O sa postez tot aici ca sa nu mai deschid alte topicuri, si o sa folosesc topicul acesta ca un jurnal personal unde o sa mai spun ce-am facut si o sa indraznesc sa deranjez colegii mai experimentati cu intrebari. (pe aceasta cale rog un moderator sa schimbe titlul topicului in "Jurnal de Arges- perma(cultura)"
Am fost azi la stupi am prins o fereastra de vreme frumoasa si m-am uitat nitel prin ei. Se prezentau in felul urmator:
1) Stup din care am tras un roiacum doua saptamani - puiet capacit, miere capacita miere necapacita si polen (cred). Aici intervine prima intrebare. Care-i diferenta intre polen si pastura? Cum le deosebesc in faguri? Eu am vazut niste buline galbene care ocupau 1/2 dintr-o celula. Stupul avea si trantori. N-am vazut matca si nici puiet de o zi/puiet necapacit. Totul se gasea in cuib, catul neatins. N-am vazut matca, n-am vazut botci. Credeti ca e posibil sa fie un stup fara matca? Poate matca sa inceteze ponta pentru ca ploua asa de mult?
2) Al doilea stup din care am tras cel de-al doilea roi tot acum doua saptamani- catul avea miere, cladisera o rama complet goala (eu vreau ca totul sa fie natural deci nu folosesc sarme, faguri artificiali) si incepusera lucrul la a doua. N-am apucat sa ma uit ca lumea in cuib ca a inceput ploaia.
3) Cei doi roi. Botcile disparusera, aveau trantori din belsug pe rame, aveau si miere aveau niste puiet capacit dar niciun gen de puiet nou. Parca la unul din ei am vazut matca.
Acum intrebarile sau mai bine zis ce-a mai ramas din ele:
a) roii sunt fara matca sau aceasta n-a iesit la imperechere ca a plouat toata saptamana?
b) cum sa fac sa gasesc mai repede matca? Nu le am marcate si am citit forumul vechi, cu partea cu soare, tinut rama cu fundul in sus...nu-mi par edificatoare.
c) cum fac un fum care sa ma tina? Am incercat cu carpe, cu putregai, cu lemne, cu carpe imbibate in motorina, cu hartie, daca inchid porcaria aia de afumator se stinge totul instantaneu.
d) ce-ar fi de facut daca nici la sfarsitul saptamanii cand ajung la ei nu gases rame cu oua? Tineti va rog cont ca am doar un singur stup cu posibil puiet, stupul e pe 10 rame deci nu stiu cat poate o singura matca sa tina 4 stupi.
Va multumesc anticipat.
Ah, da, tot azi am aflat ca nu-s alergic, am luat o intepatura langa ochi. Doare ca dracu, mi s-a umflat ochiul, am pus sare dar de pomana. Ce alte remedii stiti?