Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?

In aceasta rubrica iti poti prezenta stupina proprie , metode de lucru , tehnici personale si in general tot ce te reprezinta pe tine ca apicultor .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Jean Valjean

Mesajde ves.lucian.zabrani » 24 Iun 2012, 17:43

daca stiu bine albinele care vor iesi din rama ta vor ocupa 2 rame !!! poate gresesc !!!
Sa traim cu si in HRISTOS , singura noastra bucurie si nadejde neinselatoare !!!
Se poate trai fara sa ai albine !!! DAR CE ROST ARE ???
Nu-mi pare rau ca ma inteapa albina !!! Imi pare rau ca moare dupa ce ma inteapa !!!
ves.lucian.zabrani

Mesajde alt stupar » 24 Iun 2012, 20:07

trei.
o rama plina de puiet da trei rame de albina
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde Bambucha » 24 Iun 2012, 21:47

Ma bucur pentru tine. Imi aduc aminte cand am tinut si eu prima oara o astfel de rama in mana... era sa-mi raceasca puietul :P
Acum se poate vedea cel mai mult diferenta intre o matca tanara ingrijita bine, si matcile batrane ce le-ai cumparat in familiile ce nu dau inainte de loc. Cred ca vei lua decizia inteleapta la toamna. Bravo inca o data!
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde alt stupar » 24 Iun 2012, 21:51

Jean Valjean scrie:Probabil ca a fost o intoxicatie minora, ca nu am mai gasit albine moarte.

Mai jos poze cu o rama cu ponta unei regine de anul asta. Stiu ca poate aveti rame si mai frumos ouate, dar pentru mine e foarte entuziasmant sa vad ca mi-a iesit prima divizare din viata de apicultor.
Intrebare: Cam cate rame o sa ocupe albinele care vor iesi din aceasta rama?

a... si fa bine si pregateste-ti alte rame.
alea din poza arata ca naiba, par de-o vrasta cu Burebista :x
alt stupar

Mesajde Jean Valjean » 25 Iun 2012, 08:36

Bambucha scrie: Imi aduc aminte cand am tinut si eu prima oara o astfel de rama in mana... era sa-mi raceasca puietul :P

Cand am facut roiul in care ponteaza acum matca asta, l-am facut cu o rama pontata mai bine decat cea din imagine. Atunci insa nu am avut timp de admirat rame.
Iar matca batrana, din familia donatoare, ponteaza si acum la fel, ceea ce ma face sa cred ca e o gena destul de buna. Spun asta pentru ca si in cel de-al doilea roi ponta este la fel, doar ca nu am mai pus eu poza.

alt stupar scrie:a... si fa bine si pregateste-ti alte rame.
alea din poza arata ca naiba, par de-o vrasta cu Burebista

De cand m-am vazut cu stupii in curte, asta e fost primul tel, de a schimba ramele. Asa ca din aprilie pana acum am bagat in ei cam 20 de rame noi. Nu stiu cate o sa mai creasca, dar sper ca in toamna macar 50% din rame sa le schimb.

Va multumesc pentru incurajari. Pentru incepatorul din mine inseamna mult sa-mi spuna cineva ca am procedat bine.
Cel mai mare risc in viata este sa nu-ti asumi nici un risc!
Jean Valjean

Mesajde Jean Valjean » 17 Iul 2012, 22:16

Incepand de azi nu mai sunt doar stupar, ci si producator de miere. Vrand-nevrand a trebuit sa extrag vreo patru rame care aveau miere capacita pe o suprafata de aproximativ 40-45% din suprafata.
Rezultatul sunt borcanele din imagine. O surpriza pentru mine, care imi faceam griji daca vor avea ce sa stranga pentru iarna.
Fişiere ataşate
Productie miere 2012.jpg
Prima productie de miere
Jean Valjean

Mesajde victor s » 17 Iul 2012, 22:23

Este ca miere mai buna ca asta nu ai gustat in viata ta ?
In acele borcane se regaseste satisfactia unei munci bine facute dar mai ales a implinirii tale ca ...stupar...! ;)
Si la anul mult mai multa miere, sanatate sa fie !
victor s

Mesajde Jean Valjean » 17 Iul 2012, 22:39

Ai dreptate Victore,nu m-am mai lins asa pe degete din pruncie. Si asta vine taman la fix, cand incepuse sa-mi treaca cheful de munca.
Consecinta zilei de azi? La anul neaparat mai multi.
Jean Valjean

Mesajde Mircea_63 » 17 Iul 2012, 23:34

Felicitari si sa-ti traiasca :D
Am avut exact aceasi reactie, cu linsul degetelor si starea aceea din copilarie in care corcodusele verzi pareau fructe minunate. In general nu ma omoram dupa miere, dar aia din stupii mei e magica.
Ma bucur pentru tine!
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde Jean Valjean » 26 Aug 2012, 22:46

La controlul de astazi am constatat ca unul din roi are cuibul blocat. Pur si simplu toate ramele sunt pline cu miere si pastura iar spatiu pentru puiet nu mai este. Puiet am vazut doar pe doua rame, acolo unde mai era loc, cam cat o palma pe fiecare rama. In roi sunt 2 rame de anul asta si 4 vechi.
Rame vechi nu mai am. Pentru a crea spatiu pentru ouat pot folosi o rama alba, crescuta anul asta?
Jean Valjean

Mesajde alt stupar » 26 Aug 2012, 22:58

Nu, este inutil.
'La aceasta data, ramele albe nu mai sunt ouate.
alt stupar

Mesajde Adi Hodis » 27 Aug 2012, 04:03

Jean Valjean scrie: O surpriza pentru mine, care imi faceam griji daca vor avea ce sa stranga pentru iarna.

