Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Comunitate locala-Arges

Mesajde perma » 02 Ian 2012, 17:51

Salutari tuturor!
Numele meu este Sorin, am 32 de ani si sunt din Bucuresti. De scurt timp am cumparat o proprietate in Arges, com. Ursoaia. Printre primele investitii pe care vreau sa le fac acolo in primavara se numara si albinele. Mai concret, vreau sa cumpar doi stupi populati. Acum, va puteti intreba de ce deschid un topic. In primul rand pentru ca nu stiu mai nimic despre albine si doi la mana as vrea sa gasesc niste persoane tot din judetul Arges carora le-as putea vizita stupina, eventual cumpara de la ei stupii, de la care as putea primi un sfat sau in final m-ar putea insoti la cumpararea stupilor ca sa nu cumpar cine stie ce minunatie. Cateva mentiuni de final:
- bineinteles stupii vor avea regim stationar si nu voi putea sa ma ocup de ei decat la sfarsit de saptamana;
- bineinteles ca nu vreau sa profit de nimeni iar deranjul va fi recompensat.
Ar mai fi un scop al topicului dar asta depinde si de dorinta voastra. As vrea sa facem o comunitate locala (jud. Arges) a apicultorilor pentru ca e mult mai simplu sa te ajuti pe plan local decat sa aleri prin trei judete dupa o centrifuga. Sa auzim de bine.
perma

Re: Comunitate locala-Arges

Mesajde frantescu » 05 Ian 2012, 21:34

Salut! Eu am facut si pastoral la Ursoaia.Suna-ma daca vrei 0729952190.
frantescu

Mesajde GICOS2002 » 05 Ian 2012, 22:02

frantescu scrie:Salut! Eu am facut si pastoral la Ursoaia.Suna-ma daca vrei 0729952190.

;)
TEL 0723008287
GICOS2002

Mesajde perma » 06 Ian 2012, 03:24

Va multumesc pentru interes! In drumurile mele pe acolo am vazut cel putin un pavilon de albine, ce-i drept intr-o curte. Poate incet-incet ne vom putea aduna mai multi si lasandu-ne numerele de telefon sa formam acea comunitate si sa ne ajutam reciproc. Poate pana una-alta imi puteti spune si mie care ar fi cel mai bun moment de a cumpara cei 2 stupi si cu tot cu lazi, la ce pret sa ma astept. Mi-as dori stupi multietajati, de 10 rame cu cat de 3/4 sau 1/1. Matca sa fie sub un an si sa aiba cam 6 rame de albina. Sper ca n-am spus vreo prostie.
P.S: numarul meu de telefon e 0722.63.28.74. Sorin
Azi esti bine-sanatos si maine te lauda popa'n curte!
Omu' ie inainte de toate!
perma

Mesajde aliuta2000 » 06 Ian 2012, 10:10

pentru tine este bine sa cumperi familii dupa ce a trecut iarna si lbina a inceput sa culeaga si pana in salcam ca sa poti beneficia de ele asa cum vrei tu .
Insa acest lucru are si un pret ceva mai mare decat dupa ce trec culesurile mari (salcam / tei ). urmareste forumul de vanzari si decide ce vrei . Pretul se va situa intre 300 si 500 ron / familie .
Bafta multa
A.D.
aliuta2000

Mesajde perma » 08 Mai 2012, 16:03

Mi-am luat stupii, tot de la cineva din Arges. Acum, vin cu doua probleme:
1) Cred ca, fara sa vreau, am facut un mic pastoral la pomii fructiferi. In zona celui de la care am cumparat stupii, pomii fructiferi incheiasera sezonul cand am achizionat eu stupii, dar la mine in zona (ca e cam cu doua saptamani mai in urma) pomii fructiferi d-abia incepusera. Drept urmare, acum am caturile de 1/2 pline de miere si au si inceput cu coronite de capaceala. La fel, caturile sunt pline de albina acoperitoare pe toate cele 9 rame. Mi-e ca daca nu fac o divizare rapid, cand incepe salcamul vor roi natural. Drept urmare am o rugaminte spre cei din zona, daca au doi stupi mai vechi de vanzare, sa-mi dea de stire. Eu sunt in zona sambata si duminica. As prefera multietajati, dar si dadant sunt okey.
2) Am acolo o suprafata de 3200 m.p. care sta de pomana, am doar cei doi stupi pe ea. Iar padurea de salcam care va inflori sapt urmatoare e la 50 de m de acest teren. Daca cineva vrea sa faca un pastoral in zona si vrea sa-l gazduiesc pe acel teren, as fi mai mult decat bucuros. Pretul nu-i mare, vreau un roi, dupa salcam bineinteles. Cine vrea, ma poate suna pana vineri sambata/duminica vine si vede, apreciaza potentialul melifer al zonei si daca-i convine...Telefonul meu e 0722.63.28.74. Sorin
In final, o poza cu fetele mele si o parte din locul descris
Fişiere ataşate
2012-04-23 17.30.20.jpg
perma

