Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?

In aceasta rubrica iti poti prezenta stupina proprie , metode de lucru , tehnici personale si in general tot ce te reprezinta pe tine ca apicultor .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Stefan Madalin

Mesajde ignatov andrei » 02 Iul 2020, 23:18

Balian scrie:Nu-i chiar așa. Cine cumpără mătci, mai riscă la început.
Dar nu ești prost să cumperi dacă nu ești cât decât mulțumit.

Explica-ne, ce inseamna sa fii "multumit"...?!?
Zic, am impresia, am spus pe la tote conferintele, am scris si intr-o carte....
Chiar nu inteleg ce inseamna 'matca de calitate' pentru cei ce habar nu au de limitele unei insecte!
ignatov andrei

Mesajde Balian » 03 Iul 2020, 07:49

ignatov andrei scrie:
Balian scrie:Nu-i chiar așa. Cine cumpără mătci, mai riscă la început.
Dar nu ești prost să cumperi dacă nu ești cât decât mulțumit.

Explica-ne, ce inseamna sa fii "multumit"...?!?
Zic, am impresia, am spus pe la tote conferintele, am scris si intr-o carte....
Chiar nu inteleg ce inseamna 'matca de calitate' pentru cei ce habar nu au de limitele unei insecte!

De câțiva ani cumpăr mătci.
Părerea mea personală despre a fi mulțumit are mai multe criterii.
În primul rând să nu vorbesc cu robotul când dau comanda. :D Să și primesc mătcile la data stabilită.
Nu trag concluzii decesive despre o sungură aprovizionare și despre un număr mic de mătci cumpărate.
(Ex. din categoria ieftină (2-3 kg de miere) din 10 mătci dacă 4 sunt bune 3 medii și 3 nu sunt bune de nimic sunt mulțumit.)
Dacă vreau mai bune înțeleg că mă va costa mai mult.
Ce s-a discutat mai sus, așa stiu că bk are trăsături diferite în funcție de ce linie aparține. De aceea este hibrid și nu rasă.
Dacă nu-mi convine o linie, încerc alta și nu o multiplic că nu mă pricep. Nu dau vină pe crescător. Poate/sigur eu nu fac ceva bine. :oops:
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde Vasile_Bucovineanu » 03 Iul 2020, 08:27

Stiam ca bk nu e rasa, dar am vrut sa subliniez inca odata lucrul acesta pentru a le da o replica celor care inca sustin ca bk ar fi rasa.
Vasile_Bucovineanu

Mesajde stefanmadalin » 03 Iul 2020, 09:30

Hai ca veni vorba de hibrid.
Uite, eu fac o analogie cu domeniul meu si anune agronomia.
Nu am vazut hibrid care sa fie batut de soi (echivalent rasa).
Asta ca hibridul vine cu Muuulte plusuri dar si cu ceva minusuri ....e bullshit.
Hibridul manifesta heterozis din combinarea a doua linii consagvinizate si toate caracterele sunt la maxim.
E rezistent la boli, la daunatori, la seceta, la erbicide.... se adapteaza mai bine in functie de factorii climatici si pedologici...e 10 clase peste un soi.

De aia e hibrid, ca e facut din combinare de caractere, pe care le vrem noi. Daca ai minusuri in hibrid muncesti la el pana-i scoti din genom caracterele care nu-ti convin.

Nu-i asa si la albine? Adica legile geneticii sunt la fel peste tot. Si la oameni si la animale si la plante.

Aaaaa, ca hibrizi din tarile nordice nu sunt adaptabili la o anunita zona....aici vreau eu sa bat. E alta clima, total diferita.
Daca aduc spre exemplu un hibrid de porumb din UK si-l pun in seceta din sud....pa si pussy. Daca-l pun in Franta sau Germania/Polonia e posibil sa performeze bine.
stefanmadalin

Mesajde yuonyuon » 03 Iul 2020, 09:46

Daca porumbu il pui in romania ii dai apaaaaaaaa....

Daca ai ligustica din zona fara perioade aprige...e normal sa nu opreasca ponta.........si sa nu aiba rezerve de albine
Codu genetic este adaptat pe zona de unde ai luat soiu....

Dute cu bk in italia si ai sa vezi ca nu are minusuri

Nu poti sa faci hibrid cu toate la maxim ...studiati un pic
yuonyuon

Mesajde stefanmadalin » 03 Iul 2020, 10:09

yuonyuon scrie:Daca porumbu il pui in romania ii dai apaaaaaaaa....

Si cu temperaturile de +35 ce faci?
stefanmadalin

Mesajde Balian » 03 Iul 2020, 11:17

stefanmadalin scrie:

Dacă vrem să vedem cum arată porumbul în
+45 de grade să mergem în Izrael.
Lor este ciudă că noi unde e raiul porumbului avem probleme cu agrotehnica. :shock:
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde Shrek » 03 Iul 2020, 11:19

stefanmadalin scrie:....

Pop corn!
Shrek

Mesajde yuonyuon » 03 Iul 2020, 11:25

Hibrizi au fost creati in ideea sau pretextu productii/cantitate si dependenta( producatorului fata de furnizori).... Calitatea mai putin si costuri intretinere mai mari...chiar daca nu recunoaste nimeni

Un organism echilibrat adica souiu /rasa nu se intinde mai mult decat il tine plapuma....in schimb un hibrid sa arunca in cap .numa sa fi acolo gata sa oferi sprijin..ca el ajutat produce..(mult si prost)
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 03 Iul 2020, 11:27

stefanmadalin scrie:

Pai temperatura e ok...mai trebuie apa....
yuonyuon

Mesajde Closcutz » 03 Iul 2020, 16:09

yuonyuon scrie:Hibrizi au fost creati in ideea sau pretextu productii/cantitate si dependenta( producatorului fata de furnizori).... Calitatea mai putin si costuri intretinere mai mari...chiar daca nu recunoaste nimeni

Un organism echilibrat adica souiu /rasa nu se intinde mai mult decat il tine plapuma....in schimb un hibrid sa arunca in cap .numa sa fi acolo gata sa oferi sprijin..ca el ajutat produce..(mult si prost)

N-ai nimerit-o! Un vânzător de sămânță de porumb străbatea USA sa-si vândă sămânță, dar fermierii erau disperați de secetă și nu mai vroiau la niciun preț să se învoiasca. Atunci asta a creat un hibrid rezistent la secetă și vindea sămânță contra un procent din viitoarea recoltă! S-a îmbogățit! Au produs si fermierii, a câștigat si el!
Closcutz

Mesajde Vasile_Bucovineanu » 03 Iul 2020, 18:07

Daca tot se discuta despre hibrizi de porumb intreb si eu: ce recolta se obtine daca se insamanteaza cu seminte din hambar, chiar daca recolta de porumb hibrid a fost excelenta? Acest lucru e valabil si la albine. E buna regina fo si eventual f1. Asa ca apicultorul trebuie sa cumpere mereu regine hibride, daca vrea rezultate. E drept ca nu prea mai exista rase pure de albine si asta din cauza faptului ca s-au amestecat rasele cu hibrizii si totul e vraiste. Dar aceste lucruri s-au mai discutat si nu are rost sa le repetam.
Vasile_Bucovineanu

Mesajde nickialomita » 03 Iul 2020, 18:18

Bk-ul...este o albina fffff buna ! Asta pot spune si cei care nu sunt de acord cu bk. O carpatina in conditii similare este inferioara (la productie...) ...si in aceasta situatie de ce sa merg pe carpatina? Eu vorbesc din experienta mea personala.
nickialomita

Mesajde cristi_vidican » 03 Iul 2020, 19:35

Fiecare trage concluziile pentru el. Dacă mie îmi merge mai bine cu albina cutare, voi merge înainte cu albina cutare. Dacă ție îți convine albina X, mergi înainte cu albina X.
La ora asta, slabă Domnului, avem de unde alege.
Îmi amintesc, nu cu mulți ani în urmă, cum ne milogeam la câte un stupar mai cu relații pe dincolo să ne dea și nouă ceva firimituri.
Acum avem acces de la ICDA pânăla cei mai renumiți și marketați.

Dar, din ce am observat eu în propria stupină, este diferență între albină și albină când tragi linia.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde jonny_it » 05 Iul 2020, 22:44

Vasile_Bucovineanu scrie:Stiam ca bk nu e rasa, dar am vrut sa subliniez inca odata lucrul acesta pentru a le da o replica celor care inca sustin ca bk ar fi rasa.

Stiti ce trebuie combinat pentru a obtine buckfast? Va spun eu, buckfast X buckfast, deci avem o rasa ... sau nu.
La origine este hibrid, dar prin imperecheri controlate timp de multi ani se ajunge la ceva care luat pe ansamblu nu este nici hibrid nici rasa.
Exista linii care au toate caracteristicile unei rase, dar exista si linii care sunt hibrizi cu acte in regula(de exemplu cand se fac combinatii cu alte rase pure, de exemplu buckfast x caucaziana).
Majoritatea crescatorilor de BK folosesc totusi termenul de hibrid. Unii mai folosesc si termenul de "rasa artificiala" totusi nu mai poate fi numita rasa linia care este combinata cu o alta rasa. Imbarligata treaba :lol: dar in esenta tot hibrid ramane, dar sa nu uitam ca pentru a obtine buckfast folosim buckfast. Combinatiile cu alte rase se fac de obicei de cei care chiar vor sa imbunatateasca sau sa aduca ceva nou si aici este tot farmecul BK-ului. Pe vatra din Vaslui roii mei au miere in ei, vecinul da sirop la familii, habar nu am ce are prin stupi ca el este prea smecher sa discute cu astia mai tineri. De aia imi place BK-ul! :lol:

... si pana la urma nici nu prea conteaza :lol: Daca nu ar roi eu as folosi caucaziana, mi se pare cea mai buna albina pentru zona mea de munte si chiar si pentru zonele mai secetoare(Iasi / Vaslui), asa ca ma multumesc cu combinatii de BK X caucaziana.

BK-ul a fost creat pentru a fi folosit in zone gen "desert verde" cam ce avem acum prin aproape toata Europa. De aceea are succes si o sa aiba un succes si mai mare pe viitor. La munte si in zonele apicole cu un cules cat de cat constant o sa mearga orice albina cu plusuri si minusuri.
jonny_it

Mesajde stefanmadalin » 06 Iul 2020, 15:15

Hey,
Nu vreau sa nasc discutii pe tema bk, sunt topicuri separate, eu doar ziceam ce am patit eu.
Trebuie doar sa caut surse adaptate zonei mele. Poate daca exista ceva pe Ialomita, Calarasi, Constanta.

Ca sa va imaginati cat de slaba e zona mea, eu am productie medie de miere pe an undeva pe la 5-7 kg pe/stup.
stefanmadalin

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?