum îi dau târcoale. DACĂ SE DESCURCĂ SINGUR BINE, DACĂ NU...ÎL LAS ÎN PACE... în ăsta am văzut şi găselniţă. DAR, ÎNAINTE DE SIROPUL MEU...ERA OK, OK, părea să evolueze normal.

ŞI cu siropul e cu dus şi întors. cei puternici îl termină repede, alţii nu termină la fel. ăia puternici pot pleca să mai caute...zic şi eu, nu vă luaţi după mine, că nu sunt stăpân pe situaţie. doar spun ce-mi trece prin cap. nu sunt avizat.

le luasem sirop, ca să nu miroase...bla, bla...am dat şi o căciulă de bani.
IGNITE

Mesajde duma » 24 Aug 2013, 22:28

Ce sa mai spun , vai samar !!!! Sper sa nu ajung pana acolo si eu ! Sper ca maine sa fie o noua zi dar nu ca asta :?
duma

Mesajde duma » 24 Aug 2013, 22:31

cornelioandanciu scrie:Daca in seara asta ploua, posibil sa spele petele de miere de pe stupi.Sau deja au carat-o hoatele.Maine obligatoriu trebuie sa le tii sub observatie sa vezi daca mai persista fenomenul.La stupul atacat trebuie sa-i reduci urdinisul sa mai poata intra doar cate o albina,daca vezi ca nu se potolesc il inchizi de tot si il muti de pe locul lui, il tii inchis, si in locul lui pui un stup gol, ar vfi bine sa-l ungi cu diluant sau cu benzina.(Pe ala nou pus in locul celui atacat)Nu le scoate mierea acum decat daca au cuibul blocat.Si le scoti o rama, maxim doua, care sint mai goale, pe alea mai pline le lasi lor.Stupului inchis trebuie sa aiba posibilitatea sa primeasca aer proaspat sa nu moara albinele, (rama de aerisire, sita la urdinis).

Maine am sa imi beau cafeaua intre ele si sper sa imi dau seama la care se produce fenomenul de furtisag sa pot reduce urdinisul , eu totusi sper sa nu mai contiunue si maine furtisagul !
duma

Mesajde alt stupar » 24 Aug 2013, 22:37

...si iarasi zic, desi probabil mai bine as lasa-o moarta :?
cum muma padurii se poate lucra intratat de neglijent incat sa declansezi un furtisag intr-o stupina de cativa stupi ?
Cate potentiale furtisaguri ai provoca daca ai avea de controlat 100 de stupi sau mai multi ?
Unu pe zi ? Trei pe zi ? Pana nu ar mai avea cine pe cine sa fure ?
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde duma » 24 Aug 2013, 22:45

alt stupar scrie:...si iarasi zic, desi probabil mai bine as lasa-o moarta :?
cum muma padurii se poate lucra intratat de neglijent incat sa declansezi un furtisag intr-o stupina de cativa stupi ?
Cate potentiale furtisaguri ai provoca daca ai avea de controlat 100 de stupi sau mai multi ?

In timpul controlului am incercAt sa fiu cat se poate de atent sa nu fac ceva mai ne la locul lui sa le deranjez prea tare fiind si un pic cam inorat ! Eu sper sa nu fi aajuns la furtisag !
duma

Mesajde IGNITE » 24 Aug 2013, 22:54

duma scrie:
alt stupar scrie:...si iarasi zic, desi probabil mai bine as lasa-o moarta :?

In timpul controlului am incercAt sa fiu cat se poate de atent sa nu fac ceva mai ne la locul lui sa le deranjez prea tare fiind si un pic cam inorat ! Eu sper sa nu fi aajuns la furtisag !

domnule alt stupar...înţelegem că dvs. aveţi o sută două sute. felicitări! înţeleg şi că lucraţi perfect.

dar...mai sunt şi din ăştia care nu o fac. şi ştiţi ce? sunt şi ei oameni. şi, poate că greşesc, încercând să facă ceva ce consideră ei că ar fi bun. şi poate că e începător care nu e mort după fonduri. oricum, faptul este consumat. omul are probleme. acum pe bune...are rost să ne punem întrebări retorice în orice situaţie? să ne mirăm?

dvs. aţi "descălecat" ca un stupar perfect?

ce are colegul nostru de făcut...aia este mai important. nu vă supăraţi pe mine. să nu credeţi că nu vă apreciez experienţa şi munca sau vorba.
IGNITE

Mesajde Ala nou » 24 Aug 2013, 23:04

Salutare, azi am avut mai mult timp si am luat stupii la bibilit, rama cu rama - prima data de cand i-am luat. Am mai multe intrebari, dar o sa le pun pe pagina mea. Acum ce ma framanta este ca intr-un stup am gasit lighioana din pozele de mai jos. Scararul este pt a avea o idee despre marime. Nu imi explic pe unde a putut intra. Vad ca are abdomenul mancat.

http://alanou.sunphoto.ro/Albine/92171340

http://alanou.sunphoto.ro/Albine/92171337
Ala nou

Mesajde alt stupar » 24 Aug 2013, 23:12

IGNITE scrie:dvs. aţi "descălecat" ca un stupar perfect?
nu vă supăraţi pe mine.

nuuu, nu ma supar pe dvs...
de ce-as face-o ? Sigur ar fi inutil...
cu ceva vreme in urma, pe cand va confruntati cu aceleasi probleme legate de furtisag, v-am sugerat o varianta care putea stopa furtisagul... probabil si aceea la fel de inutil !
Asa ca... maxime realizari !
alt stupar

Mesajde alt stupar » 24 Aug 2013, 23:19

duma scrie:In timpul controlului am incercAt sa fiu cat se poate de atent sa nu fac ceva mai ne la locul lui sa le deranjez prea tare fiind si un pic cam inorat ! Eu sper sa nu fi aajuns la furtisag !

daca ai cea mai mica suspicine ca albina s-a invatat la furat, ia o pauza cu interventiile in stupi, cateva zile lasa-le in pace, nu mai pune si tu paie pe foc !
alt stupar

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR