Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?

In aceasta rubrica iti poti prezenta stupina proprie , metode de lucru , tehnici personale si in general tot ce te reprezinta pe tine ca apicultor .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Liviu Bogos

Mesajde liviutzbogos » 13 Mai 2014, 13:36

Aseara era cat pe ce sa desfiintez nucleul de imperechere, m-am uitat in el si nu mai era matca, doar vre-o 100 de albine adunate intr-un colt. Azi cand chiar am vrut sa il desfiintez, am vazut si pe doamna in el. Inca nu a inceput sa oua. Problema e ca mai are foarte putina albina. Cand imi permite timpul (pt ca acum e inorat, ploua) am sa ii mai dau o cana de albina stropita cu tuica+apa.
Nihil Sine Deo!

Munţii noştri aur poartă,
Noi cerşim din poartă-n poartă. (Octavian Goga)

Ce folos, viaţă fără de Hristos?
liviutzbogos

Mesajde FLORINELU » 13 Mai 2014, 19:05

liviutzbogos scrie:Aseara era cat pe ce sa desfiintez nucleul de imperechere, m-am uitat in el si nu mai era matca, doar vre-o 100 de albine adunate intr-un colt. Azi cand chiar am vrut sa il desfiintez, am vazut si pe doamna in el. Inca nu a inceput sa oua. Problema e ca mai are foarte putina albina. Cand imi permite timpul (pt ca acum e inorat, ploua) am sa ii mai dau o cana de albina stropita cu tuica+apa.

si da-i neaparat o rama cu puiet capacit gata de eclozionare.............fara tuica rama.si un pic de sirop.
FLORINELU

Mesajde liviutzbogos » 13 Mai 2014, 21:58

FLORINELU scrie:si da-i neaparat o rama cu puiet capacit gata de eclozionare.............fara tuica rama.si un pic de sirop.

Sa traiesti nea Florin :) Si mult si bine.
Treaba e ca nucleul e pe rama de 1/2, nu am rame cu puiet capacit de genul asta. Sirop nu e nevoie pt ca in nucleu am 4 rame de 1/2 cu destula miere in ele, deci mancare au. Am zis ca daca nu am de unde sa-i dau puiet capacit, sa-i dau doica atunci cand incepe matca sa oua. Si ca sa nu se ia la intrebari intre ele, sa le imbat bine mai intai :lol:
Nihil Sine Deo!

liviutzbogos

Mesajde FLORINELU » 14 Mai 2014, 06:37

siropul e necesar mai ales acuma cand timpul e nefarabil culesului ca sa le creezi senzatia de cules si sa depuna matca oua chiar daca ai miere la roiul ala amarat. de imbatat eu am zis sa nu imbeti rama cu puet nu mustele. vezi sa nu le dai toata bautura,mai lasa si pentru noi :lol:
si cum ziceai tu:sa traiesti mult si bine.
FLORINELU

Mesajde liviutzbogos » 24 Mai 2014, 23:07

Seara buna...
Azi am facut un control inopinant la albinute si...stam asa si-asa. Matcile s-au imperecheat, in sfarsit. Am vazut oua de doua zile. Populatia e cam slabuta dar isi vor reveni ele pana in octombrie. In rest, numai bine, rau la nime'. Doamne ajuta!
Nihil Sine Deo!

liviutzbogos

Mesajde duma » 30 Mai 2014, 08:39

liviutzbogos scrie:Seara buna...
Azi am facut un control inopinant la albinute si...stam asa si-asa. Matcile s-au imperecheat, in sfarsit. Am vazut oua de doua zile. Populatia e cam slabuta dar isi vor reveni ele pana in octombrie. In rest, numai bine, rau la nime'. Doamne ajuta!

Doamne ajuta!
Daca poti distinge sfaturile bune de cele rele, atunci nu mai ai nevoie de sfaturi.
duma

Mesajde liviutzbogos » 04 Iun 2014, 00:00

Pace celor ce vin, bucurie celor ce raman, binecuvantare celor ce pleaca...
Astazi am facut un control prin stupi...unii au niste coronite mai marunte, altii au rezerve cat pentru o iarna, populatia la fel, unii mai slabi, altii mai tari... Am desfiintat in seara asta un roi, se bezmeticise. Ciudat mi s-a parut ca am vazut si cate un singur ou, pe fundul celulei - ce-i drept, la celulele cu peretii mai mici. La celulele normale, ouale erau lipite de perete, erau si cate 4, 5 oua intr-o celula, era ouat si in celulele cu pastura. L-am scuturat undeva in spatele stupilor, albina nebezmeticita s-a intors dar, in loc sa intre in ceilalti stupi, s-a strans ghem sub una din lazi. Maine am sa le periez de acolo, probabil intr-o alta lada si ii dau matca imperecheata din nucleu, desi nu stiu daca vor accepta albinele batrane noua matca. Vedem. Am adus in locul celui bezmeticit alt roi, luat dintr-un pom de la un cumnat. Deci numarul a ramas acelasi :D
Nihil Sine Deo!

liviutzbogos

Mesajde paul » 04 Iun 2014, 00:11

In loc sa fi scuturat bezmeticul, trebuia sa-i fi dat matca imperecheata , in colivie ! Se redresa numaidecat !
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde liviutzbogos » 04 Iun 2014, 00:16

paul scrie:In loc sa fi scuturat bezmeticul, trebuia sa-i fi dat matca imperecheata , in colivie ! Se redresa numaidecat !

Oare :?: Mi-e mi-a ramas intiparit in minte ce am citit pe-aci, pe forum. Incercarea de a "vindeca" un bezmetic e o lupta cu morile de vant, mai bine il scuturi si ai terminat. Nu stiu din experienta proprie dar, la urma urmei, nu am pierdut nimic, din contra.
Nihil Sine Deo!

liviutzbogos

Mesajde paul » 04 Iun 2014, 00:25

liviutzbogos scrie:Oare :?: Mi-e mi-a ramas intiparit in minte ce am citit pe-aci, pe forum. Incercarea de a "vindeca" un bezmetic e o lupta cu morile de vant, mai bine il scuturi si ai terminat. Nu stiu din experienta proprie dar, la urma urmei, nu am pierdut nimic, din contra.

In primul meu an de apiculturism, am facut la fel !
In anul doi am facut asa cum ti-am spus cu 2 bezmetici si i-am redresat ! Am tinut regina in cutiuta (avea albina insotitoare si hrana) 3 zile si apoi am rupt piedica cutiutei, lasand albinele s-o elibereze ! Inainte de a pune cutiuta cu regina deasupra ramelor am zgariat cu furculita tot puietul de trantor si cel larvar si cel capacit !!!
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde liviutzbogos » 04 Iun 2014, 00:31

Eu nu am avut nici puiet de trantor capacit, nici larvar, doar oua. Acuma ati spune "ca cum" mi-am dat seama ca e bezmetic. Pai matca ar avea o luna de cand a iesit din botca. Ceilalti roi, facuti in aceeasi zi, au cate o rama, una jumate de puiet capacit, deci...
Poate ca reuseam sa-l redresez, ca albina nu se bezmeticise de mult, din moment ce am avut doar oua, dar nu mi-a trecut prin minte varianta asta - unu la mana. Doi la mana, am vre-o doua custi de transport dar au rupte piedicile, ma chinuiam sa bag matca si albine insotitoare in ele, ma chinuiam cu mancarea in cusca. Lasa, e bine si asa. :D
P.S. Cum e vremea pe la Moldavia noastra? Permite sa curga nectar?
Nihil Sine Deo!

liviutzbogos

Mesajde paul » 04 Iun 2014, 00:41

liviutzbogos scrie:P.S. Cum e vremea pe la Moldavia noastra? Permite sa curga nectar?

Ploua de nu se mai opreste !
Temperaturi de ... martie ( vineri 14* C, sambata 15*C). Temperaturi maxime ! :oops:
LE ... cred totusi ca te-ai grabit cu desfiintatul !
paul

Mesajde liviutzbogos » 04 Iun 2014, 00:53

paul scrie:Ploua de nu se mai opreste !
Temperaturi de ... martie ( vineri 14* C, sambata 15*C). Temperaturi maxime ! :oops:
LE ... cred totusi ca te-ai grabit cu desfiintatul !

Si la noi, sapt trecuta a fost tot cam asa. De vre-o trei zile s-a mai incalzit si mai ies si albinele mele sa se usureze.
Nihil Sine Deo!

liviutzbogos

Mesajde liviutzbogos » 04 Iun 2014, 16:15

Azi am mai rezolvat o treaba... am pus intr-o lada trei rame, ramase de la "desfiintatul" si in partea opusa am pus ramele de 1/2 din nucleul de imperechere, aveau vre-o 50 de celule cu puiet. Matca imperecheata cu doua albine in colivie, mancare in colivie, izolata sa nu poata ajunge albinele dinafara la ea si am scuturat toata albina stransa sub o alta lada, albina care s-a intors de la "desfiintatul". Daca ma gandesc mai bine, puteam face treaba asta inca de aseara, dupa ce l-am scuturat, sa pun lada inapoi si sa le astept cu matca imperecheata. Sau sa-i fi dat direct matca imperecheata, cu zicea dl Paul, dar... cateodata muncim, nu gandim :lol: E bine si asa, Doamne ajuta in continuare. Toate cele bune.
Nihil Sine Deo!

liviutzbogos

Mesajde samuellazea » 05 Iun 2014, 06:27

domnule Liviu, ceva poze cu nucleul de imperechere ai? hai arata si mie cu ce te lauzi :)
samuellazea

Mesajde duma » 05 Iun 2014, 12:39

Liviule
Sper sa iti iasa treaba pana la urma si sa apuci sa te lingi pe degete de la ceva miere anul asta .
Lasa ca venim si la tine intr-un sfarsit de saptamana sa te ajutam ;)
Daca poti distinge sfaturile bune de cele rele, atunci nu mai ai nevoie de sfaturi.
duma

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?