Vasile_Bucovineanu scrie:Stiam ca bk nu e rasa, dar am vrut sa subliniez inca odata lucrul acesta pentru a le da o replica celor care inca sustin ca bk ar fi rasa.
Stiti ce trebuie combinat pentru a obtine buckfast? Va spun eu, buckfast X buckfast, deci avem o rasa ... sau nu.
La origine este hibrid, dar prin imperecheri controlate timp de multi ani se ajunge la ceva care luat pe ansamblu nu este nici hibrid nici rasa.
Exista linii care au toate caracteristicile unei rase, dar exista si linii care sunt hibrizi cu acte in regula(de exemplu cand se fac combinatii cu alte rase pure, de exemplu buckfast x caucaziana).
Majoritatea crescatorilor de BK folosesc totusi termenul de hibrid. Unii mai folosesc si termenul de "rasa artificiala" totusi nu mai poate fi numita rasa linia care este combinata cu o alta rasa. Imbarligata treaba

dar in esenta tot hibrid ramane, dar sa nu uitam ca pentru a obtine buckfast folosim buckfast. Combinatiile cu alte rase se fac de obicei de cei care chiar vor sa imbunatateasca sau sa aduca ceva nou si aici este tot farmecul BK-ului. Pe vatra din Vaslui roii mei au miere in ei, vecinul da sirop la familii, habar nu am ce are prin stupi ca el este prea smecher sa discute cu astia mai tineri. De aia imi place BK-ul!
... si pana la urma nici nu prea conteaza

Daca nu ar roi eu as folosi caucaziana, mi se pare cea mai buna albina pentru zona mea de munte si chiar si pentru zonele mai secetoare(Iasi / Vaslui), asa ca ma multumesc cu combinatii de BK X caucaziana.
BK-ul a fost creat pentru a fi folosit in zone gen "desert verde" cam ce avem acum prin aproape toata Europa. De aceea are succes si o sa aiba un succes si mai mare pe viitor. La munte si in zonele apicole cu un cules cat de cat constant o sa mearga orice albina cu plusuri si minusuri.