Pentru faza asta de semiprofesionalism (70-150 buc) ca numai hobby nu putem sa-i zicem

(deja este ceva mai mult, poate un anumit prag de nebunie) am tot socotit si eu pe toate fetele vis-a-vis de transport. Acum depinde si cat vrem sa stam aici sau sa facem un pas inainte sau unul inapoi; as putea zice ca deja s-a investit destul de binisor in infrastructura (o centrifuga buna, lazi, roinite, refractometru bun, poate si niste scule de tamplarie, etc).
In aceasta faza eu personal (practic pastoral) incerc sa fac si ceva profit si dupa ce mi-am amortizat in mare parte calabalacul, nu as investi intr-un transport 7,5 tone+ decat cand as sari de 200. Momentan 7,5 tone de inchiriat gasesti destul de bine si repede (eu am in carnetel 6-7 soferi, si nu exista probleme sa fac transportul cand vreau eu), incarci 60 familii beton si te-ai dus la culesuri, singura problema cu inchiriatul ar fi apropierea cat mai multa de masivul de salcam (aici avem deobicei drumuri proaste, si se mai intampla sa fie si vreme potrivnica, si soferii incep sa faca ifose), insa cu 2-3 variante de back-up si cu familii beton doar daca e anul ultra-prost sa nu scoti nimic. In rest din ciclul clasic rapita-salcam-tei-fs avem acces bun mai peste tot, asadar o achizitie de camion care poate peste 2-3 ani trebuie schimbat datorita sarcinii utile, si folosit doar la cele 6-7-8 drumuri in sezon, nu se justifica de nici un fel. Daca tot va fi sa fie atunci ceva mare si bun la momentul potrivit.
Pana atunci sunt 3 variante pe care le iau eu in calcul: inchirierea, achizitia unui camion omologat apicol ieftin (aici se pune intrebarea cat de fiabil va fi), achizitia unui 3,5+tone + remorca utilitara putand fi utlizata si mai tarziu cand eventual se va impune si un tonaj greu. Calcule si decizii.... greu de luat!
PS: E bine sa te mai uiti din cand in cand si de unde ai plecat