Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Transvazare dubla

Mesajde Radu Constanta » 26 Feb 2016, 14:30

Salutare,

Am trei ani de cand m-am apucat de apicultura, deci incepator. Anul asta vreau sa-mi schimb cateva matci batrane si sa mai fac niste roiuri. M-am hotarat sa ma apuc de transvazare, anul trecut am incercat cu decuparea in arc si am fost foarte multumit. Mi-am facut un plan si vreau pareri, comentarii, propuneri si toate cele.

Am doi stupi pe care vreau sa-i folosesc pentru cresterea botcilor (imi trebuie doar cinci bucati). Stupul A este pe 7 rame si stupul B care-i pe 8 rame. Stupul A are matca care face 3 ani si vreau s-o schimb iar stupul B imi place temperamentul si randamentul lui. In stupul A vreau sa cresc matcile iar din stupul B vreau sa iau larvele.

Prima faza.
Scot din stupul A (care ramane pe loc) o rama cu mancare, una cu polen, una cu puiet capacit, toate ramele cu puiet necapacit si rama cu matca batrana, pe care urmeaza s-o si schimb. Toate ramele le pun in stupul C.
In stupul A las o rama cu mancare una cu polen si toate ramele cu puiet capacit. Perii in stupul A si albina de pe o rama cu puiet necapacit. In mijloc introduc rama de crestere unsa cu miere.

A doua faza.
A doua zi dupa-amiaza scot rama din mijloc si fac prima transvazare cu larve din stupul C. Dau sirop 1/1.
A treia zi scot rama de crestere si schimb toate larvele cu larve de o zi din stupul B. Dau iar sirop daca-i cazul.

A treia faza
In a 10-a zi iau botcile si le folosesc dupa bunul plac.

Din cate stiu eu nu-i prea bine sa deranjezi stupul. Intrebari: cand ma uit sa verific daca le-au luat in crestere si cat de des le dau sirop?
Este indicata cea de-a doua transvazare sau ma complic cu asta umeda?
Cand sa incep, in ce perioada e ok?
Ce-mi scapa sau la ce trebuie sa fiu atent ca sa am matci cat mai "dolofane"?
Radu Constanta

Re: Transvazare dubla

Mesajde proapis13 » 26 Feb 2016, 14:34

19 pagini despre Transvazare cu info despre Transvazari,simpla,dubla,umeda,uscata.... ;)
viewtopic.php?f=5&t=1586&p=39548&hilit=transvazare#p39406
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde Radu Constanta » 26 Feb 2016, 15:14

Multumesc de indrumare, domnu proapis. Am tot citit si rascitit ce se scrie pe aici, pe tot forumul in general. De aici mi-am luat multe idei si le-am si aplicat.
Acum cautam cateva pareri si raspunsuri mai la obiect :)
Radu Constanta

Mesajde Radu Constanta » 26 Feb 2016, 16:23

Radu Constanta scrie:A doua faza.
A doua zi dupa-amiaza scot rama din mijloc si fac prima transvazare cu larve din stupul C. Dau sirop 1/1.

Dupa o ora de la formare scot rama de crestere si fac... :D nu stiu la ce m-am gandit atunci cand am scris :shock:
Radu Constanta

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR