alt stupar scrie:Nu, este inutil.
'La aceasta data, ramele albe nu mai sunt ouate.
Am inteles. De altfel am vazut cu proprii ochi ca prefera ramele negre, sau, daca oua in cele de anul asta, oua pe o portiune foarte mica, in conditiile in care rama neagra de langa ea este ouata din leat in leat.
Oricum, am de gand sa unific acest roi cu o familie care nu merge de nici o culoare, vara asta nu a strans nimic. Categoric din cauza matcii, care are doua picioare ciute (lipsesc tarsul, bazitarsul si tibia la fiecare, a mai rams doar femurul). Am tot asteptat sa o schimbe linistit, insa nu au facut-o.
Am insa o nedumerire aici: am gasit in aceasta familie rame pusa la crescut care arata precum cea din poza de mai jos. Nedumerirea mea vine din faptul ca am inteles ca botcile sunt crescute din celule normale, dupa ce acestea au deja ou in ele. Ori aceasta rama nu a fost ouata niciodata. Oare regina oua in botci in cunostinta de cauza (adica stie ca din acea botca va iesi o alta matca, care-i va deveni rivala?)
In ceea ce priveste rezervele de iarna, am observat ca roii si o famile au rezerve, insa celelalte doua nu prea.
Cum sa procedez sa le hranesc doar pe cele doua fara creez furtisag?
De obicei le pun sirop pe intuneric, cu lanterna: dau putin folia la o parte si pun siropul. In cazul asta mai exista riscul de furtisag dimineata?
Adi Hodis scrie:Asa-i ca un borcan e al meu ? ... cu miere bre, nu gol. Gol am si eu ...

Faci si mata ca unii din colegii mei de munca:
” -Ai scos mă miere de la albine? mă întreabă.
- Am scos, zic eu, 6 borcane.
- Si nu ne aduci si nouă?
- Păi am zis 6 borcane mă, nu 6 butoaie”
Acu sa nu crezi ca astept sa fac 6 butoaie ca sa dau si la altii, dar asta o tin pentru la iarna, cand sper ca nu va fi totusi nevoie sa intervin cu miere.Da' matale îți dau, că poate nu te lasă la vamă cu de-aia de portocali si, vorba aia, o recuperez eu de la mata pe altă parte
Apropo, de mult voiam sa te intreb, ce mai face domn'e Valerica, de pe forumul vechi, mai are albine? De ce nu-l mai vedem pe aici?
victor s scrie:Jenica, calare pe ei si pe mama lor de nemernici paduchiosi !
Asta-i alta problema. Aseara le-am facut a doua transa de varachet: trei picaturi la lada de 10 rame si 4 picaturi la cele de 12 rame. Azi m-am uitat pe subare si am vazut albine moarte si foarte multe boabe de polen. Martea albinelor are o explicatie: probabil ca au fost sub plasa antivaroa cand eu am inchis subarele. Dar care sa fie explicatia pentru atata polen cazut pe subare?
Am numarat paduchii: la familii sub 20, la roi sub 10 bucati. E bine, e rau? Dupa cat timp se poate umbla in stup dupa tratamentul cu varoa?
Cam atat pentru astazi.