:shock: Pfaaai !!! ... si pentru mine Jane !!! ... ca imi faceam griji mari ca nu o sa am nici macar un borcan d'ala cu miere pt. cafea la iarna !.
Asa-i ca un borcan e al meu ? ... cu miere bre, nu gol. Gol am si eu ... :lol:

@VictorS, este ca l-a lovit incurabil si pe asta "microbu" ?. :)
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde victor s » 27 Aug 2012, 16:45

Asa e...vad pe cate unii din colegi atat de ambitiosi incat greu pot tine pasul cu ei...dar nu ma las, nu ma las nici mort ! :lol:
Mai ales cand mi-o ajunge si scula aia de transvazat din America...sa vezi atunci meserie ! ;)
A fost bogat si anul asta la mine...sa vezi bogatie de paduchi cazuti dupa primul tratament de toamna. Jenica, calare pe ei si pe mama lor de nemernici paduchiosi !
victor s

Mesajde Jean Valjean » 27 Aug 2012, 20:24

alt stupar scrie:Nu, este inutil.
'La aceasta data, ramele albe nu mai sunt ouate.

Am inteles. De altfel am vazut cu proprii ochi ca prefera ramele negre, sau, daca oua in cele de anul asta, oua pe o portiune foarte mica, in conditiile in care rama neagra de langa ea este ouata din leat in leat.

Oricum, am de gand sa unific acest roi cu o familie care nu merge de nici o culoare, vara asta nu a strans nimic. Categoric din cauza matcii, care are doua picioare ciute (lipsesc tarsul, bazitarsul si tibia la fiecare, a mai rams doar femurul). Am tot asteptat sa o schimbe linistit, insa nu au facut-o.
Am insa o nedumerire aici: am gasit in aceasta familie rame pusa la crescut care arata precum cea din poza de mai jos. Nedumerirea mea vine din faptul ca am inteles ca botcile sunt crescute din celule normale, dupa ce acestea au deja ou in ele. Ori aceasta rama nu a fost ouata niciodata. Oare regina oua in botci in cunostinta de cauza (adica stie ca din acea botca va iesi o alta matca, care-i va deveni rivala?)

In ceea ce priveste rezervele de iarna, am observat ca roii si o famile au rezerve, insa celelalte doua nu prea.
Cum sa procedez sa le hranesc doar pe cele doua fara creez furtisag?
De obicei le pun sirop pe intuneric, cu lanterna: dau putin folia la o parte si pun siropul. In cazul asta mai exista riscul de furtisag dimineata?

Adi Hodis scrie:Asa-i ca un borcan e al meu ? ... cu miere bre, nu gol. Gol am si eu ... :lol:

Faci si mata ca unii din colegii mei de munca:

” -Ai scos mă miere de la albine? mă întreabă.
- Am scos, zic eu, 6 borcane.
- Si nu ne aduci si nouă?
- Păi am zis 6 borcane mă, nu 6 butoaie”

Acu sa nu crezi ca astept sa fac 6 butoaie ca sa dau si la altii, dar asta o tin pentru la iarna, cand sper ca nu va fi totusi nevoie sa intervin cu miere.Da' matale îți dau, că poate nu te lasă la vamă cu de-aia de portocali si, vorba aia, o recuperez eu de la mata pe altă parte :lol:
Apropo, de mult voiam sa te intreb, ce mai face domn'e Valerica, de pe forumul vechi, mai are albine? De ce nu-l mai vedem pe aici?

victor s scrie:Jenica, calare pe ei si pe mama lor de nemernici paduchiosi !

Asta-i alta problema. Aseara le-am facut a doua transa de varachet: trei picaturi la lada de 10 rame si 4 picaturi la cele de 12 rame. Azi m-am uitat pe subare si am vazut albine moarte si foarte multe boabe de polen. Martea albinelor are o explicatie: probabil ca au fost sub plasa antivaroa cand eu am inchis subarele. Dar care sa fie explicatia pentru atata polen cazut pe subare?

Am numarat paduchii: la familii sub 20, la roi sub 10 bucati. E bine, e rau? Dupa cat timp se poate umbla in stup dupa tratamentul cu varoa?

Cam atat pentru astazi.
Fişiere ataşate
Inceputuri botci.jpg
Jean Valjean

Mesajde victor s » 27 Aug 2012, 20:31

Jenica, nu stiu cate zile ''dupa tratamentul cu varoua'', dar dupa un tratament cu varachet minim 3 zile. :lol:
victor s

Mesajde Jean Valjean » 27 Aug 2012, 20:58

Din cauza vitezei.
Minim trei zile?
Si daca am tras subarul astazi dupa tratamentul de aseara, ca sa ma uit cati paduchi au picat, inseamna ca am stricat treaba ? :roll:
Jean Valjean

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?