Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?

In aceasta rubrica iti poti prezenta stupina proprie , metode de lucru , tehnici personale si in general tot ce te reprezinta pe tine ca apicultor .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Guist -Pupemea

Mesajde Ioan Guist » 03 Feb 2012, 16:34

adi hodis scrie:
BUNKA a scris:

Ma cam gandesc la faptul ca la MER prea e intrerupta zona de puiet prin leaturile inferioare si superioare dintre rame si spatiile dintre ramele de puiet...altceva nu ma deranjeaza la MER...nu stiu ce sa zic n-am experienta inca pe ME sau MER, vorbesc doar din imaginatie!
Intre o rama de la baza si urmatoarea de deasupra ei avem practic 2cm speteaza ramei inferioare, apoi spatiu de minim 8mm apoi inca 1cm leat inferior...deci zona de puiet intrerupta cam 3,8-4cm(si daca mai avem un cat de puiet..mai apare un spatiu de 3,8-4cm nefolosit)...nu-s ce sa zic, nici ca nu-i nici o problema, nici ca ar fi!!

Ca esti baiat fain si jingash ... fi-i antena, ca tot esti la inceput de a construi lazi si daca crezi ca e o problema spatziul acela.
Uita-te la speteaza ramei din poza.E din plastic si are inaltzimea de 18 cm si 7 mm grosime.
Nu mai ai nevoie de foitze ci de un trafalet, ca sa dai cu ceara caldutza pt. a prelua plasticul mirosul de ceara.
Inca o chestie.
Rama asta '' cat cravata '' adica ale mele, de 162 mm. itzi ofera varianta sa faci nuclee, 1 cat = 4 nuclee si la infiintzare de fam. nu te mai complici cu nuclee mici, cu alt model de rame.
Daca ai un lot de matci gigea si dupa ce dai al III-lea cat la matca, cuibul fiind plin ... unde crezi ca va fi cadina dupa 3 zile ?.
Si care cat al potzi lua sa faci roi ?.
Fişiere ataşate
ok_125641.jpg
Nu-mi permit luxu' sa fiu ...pesimist ! .
Ioan Guist

Mesajde Ioan Guist » 03 Feb 2012, 16:35

alt stupar scrie:
BUNKA a scris:

Ma cam gandesc la faptul ca la MER prea e intrerupta zona de puiet prin leaturile inferioare si superioare dintre rame si spatiile dintre ramele de puiet...altceva nu ma deranjeaza la MER...nu stiu ce sa zic n-am experienta inca pe ME sau MER, vorbesc doar din imaginatie!
Intre o rama de la baza si urmatoarea de deasupra ei avem practic 2cm speteaza ramei inferioare, apoi spatiu de minim 8mm apoi inca 1cm leat inferior...deci zona de puiet intrerupta cam 3,8-4cm(si daca mai avem un cat de puiet..mai apare un spatiu de 3,8-4cm nefolosit)...nu-s ce sa zic, nici ca nu-i nici o problema, nici ca ar fi!!

Bunka, aceiasi intrerupere de 3,8-4 cm o gasim si la M.E. ca tot pe doua corpuri e puietul si acolo.
Ioan Guist

Mesajde Ioan Guist » 03 Feb 2012, 16:35

Mai Bunka,
Pai daca ai o mitraliera de regina, nu trebuie sa mai faca si ea o pauza sa se raceasca tzeava?!??ca ...nu poate lucra incisa la rosu baaa! Hai ma , ce-i cu chestia cu pauza?? Ce ?Are cineva treaba ca sunt 10 rame 'n cuib si trebuie sa treaca de la una la alta si vezi doamne face pauza? Cei daca se muta? Intra in etajul urmator si mai pleaca cand termina.
Hai cu alte motive.
Ioan Guist

Mesajde Ioan Guist » 04 Feb 2012, 13:08

FlorinI scrie:
ioanpuiu a scris:
Am văzut mai multe modele şi dimensiuni pentru leaţul superior al ramei.
Tot ce s-ar pierde la grosimea leaţului superior, s-ar adăuga la suprafaţă fagure construit.

jupane sef. minunate rame ai...
amanunte ca un utilizator ce esti se poate?

merg introduse si intre foi normale sau trebuie doar ele in cat?
cum se unge cu ceara calda? prin scufundare?
cu trafaletul nu se consuma prea multa ceara?
cat costa? 1/1 si 1/2
de unde pot lua de test 2 rame de 1/1 sa vad cum merge?

astept orice alte comentarii despre rama cu faguri de plastic
Ioan Guist

Mesajde Ioan Guist » 04 Feb 2012, 13:08

johnny_it scrie:
pupemea a scris:

Mai Bunka,
Pai daca ai o mitraliera de regina, nu trebuie sa mai faca si ea o pauza sa se raceasca tzeava?!??ca ...nu poate lucra incisa la rosu baaa! Hai ma , ce-i cu chestia cu pauza?? Ce ?Are cineva treaba ca sunt 10 rame 'n cuib si trebuie sa treaca de la una la alta si vezi doamne face pauza? Cei daca se muta? Intra in etajul urmator si mai pleaca cand termina.
Hai cu alte motive.

Are dreptate Pupemea. spatiul respectiv nu este o problema, daca ne gandim bine poate fi un avantaj: aerisire mai buna, circula aerul mai usor ...

Oricum ca si in cazul ME nu necesita decat cateva interventii dar daca suprafata fagurelui din 3 corpuri MER este egala cu a 2 corpuri ME de ce as creste numarul de rame pe care trebuie sa le cladesc/insarmez/manevrez/extrag?
Daca imi dati un argument solid trec si eu pe MER

Pentru o exploatatie pana in 50 de familii(poate intr-un pavilion)+timp liber de nu ai ce face cu el, vad acest tip tip de stup ideal: simplu de manevrat si exploatat(asa pentru batranete). Asta nu inseamna ca nu se pot intretine si 500 de familii dar cu ce costuri?

Oricum cei care au MER ne pot da mai multe detalii restul discutam pe langa; asa cum cei cu Dadant isi fac calulele pentru ME tinand cont de Dadant, in majoritatea cazurilor nu se potrivesc.
Ioan Guist

Mesajde Ioan Guist » 04 Feb 2012, 13:09

un motiv
Doua ME este insuficient si 3 ME este prea inalt pentru transport.
Ioan Guist

Da este un avantaj sa poti adauga spatiu exact atat cat are familia respectiva nevoie.

Totusi la MER ai nevoie de 3 corpuri pentru cuib(puiet + polen) asta daca ai familii normale(la alea cu varooa si sirop in octombrie sigur nu ai nevoie de atatea poate nu ai nevoie deloc...) deci inaltime mai putin mare decat 2 ME(2 me=suficient pentru puiet)
+ aici se mai adauga si corpurile pentu recolta. La un cules normal sigur mai ai nevoie de 1-2 in functie de puterea familiei insa in majoritatea cazurilor sigur o sa fie 2.

Deci un MER pe 5 corpuri ajunge undeva la 90 cm. Un ME pe 3 corpuri are 86 cm inaltime, aproximativ egale.

Daca este un avantaj sa fie cutia cat redusa ca inaltime de ce nu treceti pe orizontal? .. sau mai bine plimbati roii prin pastoral. Nu vad unde este problema daca ai familii foarte puternice, este mai recomandat sa transporti 100 de familii slabe sau 20 bune?

(Oricum in privinta transportului foarte simplu si usor dadant-ul pe 10 sau 12 rame + caturi bate tot, problema este ca nu bate tot si la cules.
La cea mai mica schimbare de vreme toti apicultorii patriei care folosesc dadant+cat sunt prin copaci dupa roi.
Ciudat este ca stau si eu cu 80 si ceva de ME(2-3-4 corpuri in timpul culesului) si inca ceva dadant pe 10 si 12 + caturi + ceva orizontali(dadant / 20, am scapat de anul asta de tot de ei, taiat rame si pus in cutii ME)
La dadant daca 2 zile ploua trebuie sa imi angajez om la rupt botci urcat prin copaci ca singur nu fac fata; de scos nu am ce scoate din cat insa in cuib este plin de botci.
Poate is si eu cam salbatec in munti(ploua toata ziua, in zilele in care nu ploua sigur ninge) dar se pare ca si astia de la campie unde e cald si soare patesc la fel, si daca ar roi 1-2 dar roiesc zeci. Am inchis paranteza, revenim la MER parca despre asta vorbeam).
Ioan Guist

maximus scrie:nu uitati ca exista si ME pe 8 rame

nu as adopta MER la prima vedere din primul motiv: tre sa caut dupa miere si puiet toamna, si sa iau la mana ramusoara cu ramurica...frate.....
Ioan Guist

Mesajde Ioan Guist » 04 Feb 2012, 13:10

softim scrie:Din cate am inteles avantaje la MER ar fi si:
mai potrivite pentru miere pentru un anumit sortiment,
mai usor de manevrat tinand cont de "lucrul cu corpul"
fiind incepator nu stiu sigur: in centrifuga merg doua rame MER in locul uneia Dadant si astfel se dubleaza numarul de rame extrase?
Si... ce am intrebat in alta parte insa fara raspuns deocamdata: ar fi o varianta cu un cuib de 2 ME plus caturi de MER sau ce dezavantaje ar fi la partea asta?

