de Ioan Guist » 04 Feb 2012, 13:09
Da este un avantaj sa poti adauga spatiu exact atat cat are familia respectiva nevoie.
Totusi la MER ai nevoie de 3 corpuri pentru cuib(puiet + polen) asta daca ai familii normale(la alea cu varooa si sirop in octombrie sigur nu ai nevoie de atatea poate nu ai nevoie deloc...) deci inaltime mai putin mare decat 2 ME(2 me=suficient pentru puiet)
+ aici se mai adauga si corpurile pentu recolta. La un cules normal sigur mai ai nevoie de 1-2 in functie de puterea familiei insa in majoritatea cazurilor sigur o sa fie 2.
Deci un MER pe 5 corpuri ajunge undeva la 90 cm. Un ME pe 3 corpuri are 86 cm inaltime, aproximativ egale.
Daca este un avantaj sa fie cutia cat redusa ca inaltime de ce nu treceti pe orizontal? .. sau mai bine plimbati roii prin pastoral. Nu vad unde este problema daca ai familii foarte puternice, este mai recomandat sa transporti 100 de familii slabe sau 20 bune?
(Oricum in privinta transportului foarte simplu si usor dadant-ul pe 10 sau 12 rame + caturi bate tot, problema este ca nu bate tot si la cules.
La cea mai mica schimbare de vreme toti apicultorii patriei care folosesc dadant+cat sunt prin copaci dupa roi.
Ciudat este ca stau si eu cu 80 si ceva de ME(2-3-4 corpuri in timpul culesului) si inca ceva dadant pe 10 si 12 + caturi + ceva orizontali(dadant / 20, am scapat de anul asta de tot de ei, taiat rame si pus in cutii ME)
La dadant daca 2 zile ploua trebuie sa imi angajez om la rupt botci urcat prin copaci ca singur nu fac fata; de scos nu am ce scoate din cat insa in cuib este plin de botci.
Poate is si eu cam salbatec in munti(ploua toata ziua, in zilele in care nu ploua sigur ninge) dar se pare ca si astia de la campie unde e cald si soare patesc la fel, si daca ar roi 1-2 dar roiesc zeci. Am inchis paranteza, revenim la MER parca despre asta vorbeam).
Nu-mi permit luxu' sa fiu ...pesimist ! .