de perma » 15 Feb 2014, 21:16
Dupa postul asta o sa-mi iau multe castane, toate meritate. Cu toate astea, las aici povestea mea, cu bune si rele. Acum, de rau:
In iarna asta am pierdut 50% din efectiv, adica 2 stupi si jumatate. Deschid primul stup (fund plin si podisor de lemn deasupra). Stup de expozitie, 7 rame pline de albina (din 9 cu cate intrase), mai avea coronite de miere.
Al doilea stup (fund cu aerisire partiala si folie deasupra) mort. Al treilea (multietajatul cu fund antivarooa acoperit si podisor din pfl) iernat pe 5 rame jos si 4 sus, traia, mai avea coronite de miere, fetele erau in verva, la fel de bun ca primul stup. Al patrulea stup, in configuratia aerisire partiala si folie mort. Spartanii (cele 300) moarte. Ma apuc si scot ramele din cei morti, le las pe jos si ma duc sa fac nitel fum sa ma uit in cei puternici k lumea. Cand ma intorc, vad albinele dintr-un stup,ce statusera la soare, ca incep sa miste. Impreuna cu stuparul care ma ajuta am luat rama cu rama si le-am umplut cu mancare din bidon, Incepusa sa miste ca lumea, am gasit si matca si era vie. Le-am pus dulcofruct pe fiecare rama. Am mai umplut o rama cu dulcofruct si le-am pus-o deasupra si le-am mai adaugat si un hranitor cat o rama de 1/2 plin cu dulcofruct cu protofil. Cu niste iarba uscata in el. Pana am plecat, incepuse sa zboare.
Toata pierderea a fost greseala mea. Au fost stupi slabi, nu si-au adunat rezerve corespunzatoare in toamna, ramele erau goale-goale, si colac peste pupaza erau si umede. Tot ce-am putut sa fac mai prost, am facut! Neasigurarea rezervelor, impachetaj necorespunzator. O zi horor! Sper sa-l salvez pe asta incalzit la soare. Nu stiu, o sa mai ajung la ei in doua saptamani. Mi s-a rupt sufletul cand le-am vazut inghesuite in celule si moarte. Mancasera tot. EU le-am omorat, acum degeaba imi pare rau!
L.E: am uitat sa zic ca si cei doi stupi puternici au primit o rama plina cu dulcofruct cu protofil.
Azi esti bine-sanatos si maine te lauda popa'n curte!
Omu' ie inainte de toate!