Daca sunt offtopic rog sa imi mutati postul (ma gandeam ca totusi ar ar fi "colateral" cu avantajele MER).
Ioan Guist

Mesajde Ioan Guist » 04 Feb 2012, 13:10

balanescuadrian scrie:@johnny_it
o familie buna cu care plec de acasa de ME ajunge pe 4 corpuri nu 3.... deci mai mareste inaltimea ...dap...ajungi la peste 1,1 m
Ioan Guist

Mesajde Ioan Guist » 04 Feb 2012, 13:11

johnny_it scrie:
maximus a scris:
nu uitati ca exista si ME pe 8 rame
nu as adopta MER la prima vedere din primul motiv: tre sa caut dupa miere si puiet toamna, si sa iau la mana ramusoara cu ramurica...frate.....

Nu ai rame sau de ce lasi numai 8 rame? ... glumeam
Sa nu uitam ca unii folosesc si ME pe 11 rame(in corpul 2 cu puiet 2 rame claditoare) deci per total in cuib am tot 20 de rame pentru pole/puiet insa corpul 3 e pe 11.
Ce zici Maximus de un ME pe 6 rame sau pe 15 asta daca tot e sa facem combinatii din astea? Cel pe 6 sigur ar arata ciudat
Ioan Guist

Mesajde Ioan Guist » 04 Feb 2012, 13:12

johnny_it scrie:@balanescuadrian
4 pentru puiet? foarte frumos! primul motiv pentru care sigur este bun MER-ul, se dezvolta bine, deci problema pusa de Bunka nu este valabila, deci teoria lui Pupemea cu "racitul tevii" este valabila
Ioan Guist

Mesajde Ioan Guist » 04 Feb 2012, 13:12

johnny_it scrie:
softim a scris:
Si... ce am intrebat in alta parte insa fara raspuns deocamdata: ar fi o varianta cu un cuib de 2 ME plus caturi de MER sau ce dezavantaje ar fi la partea asta?
Daca sunt offtopic rog sa imi mutati postul (ma gandeam ca totusi ar ar fi "colateral" cu avantajele MER).

Am discutat pe pagina la Bunka despre asta.
Am testat 3 ani ME pe 2 corpuri + caturi din lipsa de rame ME cladite(atunci imi mutam toata satra de pe dadant + cat si orizontali pe ME). Indiferent de numarul de stupi nu se merita, tipuri de rame diferite, corpuri diferite, etc ...

Daca vrei rame late iei un corp me, bati distantiere din alea din tabla(sa nu se deplaseze ramele la transport) si ai rezolvat problema fara bataie de cap. Oricum la un cules normal ai nevoie sigur de 2 caturi, deci de ce nu folosesti un corp ME?
Ioan Guist

Mesajde Ioan Guist » 04 Feb 2012, 13:13

johnny_it scrie:evrika!!!

Am gasit varianta cea mai buna: 3-4 corpuri MER pentru cuib si 1 corp ME pentru recolta.

Deci ai 3-4 corpuri care le jonglezi de zapacesti albinele si matca de nu mai stie unde sa oua, si un corp pentru recolta. In loc sa cari 2 corpuri MER cu rame(faci 2 transporturi pe jos) mai bine duci 5 rame ME cu miere si inca 5.

Asa e bine?

//Pupemea, cand te plictisesti de noi sa ne zici ca se mutam cu alba neagra de aici in alta parte.
Ioan Guist

Mesajde Ioan Guist » 04 Feb 2012, 13:13

adi hodis scrie:
maximus a scris:
nu uitati ca exista si ME pe 8 rame

Pai cine vi l-a recomandat ?.
Cu '' cautatul '' te insheli rau ... mai mult iei la mana ramele din ME cu 8 rame
Uite ... de-ale ramushoarei ... cat cravata
Plina, are 1,5 kg miere ... 10 rame = 15 kg.
La stimularea din august si pina la realizarea rezervelor, fam. mai depoziteaza pe laterale/margini si in catul de sub cel cu miere.Asa ca o fam buna, are 15 , 18 kg hrana.
La o fam mai slab populata nu ma pun sa caut rame.Nu mai este lucru cu ME asta ... creshte barba sura pina inotzi prin 200 de fam. ... nu mai pomenesc de 400 + ...
Da' la ME 8 rame, cand termini atitea fam. ? ... ca lasi sa se intzeleaga ... ''cautarea ''.
Ioan Guist

Mesajde Ioan Guist » 04 Feb 2012, 13:14

balanescuadrian scrie:@johnny_it
ajung sa cred ca tratezi tendentios problema...ma refeream la dimensiunea stupului...2 ptr puiet +2 ptr recolta.... tu ai afirmat ca la o familie buna iti trebuiesc 2 corpuri ptr recolta..deci plec de acasa doar cu familii bune...
Ioan Guist

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?