de andrei_calinescu » 16 Oct 2014, 14:56
Nu-i bai, hai sa iti spun cum am facut eu anul trecut.
Anul asta am cumparat niste roinite cu 6 rame cu diafragma , dar anul trecut am improvizat intr-o lada cu 10 rame.
Asadar:
1. e preferabil ca lada de 10 sa aiba urdinis pe tot peretele frontal.
2. in mijlocul lazii bagi o diafragma normala. Pe marginile ei si sub ea, garnisesti cu fasii subtiri de burete, astfel nu mai e nici o legatura
intre compartimente. a fel la urdinis, pui burete, si lasi urdinise mici(2 cm) la fiecare extremitate (stanga-dreapta).
3. Stupii pe care-i unifici e preferabil sa fie vecioni. Astfel eviti depopulari.
Instalezi ambele familii de o parte si de alta. La fiecare roi, in partea opusa diafragmei de lemn, adaugi diafragma de polistiren, la care in partea de jos dinstre peretele frontal, tai la unghi de 45 cam 2 cm2. Aia va servi drept fanta pentru zborurile de curatire. Pe fiecare, o petreci cu 2 coli de ziar, dintr-o parte in alta, de jos in partea dinspre diafragma separatoare, si lasand 1 cm in partea cu diafragma de polistiren(important e sa le lasam fanta de iesire libera).
Dupa foaia de ziar, poti aseza o rama goala, care va "lipi" ziarul de diafragma de polistiren.
Peste aceste coli, mai asezi alte 2-3 coli de ziar , peste toata lada(important e sa evitam ca albinele sa roada ziarele primavara, astfel una din matci va avea de suferit).
4. Instalezi podisorul
5. Peste pui un sac de iuta sau alte coli de ziar.
6. 0 probleme cu umezeala deoarece albina e stransa ca la carte.
Am lasat astfel roii astfel iernati pana cand matcile au ouat toate cele 3 rame(full), moment in care le--am transvazat in lazi de 10, pe unii ducandu-i direct la 6 rame(cred ca era undeva 10-15 aprilie). La salcam erau pe 10, iar majoritatea buni de cules la s2.
Mentionez ca nu am ajutat cu puiet.
Trebuie sa fii atent cu ei, dupa 1 ian, cand trebuie sa fii vigilent cu turte. In mod normal cu 2 turte de 1 kg, nu ai probleme.
Daca mai ai nevoie de clarificari, nu ezita.