Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Comunitate locala-Arges

Mesajde perma » 19 Iun 2013, 23:53

Si eu cred ca povestea e doar o poveste si atat. Dar oricum, un fapt e cert, stimulare= avans mult mai rapid.
@ davcosti fratele tau merge pe MER si tu pe dadant cu cat de 1/2? Si eu am avut caturi de 1/2 cladite pentru un stup pe care eu l-am considerat puternic dar acel stup n-a fost capabil sa produca decat un cat de 1/2 la pomii fructiferi si un cat de 1/2 la salcam. E drept ca inainte de salcam am luat din el 2 rame cu puiet de o zi ca sa salvez alt stup. Nu cred totusi ca lasarea celor doua rame de puiet ar mai fi umplut alte doua caturi. Impresionanta performanta stupilor tai de a umple 3 caturi la salcam. Ma gandesc ca ai scos cam 30kg/stup. O realizare frumoasa.
Azi esti bine-sanatos si maine te lauda popa'n curte!
Omu' ie inainte de toate!
perma

Mesajde davcosti » 20 Iun 2013, 07:43

Da, am depășit, am avut și martor la extracție. Nu este o regulă la fratele meu Mer-ul,are și verticali. Lucrează ca Apicultor și-i face singur!
Am avut și eu stupul galben care n-am scos decât un cat, că și-a schimbat matca liniștit, în timpul culesului la Salcâm și automat a pierdut ritmul.
Vreau să am grijă de cei doi noi creați ca la carte, de aceia le-am cumpărat mătci împerecheate să-i aduc repede în rând cu ceilalți, să văd dacă
pot realiza până la anul să-i fac să producă la fel la Salcâm. Mai depinde și de vreme,să țină cu noi. Mult noroc!
davcosti

Mesajde perma » 01 Noi 2013, 18:12

Continui cu postarile in micul meu jurnal de apicultura, mentionandu-mi ultimele interventii in stupina si bilantul anului 2013.
Penultima interventie pe anul acesta a fost pe la sfarsit de august cand toti cei 5 stupi au primit turte din miere de tei amestecata cu lapte praf. O "familie" care era pe 3 rame a primit cea mai multa mancare, cred ca peste jumatate de kg, restul primind cam 2-300g. Totodata s-au scos din rame, pana am "inghesuit" familiile nitel. N-am pus diafragme in stup. Tot in perioada aia am facut si tratament cu apivirol forte.
Ultima (?) interventie a fost facuta acum o saptamana pentru evaluarea situatiei inainte de iernare si scoaterea ramelor ce nu-si mai au rostul, precum si adaugarea diafragmelor din polistiren. Ce am lasat in urma mea:
- 1 stup dadant (cu fund plin) cu 9 (noua) rame in cuib, full de miere si albina;
- 1 stup M.E. (fund antivarooa total) cu 5 rame in corpul de jos si 4 in corpul de sus, la fel full cu miere si albina;
- 2 stupi dadant (cu fund anti-varooa partial) cu 5 rame fiecare, la fel full cu miere si albina;
- 1 stup M.E. cu o rama partial umpluta cu miere si 300 de albine (maxim).
Concluzii ale anului 2013:
- urdinisul trebuie ajustat dupa puterea familiei 1 cm/intervalul de albina altfel furtisagul "te mananca"
- un start prost in primavara are ca rezultat niste stupi ce d'abia se vor tarai tot sezenoul.
- albinele cresc rame goale foarte frumos (destul de rigide pentru a putea fi manipulate si extrase). Cu toate astea, productia de miere are de suferit. Daca vrei totusi sa rupi fagurele si sa-l bagi direct in gura (a ta sau a copilului tau), cum vreau eu, precum sa nu te chinui cu insarmari si foita, procedeul merita macar experimentat.
- nu se formeaza doi roi in aceeasi cutie dadant, mai ales daca au si urdinis comun.
- productia de miere la mine pe vatra este de aproximativ 15-20 kg/stup (poliflora, salcam, tei). Sau atat ma pricep eu sa adun cu stupii mei.
- nu face improvizatii (vezi mai sus cu doi roi intr-un stup). Pierzi enorm, fara sa castigi ceva.
Intrebare de final:
Ce fac cu saracele albine (alea 300)?. Cum nu vreau sa reproduc Termopile (300! This is Sparta!) as vrea sa le salvez, sau macar sa salvez regina. Am primit sugestia de a inchide regina intr-un bigudiu si a o introduce intr-un stup cu sanse de iesire in primavara. Creez agitatie fara rost? Periclitez iernarea stupului in care am introdus-o? O vor hrani albinele? Iau tot stupul la Bucuresti si-l iernez in pat cu mine asigurandu-i necesarul de miere? Il las sortii? Lamuriti-ma, va rog.
perma

Mesajde janese » 01 Noi 2013, 18:24

perma zice:
Ce fac cu saracele albine (alea 300)?. Cum nu vreau sa reproduc Termopile (300! This is Sparta!) as vrea sa le salvez, sau macar sa salvez regina. Am primit sugestia de a inchide regina intr-un bigudiu si a o introduce intr-un stup cu sanse de iesire in primavara. Creez agitatie fara rost? Periclitez iernarea stupului in care am introdus-o? O vor hrani albinele? Iau tot stupul la Bucuresti si-l iernez in pat cu mine asigurandu-i necesarul de miere? Il las sortii? Lamuriti-ma, va rog.

perma e din bucuresti si are stupina in arges

haideti sa facem un concurs!!!!cu tema...,,care -i da argeseanului cea mai buna si mai simpla idee"!!!! oricine,posteaza o singura data, postare prin care ii explica ce sa faca cu albinele alea 300 si cu matca lor!
nu se admit comentarii pe idea celorlati care posteaza! concursul este valabil pana sambata viitoare!!!! pe linga comentariu se admit si foto!
va prindeti???? :lol: ;)
janese

Mesajde perma » 01 Noi 2013, 19:14

Hmm, concurs?! Nu e chiar ce speram, dar poate finalul ma va lamuri. Premiul il dau eu. Doua beri si compania mea magnifica/ uluitoare pe parcursul consumarii lor, daca se salveaza toate albinele. Livrare in Bucuresti. O bere prin posta daca se salveaza doar regina.
O alta idee care-mi vine acum e iernarea intr-un nucleu de imperechere, cu niste turtite deasupra. Dar n-am ramele de nucleu, chiar daca as reusi sa fac nucleul.
O alta idee e asezarea lor dupa diafragma altei familii, poate beneficiaza de mai multa caldura, punandu-le la fel, niste turte deasupra.
perma

Mesajde nae » 02 Noi 2013, 00:14

Nu fac pariuri , nu joc la LOTO . Daca sunt sanatoase si nu foarte batrane pana in feb /martie rezista si in DB/ME ; ramele gaurite sa permita retragerea albinelor la contractia ghemului(+ adapost) . Cu prima ocazie (temperatura )mutate intr-un spatiu mai mic , roinita .
Frumos si simplu merg iernate deasupra DB /9 ''rame full de miere si albina ''; dar cum nu cred in cele ''9 rame'' nu pot recomanda aceasta solutie simpla si eficienta .
nae

Mesajde janese » 02 Noi 2013, 09:39

perma scrie:Hmm, concurs?! .
.

ia sa vezi tu ca eu ti le scot din iarna!! :lol: sunt max 300 sau mai multe???
am vazut ca este dezamagit ca am dat-o in concurs.....dar si cu o saptamana in plus sau in minus ce mai conteaza!!!???stai linistit ca de sambata viitoare incepe operatiunea...,,salvarea matcii cu suita ei"!!!ii bat la poponeata pe totzi oltenasii care azi sunt la chermeza!!!! :lol: ...

ps...ca nu pot sa ma abtin...le vei tine in sifonier in casa, la bucale, intre umerasele cu haine...daca solutia mea pe care ti-o voi propune miercuri se dovedeste a fi cea mai buna eu iti trimit ,,intreaga logistica" tie nu-ti ramane decat sa aloci zece minute la stupina!!! :P
janese