Mesajde perma » 01 Iun 2012, 21:39

O sa postez tot aici ca sa nu mai deschid alte topicuri, si o sa folosesc topicul acesta ca un jurnal personal unde o sa mai spun ce-am facut si o sa indraznesc sa deranjez colegii mai experimentati cu intrebari. (pe aceasta cale rog un moderator sa schimbe titlul topicului in "Jurnal de Arges- perma(cultura)"
Am fost azi la stupi am prins o fereastra de vreme frumoasa si m-am uitat nitel prin ei. Se prezentau in felul urmator:
1) Stup din care am tras un roiacum doua saptamani - puiet capacit, miere capacita miere necapacita si polen (cred). Aici intervine prima intrebare. Care-i diferenta intre polen si pastura? Cum le deosebesc in faguri? Eu am vazut niste buline galbene care ocupau 1/2 dintr-o celula. Stupul avea si trantori. N-am vazut matca si nici puiet de o zi/puiet necapacit. Totul se gasea in cuib, catul neatins. N-am vazut matca, n-am vazut botci. Credeti ca e posibil sa fie un stup fara matca? Poate matca sa inceteze ponta pentru ca ploua asa de mult?
2) Al doilea stup din care am tras cel de-al doilea roi tot acum doua saptamani- catul avea miere, cladisera o rama complet goala (eu vreau ca totul sa fie natural deci nu folosesc sarme, faguri artificiali) si incepusera lucrul la a doua. N-am apucat sa ma uit ca lumea in cuib ca a inceput ploaia.
3) Cei doi roi. Botcile disparusera, aveau trantori din belsug pe rame, aveau si miere aveau niste puiet capacit dar niciun gen de puiet nou. Parca la unul din ei am vazut matca.
Acum intrebarile sau mai bine zis ce-a mai ramas din ele:
a) roii sunt fara matca sau aceasta n-a iesit la imperechere ca a plouat toata saptamana?
b) cum sa fac sa gasesc mai repede matca? Nu le am marcate si am citit forumul vechi, cu partea cu soare, tinut rama cu fundul in sus...nu-mi par edificatoare.
c) cum fac un fum care sa ma tina? Am incercat cu carpe, cu putregai, cu lemne, cu carpe imbibate in motorina, cu hartie, daca inchid porcaria aia de afumator se stinge totul instantaneu.
d) ce-ar fi de facut daca nici la sfarsitul saptamanii cand ajung la ei nu gases rame cu oua? Tineti va rog cont ca am doar un singur stup cu posibil puiet, stupul e pe 10 rame deci nu stiu cat poate o singura matca sa tina 4 stupi.
Va multumesc anticipat.
Ah, da, tot azi am aflat ca nu-s alergic, am luat o intepatura langa ochi. Doare ca dracu, mi s-a umflat ochiul, am pus sare dar de pomana. Ce alte remedii stiti? :)
perma

Mesajde gabi bee » 02 Iun 2012, 00:23

salut perma ! polenul este cel ce al vezi pe piciorusele albinelor care intra in stup , sub forma de grauncioare galbene , portocalii sau alte culori ! in stup polenul este depozitat in celule , amestecat cu niste enzime , tasat , si astfel devine pastura . deci ce este in celule este pastura !
- matcile ies la imperechere la cca o saptamana de la eclozionare dar daca vremea este rea vor iesi cand le permite timpul , pana la un maxim de 30 de zile dupa care matcile devin sterpe !
- daca ai combustibil de calitate al poti aprinde direct in afumator ,ca merge , nu se stinge ! daca incerci cu ceva care se stinge repede dupa ce pui capacul mai bine aprinzi respectivul material separat , pe jos , pe o tabla sau antr-un vas metalic vechi , al lasi sa arda cam 30 % sau pana vezi ca a facut putin jar ca sa poata mentine arderea in afumator , dupa care pui totul in afumator si gata ! eventual mai completezi cu material proaspat !
- ca sa gasesti matca trebuie sa o cauti si sa iei ramele de mai multe ori la rand . cand e imperecheata ai sanse mai mari sa o gasesti pe rama cu oua proaspete dar daca nu este inperecheata , ai de cautat . mai bine este sa gasesti oua , la roi , si atunci stii ca matca e ok si nu mai trebuie sa o gasesti ! daca totusi trece prea mult timp si nu ai matci la roii respectivi , trebuie sa cumperi matci sau sa faci rost de botci sa le dai ! multa bafta ! :P
Masoara timpul cu faptele tale !
gabi bee

