Salutare,
Am trei ani de cand m-am apucat de apicultura, deci incepator. Anul asta vreau sa-mi schimb cateva matci batrane si sa mai fac niste roiuri. M-am hotarat sa ma apuc de transvazare, anul trecut am incercat cu decuparea in arc si am fost foarte multumit. Mi-am facut un plan si vreau pareri, comentarii, propuneri si toate cele.
Am doi stupi pe care vreau sa-i folosesc pentru cresterea botcilor (imi trebuie doar cinci bucati). Stupul A este pe 7 rame si stupul B care-i pe 8 rame. Stupul A are matca care face 3 ani si vreau s-o schimb iar stupul B imi place temperamentul si randamentul lui. In stupul A vreau sa cresc matcile iar din stupul B vreau sa iau larvele.
Prima faza.
Scot din stupul A (care ramane pe loc) o rama cu mancare, una cu polen, una cu puiet capacit, toate ramele cu puiet necapacit si rama cu matca batrana, pe care urmeaza s-o si schimb. Toate ramele le pun in stupul C.
In stupul A las o rama cu mancare una cu polen si toate ramele cu puiet capacit. Perii in stupul A si albina de pe o rama cu puiet necapacit. In mijloc introduc rama de crestere unsa cu miere.
A doua faza.
A doua zi dupa-amiaza scot rama din mijloc si fac prima transvazare cu larve din stupul C. Dau sirop 1/1.
A treia zi scot rama de crestere si schimb toate larvele cu larve de o zi din stupul B. Dau iar sirop daca-i cazul.
A treia faza
In a 10-a zi iau botcile si le folosesc dupa bunul plac.
Din cate stiu eu nu-i prea bine sa deranjezi stupul. Intrebari: cand ma uit sa verific daca le-au luat in crestere si cat de des le dau sirop?
Este indicata cea de-a doua transvazare sau ma complic cu asta umeda?
Cand sa incep, in ce perioada e ok?
Ce-mi scapa sau la ce trebuie sa fiu atent ca sa am matci cat mai "dolofane"?