Mesajde perma » 02 Noi 2013, 10:11

@nae: N-am de ce sa mint. Stupul cu 9 rame a fost recordistul anului asta. Cu el am adunat cele 20 kg de miere dupa ce i-am luat in sezon si vreo 5 rame cu puiet (nu toate deodata) pentru salvarea celorlalti dupa furtisag si pentru formarea roilor aia in acelasi stup. E foarte posibil sa nu ma pricep si sa fi lasat in stup mai multe rame decat e necesar, cu toate ca ma indoiesc, pentru ca langa mine a fost si un stupar cu experienta si dupa ce a deschis stupul si s-a uitat a zis:" Astuia n-avem ce sa-i facem!".
Cum le-as putea ierna deasupra? Nu-mi dau seama, pentru ca stupul cu 9 rame are deasupra podisor de lemn. Si spartanii nu prea au rezerve. Si mai e o problema. Eu am inceput cu sistem dadant 1/1 si de fapt imi doream de la inceput sistem M.E., drept urmare toti stupii noi pe care i-am cumparat au fost M.E. Cand am format roiul asta l-am format punand doua corpuri M.E. unul peste altul si bagand in el rame dadant 1/1. Deci acum sunt doua rame dadant 1/1 intr-un stup M.E. cu doua caturi. Dupa ele au si o diafragma pe toata inaltimea caturilor.
@janese: cam pe acolo, nu fac o o rama full pe o parte. Nu-s dezamagit de concurs, ai vazut ca am sarit imediat cu premiul, cum mi se pare si firesc. Nici termenul nu e unul nerezonabil, pentru ca oricum nu ajung la albine mai repede. Cat de buna va fi solutia se va vedea in primavara. Eu intotdeauna mi-am spus ca stuparul adevarat se vede in primavara, vara tuturor le merge binisor, toamna dam din colt in colt (cum fac eu acum). Daca imi si trimiti "intreaga logistica" voi gasi o cale sa ma revansez.
perma

Mesajde nae » 02 Noi 2013, 22:24

Colega, n-am zis ca minti ci ca nu am incredere in ochiul d-tale .
nae

Mesajde perma » 06 Noi 2013, 19:08

Pana la urma, concurs sau nu, se pare ca n-am niciun sfat, in afara de cel al colegului nae, cu iernatul deasupra celui cu 9 rame. Sfat pe care nu prea l-am inteles, sincer sa fiu.
perma

Mesajde Aurel1959 » 07 Noi 2013, 00:51

Salutare Perma!
Janese a afirmat ca in cazul in care esti de acord cu propunerea lui,iti va pune la dispozitie toata logistica.(asa am inteles eu).
Indraznesc sa cred ca e vorba de un mininucleu cu co rama pliabila, plina cu miere,in care urmeaza ca tu Perma ,sa transferi albinele ,dupa care nucleul sa-l adapostesti intr-o pivnita,boxa sau alta incapere in care sa se mentina o temperatura de pana la 10 gr. C.
Sau, acel mininucleu sa-l pui intr-un alt stup cum a zis Nae, deasupra altei familii puternice.
Acum vreu sa vad daca Janese confirma sau nu, ca logistica consta in ce am spus eu.
Multa sanatate la toti!
" In viata la toti li-e greu,dar nu la toti deodata si nu la toti la fel"
Aurel1959

Mesajde Aurel1959 » 14 Noi 2013, 22:19

Perma , pana la urma ,ai mai primit vre-o solutie la problema ta?
" In viata la toti li-e greu,dar nu la toti deodata si nu la toti la fel"
Aurel1959

Mesajde perma » 15 Noi 2013, 11:39

Nu, nu am primit nicio solutie diferita fata de ce s-a discutat aici. Solutia lui nae si cea laudata de janese dar neoferita. Dar m-am hotarat ce voi face. Nu voi muta matca. O voi lasa acolo unde este, cu albinele ei. Impreuna formeaza o familie, ce trebuie sa treaca prin toate, la bine si la greu. Nu ma lasa sufletul sa le orfanizez acum, in prag de iarna. Asta sigur le va termina. Deci vor infrunta iarna ca o familie (vorba vine...ca o mica-mica-mica familie). O sa le mai pun niste miere, macar le mai ajut cu proviziile.
perma