Mesajde perma » 02 Iun 2012, 13:39

Iti multumesc pentru raspuns Gabi. Deci mai am inca sanse ca matcile sa fie in stup (vorbesc de roiuri) dar sa nu fi iesit la imperechere. Ce ma fac insa cu stupul din care am tras un roi si nu are pic de puiet? Poate matca sa opreasca ponta din cauza vremii sau e clar lipsa de matca?
perma

Mesajde gabi bee » 02 Iun 2012, 23:52

ca sa verifici daca mai ai matca introdu o rama cu oua [ daca ai de unde sa iei ] si daca nu are matca , in doua zile o sa vezi ca si-a tras botci de salvare iar daca are matca nu i-si trage botci ! matca poate sa reduca ponta din mai multe cauze inclusiv cele meteo dar nu cred ca o poate opri definitiv , tot mai scapa ici colo cate un ou ! daca pana la urma constati ca nu ai matca , fa rost macar de o botca [ daca nu o matca] si dai pt ca daca trece prea mult timp se bezmeticeste si dai an alta problema ! numai bine! ;)
gabi bee

Mesajde ves.lucian.zabrani » 02 Iun 2012, 23:53

Gabi chiar mai inainte ma gandeam la tine !!! ai reusit sa recoltezi cava pana acuma ???
Sa traim cu si in HRISTOS , singura noastra bucurie si nadejde neinselatoare !!!
Se poate trai fara sa ai albine !!! DAR CE ROST ARE ???
Nu-mi pare rau ca ma inteapa albina !!! Imi pare rau ca moare dupa ce ma inteapa !!!
ves.lucian.zabrani

Mesajde gabi bee » 03 Iun 2012, 00:15

salut lucian ! nu am extras nimic pt ca nu prea am ce ! la salcam au adunat putin , din cauza vremii ploioase albinele au consumar numai din stup iar la vreo 3 familii a trebuit sa le bag sirop dupa ploile astea , ca nu mai aveau nici pt ele ! e un an dificil , mai ales pt noi care suntem mai la inceput ! dar vorba lui Janese , la anuuuu...atunci sa vezi productie :lol: ! pana una alta am facut cativa roi , o sa mai fac iar cativa si vom vedea ce o fi la floare ! numai bine ! :P
gabi bee

Mesajde aliuta2000 » 03 Iun 2012, 09:22

fe-ti un calcul sa vezi cam cand trebuia sa iti iasa matcile .
Nu ai zis de botci roase in roiuri sau in stupii mama .
acum daca itiiese treaba la numaratoare cam 10 zile de cand a iesit matca , e ff bine sa o lasi linistita ca sa iasa la zborul de imperechere .
Veiz aici de la janasse (sper sa nu se supere).
O matca la 15 zile cam trebuie sa oua , dar timpul nu tocmai prielnic din ultima perioada e posibil sa fi descurajat zborul de imperechere , sau poate printre ferestrele de ploaie s-a realizat
Fişiere ataşate
urmarire matca.JPG
Nu imi apartine matricea de urmarire , dar multumim lui Janase
A.D.
aliuta2000

Mesajde perma » 03 Iun 2012, 12:28

Pe 20 mai am bagat botcile capacite in roi, deci eram undeva in perioada 9-15 zile de viata. Daca as fi fost la 9 zile pana la 27 mai raman 18 zile deci oua cam pe 7 iunie. Daca eram la a cinsprezecea zi de viata oua ar trebui sa gasesc pe 13 iunie. Deci m-am panicat degeaba. Oricum, matca e sigur eclozata pentru ca nu am mai gasit nici urma de botci. Totusi, familia de baza cred ca are o problema sau habar n-am eu sa ma uit in stup, ceea ce e foarte posibil. Oricum, in perioada 12-15 iunie voi fi iar acolo si va anunt ce se intampla. Va multumesc inca o data pentru bunavointa.
perma

Mesajde un OM » 03 Iun 2012, 20:58

Cand cautati matca, batrana sau nefecundata, cautati intai marginile ramei spre leaturi si apoi in cercuri cu raza tot mai mica, catre centru.Baba de regula o observati impigand albinele din fata ei ca un buldozer, pe cand cea neimperecheata mai mult zburand pe deasupra lucratoarelor.
un OM

Mesajde perma » 04 Iun 2012, 09:58

Am facut socoteala ca o cizma, daca era la a 15 zi ar fi trebuit sa scad 6 zile deci ponta ar fi trebuit sa inceapa pe 1 iunie. Deci in weekend cand ajung trebuie sa aiba puiet obligatoriu. Ce ma obsedeaza vietatile astea mici, nu-mi imaginam...
perma

Următorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR