Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?

In aceasta rubrica iti poti prezenta stupina proprie , metode de lucru , tehnici personale si in general tot ce te reprezinta pe tine ca apicultor .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Augustin78 Viitor Apicultor........sper

Mesajde mausica » 16 Oct 2014, 01:42

Sunteti tura de noapte? :lol: :lol:
Nimic nu e intamplator....totul se intampla cu un scop !!!
mausica

Mesajde ves.lucian.zabrani » 16 Oct 2014, 01:49

Eu da !!! Scuze , Augustine !!!
:lol: :lol: :lol:
Sa traim cu si in HRISTOS , singura noastra bucurie si nadejde neinselatoare !!!
Se poate trai fara sa ai albine !!! DAR CE ROST ARE ???
Nu-mi pare rau ca ma inteapa albina !!! Imi pare rau ca moare dupa ce ma inteapa !!!
ves.lucian.zabrani

Mesajde mausica » 16 Oct 2014, 02:09

ves.lucian.zabrani scrie:Eu da !!! Scuze , Augustine !!!
:lol: :lol: :lol:

Eram sigur ca tu esti pe aici :lol: :lol: servici usor
Nimic nu e intamplator....totul se intampla cu un scop !!!
mausica

Mesajde ves.lucian.zabrani » 16 Oct 2014, 02:10

Mare multumire !!!
:P :P :P
Sa traim cu si in HRISTOS , singura noastra bucurie si nadejde neinselatoare !!!
Se poate trai fara sa ai albine !!! DAR CE ROST ARE ???
Nu-mi pare rau ca ma inteapa albina !!! Imi pare rau ca moare dupa ce ma inteapa !!!
ves.lucian.zabrani

Mesajde Augustin78 » 16 Oct 2014, 12:07

Va salut pe toti,ma bucur ca treceti si pe pagina mea...
Florin,gratiile antisoareci le-am instalat de la sf lui august..preventiv :lol:
Lucian,mausica ..ma bucur de prezenta voastra pe pagina mea...va salut pt toti. 8-)
Numai bine.
proverb: Albina are mare nevoie de aripi chiar si dupa ce a adunat mierea in stup.
Augustin78

Mesajde andrei_calinescu » 16 Oct 2014, 12:55

Stupul din ultima filmare, l-as strange pe 3 rame si l-as ierna impreuna cu altul separat cu diafragma, eu asa fac cu o parte din roi.
andrei_calinescu

Mesajde Augustin78 » 16 Oct 2014, 13:15

Salut Andrei.
Inca nu am cutii care sa-mi permita iernarea a cate 2 roi/familii...de la anul voi comanda cutii cu posibilitatea adaugari unei diafragme si iernarea/convietuirea a foua familii.
Deocamdata acum defilez cu ce am.
Numai bine.
ps:ms pt sugestie,ma gandesc la aceasta chestie de mult...dar lipsa de fonduri... :oops:
proverb: Albina are mare nevoie de aripi chiar si dupa ce a adunat mierea in stup.
Augustin78

Mesajde andrei_calinescu » 16 Oct 2014, 14:56

Nu-i bai, hai sa iti spun cum am facut eu anul trecut.
Anul asta am cumparat niste roinite cu 6 rame cu diafragma , dar anul trecut am improvizat intr-o lada cu 10 rame.
Asadar:
1. e preferabil ca lada de 10 sa aiba urdinis pe tot peretele frontal.
2. in mijlocul lazii bagi o diafragma normala. Pe marginile ei si sub ea, garnisesti cu fasii subtiri de burete, astfel nu mai e nici o legatura
intre compartimente. a fel la urdinis, pui burete, si lasi urdinise mici(2 cm) la fiecare extremitate (stanga-dreapta).
3. Stupii pe care-i unifici e preferabil sa fie vecioni. Astfel eviti depopulari.
Instalezi ambele familii de o parte si de alta. La fiecare roi, in partea opusa diafragmei de lemn, adaugi diafragma de polistiren, la care in partea de jos dinstre peretele frontal, tai la unghi de 45 cam 2 cm2. Aia va servi drept fanta pentru zborurile de curatire. Pe fiecare, o petreci cu 2 coli de ziar, dintr-o parte in alta, de jos in partea dinspre diafragma separatoare, si lasand 1 cm in partea cu diafragma de polistiren(important e sa le lasam fanta de iesire libera).
Dupa foaia de ziar, poti aseza o rama goala, care va "lipi" ziarul de diafragma de polistiren.
Peste aceste coli, mai asezi alte 2-3 coli de ziar , peste toata lada(important e sa evitam ca albinele sa roada ziarele primavara, astfel una din matci va avea de suferit).
4. Instalezi podisorul
5. Peste pui un sac de iuta sau alte coli de ziar.
6. 0 probleme cu umezeala deoarece albina e stransa ca la carte.

Am lasat astfel roii astfel iernati pana cand matcile au ouat toate cele 3 rame(full), moment in care le--am transvazat in lazi de 10, pe unii ducandu-i direct la 6 rame(cred ca era undeva 10-15 aprilie). La salcam erau pe 10, iar majoritatea buni de cules la s2.
Mentionez ca nu am ajutat cu puiet.
Trebuie sa fii atent cu ei, dupa 1 ian, cand trebuie sa fii vigilent cu turte. In mod normal cu 2 turte de 1 kg, nu ai probleme.

Daca mai ai nevoie de clarificari, nu ezita.
andrei_calinescu

Mesajde Augustin78 » 17 Oct 2014, 01:01

Salut Andrei.
M-am gandit si eu sa fac ceva diafragme din polistiren...dar cred ca voi ierna deocamdata asa cum sunt si vedem ce pierderi am..la anul poate voi invata ceva din asta....si sper ca toata lumea sa iasa din iarna cu familiile OK.
Numai bine.
Augustin78

Mesajde Augustin78 » 19 Oct 2014, 20:22

Salut.
Astazi am trecut putin pe la stupina.
Am mai scos 3 rame din ei(cele care erau dupa diafragma)au mai ramas la cate unii rame dupa diafragma..sper sa mai am o portita de vreme buna pina in noiembrie(poate mai trage ceva din ramele de dupa diafragma).
Din cele 3 rame(2 albe)erau goale si inca una pe o parte capacita mai mult de jumatate,am bagat-o la rezerva stupinei.(cred ca la iarna le voi pune cate o rama in cap(asa am vazut la cineva)..daca aveam centrifuga scoteam mierea si o dadeam la punga sau faceam turte...asa insa ma carpesc si eu cu ce am.(asa sunt inceputurile,trebuie una,alta...bani sunt cum sunt..ca la fiecare..investitia cere tot timpul partea ei...in fine,nu ma vait :lol: sper la anul sa nu mai cumpar miere :D
Numai bine.

IERNARE USOARA TUTUROR.
Augustin78

Mesajde Augustin78 » 19 Oct 2014, 20:45

ceva filmulte..dar nu e mare lucru... :roll:

http://youtu.be/UrsevxUaLfM?list=PLfqdd ... 9Siz2TKOmr
Ultima oară modificat de Augustin78 pe 19 Oct 2014, 20:47, modificat 1 dată în total.
Augustin78

Mesajde ionut iasi » 19 Oct 2014, 20:47

Iernare usoara si dai inainte cu tupeu.. :D
ionut iasi

Mesajde Augustin78 » 19 Oct 2014, 21:04

Salut.
Multumesc asemenea 8-)
Numai bine.
Augustin78

Mesajde andrei_calinescu » 19 Oct 2014, 21:21

Salut

Pacat ca pe cei cu 3 rame nu ii iernezi doi in lada, ai putea sa vezi diferenta in primavara.
Nu contest ca iyi pot trece iarna, dar iernati solo vor iesi slabuti in primavara, datorita uzurii accentuate, specifice fam mici si foarte mici.
Tu faci insa cum vrei.
andrei_calinescu

Mesajde Augustin78 » 19 Oct 2014, 21:44

Salut Andrei.
Dupa cum am spus,nu dispun de o cutie care sa o pot remodela sa pot ierna 2/1....
e normal ce spui ca daca ar fi iernati 2/1 ar avea si uzura mai mica si dealtfel consumul de mancare ar fi poate la jumatate....dar poate cine stie,poate voi incerca sa vad cum fac....astia sunt undeva pe extreme pozitionati.
Sa presupunem ca fac lada,cum/cand e bine sa-i bag pe amandoi? seara-dimineata sau cum trebuie sa procedez pt a nu pierde albina iesita la zbor
Numai bine.
Augustin78

Mesajde andrei_calinescu » 19 Oct 2014, 22:26

Nu-ti fa atatea probleme.
Gandeste si actioneaza pragmatic.
Manevra se poate face cand se sfarsesc perioadele de zbor, poate undeva la debutul lui noiembrie.
Cand sunt temperaturi de 10-12 rame actionezi fara probleme, albina se regrupeaza ulterior in confortul termic.
Nici eu nu i-am avut alaturati pe toti.
andrei_calinescu

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?