Mesajde perma » 26 Dec 2013, 01:28

Am mai citit, am mai studiat si revin: aliuta avea dreptate cand mi-a spus in primavara ca un stup a fost afectat de furtisag iar celalalt nu. Dar depopularea nu s-a facut din cauza iernarii defectuase ci din cauza largirii cuibului mult prea repede si mult prea mult. Greseala de incepator. Eram si obligat de circumstante, dar oricum, greseala mi-o asum. Ma bucur macar ca acum am o cauza si sper sa n-o mai repet. Aliuta, multumesc! si-mi pare rau ca am fost capos. Aveai dreptate! Schimbul de generatie nu s-a facut corespunzator iar asta a dus la o compromitere a intregului sezon pentru stupul respectiv.
perma

Mesajde perma » 15 Feb 2014, 21:16

Dupa postul asta o sa-mi iau multe castane, toate meritate. Cu toate astea, las aici povestea mea, cu bune si rele. Acum, de rau:
In iarna asta am pierdut 50% din efectiv, adica 2 stupi si jumatate. Deschid primul stup (fund plin si podisor de lemn deasupra). Stup de expozitie, 7 rame pline de albina (din 9 cu cate intrase), mai avea coronite de miere.
Al doilea stup (fund cu aerisire partiala si folie deasupra) mort. Al treilea (multietajatul cu fund antivarooa acoperit si podisor din pfl) iernat pe 5 rame jos si 4 sus, traia, mai avea coronite de miere, fetele erau in verva, la fel de bun ca primul stup. Al patrulea stup, in configuratia aerisire partiala si folie mort. Spartanii (cele 300) moarte. Ma apuc si scot ramele din cei morti, le las pe jos si ma duc sa fac nitel fum sa ma uit in cei puternici k lumea. Cand ma intorc, vad albinele dintr-un stup,ce statusera la soare, ca incep sa miste. Impreuna cu stuparul care ma ajuta am luat rama cu rama si le-am umplut cu mancare din bidon, Incepusa sa miste ca lumea, am gasit si matca si era vie. Le-am pus dulcofruct pe fiecare rama. Am mai umplut o rama cu dulcofruct si le-am pus-o deasupra si le-am mai adaugat si un hranitor cat o rama de 1/2 plin cu dulcofruct cu protofil. Cu niste iarba uscata in el. Pana am plecat, incepuse sa zboare.
Toata pierderea a fost greseala mea. Au fost stupi slabi, nu si-au adunat rezerve corespunzatoare in toamna, ramele erau goale-goale, si colac peste pupaza erau si umede. Tot ce-am putut sa fac mai prost, am facut! Neasigurarea rezervelor, impachetaj necorespunzator. O zi horor! Sper sa-l salvez pe asta incalzit la soare. Nu stiu, o sa mai ajung la ei in doua saptamani. Mi s-a rupt sufletul cand le-am vazut inghesuite in celule si moarte. Mancasera tot. EU le-am omorat, acum degeaba imi pare rau!
L.E: am uitat sa zic ca si cei doi stupi puternici au primit o rama plina cu dulcofruct cu protofil.
perma

Mesajde paul » 15 Feb 2014, 21:55

Perma ... imi pare rau pentru pierderea suferita ! Stiu cum e !
O singura ... remarca ! Nu era mai bine daca le administrai dulcofructul ala in pungute deasupra ramelor (cel pus in rame poate sa curga si sa naclaiasca albinele si cel pus in hranitor este foarte posibil sa nu-l traga) ??? Sau poate nu era mai indicat sa le fi dat o turtita, ca inteleg ca nu poti ajunge asa des la stupi ? Si daca tot le-ai verificat rama cu rama nu era mai bine sa le mai fi restrans ?
Scuze ... au fost trei remarci !
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR