Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?

In aceasta rubrica iti poti prezenta stupina proprie , metode de lucru , tehnici personale si in general tot ce te reprezinta pe tine ca apicultor .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: irina

Mesajde FLORINELU » 28 Oct 2014, 17:44

Irino,imi pare rau ca trebuie sa il contrazic pe Paul,dar sant deacord cu acele capace doar 50% adica manopera e de nota 10 dar materialul nu . e simplu sa tai un placaj,osb sau mai stiu eu ce si sa faci un capac, dar pentru albine e mult mai bine ca totul sa fie facut din scanduri,scandurele mai subtiri,luat e la grosime pana la 1 cm. si sant mult mai sanatuase pentru o familie de albine,sa nu uitam ca orice chichita conteaza mult pentru bunul mers al unei familii de albine.e drept ca e mai multa munca,mai greu de facut,mai scump,dar cu atat va fi satisfactia mai mare.
FLORINELU

Mesajde nae » 28 Oct 2014, 17:47

Nu vad daca OSB-ul e tesit sus ,sa ajute prelingerea apei, sau e taiat drept ; apa intra ,ingheata =mareste volumul ...
Tesiti si aerisirile sa imite lacrimarul altfel veti gasi apa pe posisor , apa pe podisor gasesti si datorita fasiei de tabla prea ingusta care nu acopera imbinarea pe capat .
Aerisirea in capac e buna ,teoretic,la transport ,foarte teoretic , in rest o belea = n-am pus eu coada la pruna si mi-a fost greu sa renunt la aerisire (7ani) ; d-nul sot , matale faci cum vrei .
nae

Mesajde Florin Dobre » 28 Oct 2014, 18:27

Nae, stai ashea... :lol:
Cum adica aerisirea in capac nu e buna la iernare?! Pai cum se mai face hornul?!
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde nae » 28 Oct 2014, 18:34

Florin Dobre scrie:Nae, stai ashea... :lol:
Cum adica aerisirea in capac nu e buna la iernare?! Pai cum se mai face hornul?!

''Sarpe'' , m-ai prins . :lol:
Am zis de 1mil de ori ,prima informatie sa fie cartea , asa poti cerne ce e bun sau rau pt tine sau cand un coleg ''baga in ele''; daca eu sunt focusat pe clopot nu mai vad :D .
Ma asteptam la intrebarea ''de ce e buna teoretic la transport?'' ; daca n-ai distantieri pe corpuri/caturi se lipesc CAPACELE si aerisirea in capac e ZERO .
nae

Mesajde Florin Dobre » 28 Oct 2014, 19:05

:lol:
Distantierii ii am in capace...fanta de aerisire din capac e deasupra imbinarii capac/corp. :idea:
E cunoscut ca aerisirea la transport doar in podisor nu are eficienta urmarita. Albinele se strang sus si au parte de aer doar primele straturi dinspre sita. Musai aerisire si prin urdinis(sita) sau/si fundul cutiei.
Inca nu m-a prins o stropeala sau transport pe distante mari(ore). La cum am eu aerisire doar in podisor, ar fi jale. :?
Am avut familie moarta si familii decimate la transport din cauza aerisirii insuficiente(doar prin podisor) la transport pe vreme caniculara. Capoteaza familiile cele mai tari(populatie).
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde irina » 29 Oct 2014, 14:03

Domnul Florin,
Si mie imi pare rau ca-l contraziceti pe Paul :P .In acelasi timp ma bucur ca v-ati facut timp si pentru .....capacele mele.Sunt de acord , scandura e cea mai buna si orice chichita conteaza.Principalul motiv pentru care am intercalat pfl/OSB este acela ca sunt mai subtiri, dimensiunile rastelului de pe platforma ne limiteaza drastic cotele capacului:stg/dreapta dar si inaltimea (la randurile de jos).
Lateralele (OSB,rezistent la apa) practic dubleaza scandura ( parte din capac,parte din lada), deci nu cred sa are asa mare importanta daca-i scandura sau nu .In ceea ce priveste Pfl-ul folosit la fundul capacului .......da, e de luat in calcul.Dar si de ...redimensionat capacul.Orice....milimetru in plus, trebuie scazut de undeva.Altfel nu incape pe platforma.
irina

Mesajde irina » 29 Oct 2014, 14:09

nae scrie:Nu vad daca OSB-ul e tesit sus ,sa ajute prelingerea apei, sau e taiat drept ; apa intra ,ingheata =mareste volumul ...
Tesiti si aerisirile sa imite lacrimarul altfel veti gasi apa pe posisor , apa pe podisor gasesti si datorita fasiei de tabla prea ingusta care nu acopera imbinarea pe capat .
Aerisirea in capac e buna ,teoretic,la transport ,foarte teoretic , in rest o belea = n-am pus eu coada la pruna si mi-a fost greu sa renunt la aerisire (7ani) ; d-nul sot , matale faci cum vrei .

Da,OSB-ul e tesit sus.Si lipit de scandura cu aracet ( si batut in cuie,desigur).Teoretic n-ar trebui sa intre apa.Teoretic.
Am retinut ideea cu tesitul aerisirilor.
“apa pe podisor gasesti si datorita fasiei de tabla prea ingusta care nu acopera imbinarea pe capat”
La capacele care sunt acum pe stupi ,tabla imbraca lada pe 5-8 cm (la majoritatea).Daca nu mai taiem din ea, ar putea acoperi mai mult,poate chiar si tesitura OSB-lui .In cazul asta va trebui decupata tabla in zona aerisirilor.Ca …aspect insa,nu cred ca-i chiar OK.
Dimensiunile scheletului din scandura = dimensiuni podisor=dimensiuni lada ( asta ….matematic vorbind :lol: ).Deci …am aerisire in capac, n-am nevoie de distantieri.
d-nul sot , matale faci cum vrei”…….da’ ce, suntem …stat in stat, sa faca fiecare ce vrea :lol: ?
Multumesc Nae.
irina

Mesajde irina » 29 Oct 2014, 14:14

Florin Dobre scrie::lol:
Am avut familie moarta si familii decimate la transport din cauza aerisirii insuficiente(doar prin podisor) la transport pe vreme caniculara. Capoteaza familiile cele mai tari(populatie).

Florin,
Depinde si cu ce-i transporti.Pe platforma,noi n-am avut nicio problema si am avut doar aerisirea prin urdinis.
irina

Mesajde paul » 29 Oct 2014, 14:42

Hotarat lucru, trebuie sa fii de profesie inginer sau ceva asimilat, altfel nu se explica cum jonglezi cu proprietatile materialelor si cu milimetrii ! :) Inca o data ... FELICITARI SINCERE !
LE ... nenea Florinelu, in fond nu m-ai contrazis in ceea ce priveste impachetajul tip horn. In ceea ce priveste partea tehnica, eu is ... tamaie ! Cum n-am fost orientat sa-mi iau o nevasta inginera (intrebare retorica) ??? :cry: :cry: :cry:
Tot ... dispensa ! :oops:
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde irina » 29 Oct 2014, 16:41

Paul, nu jonglez cu nimic, doar ma chinui si eu s-o scot la capat intr-un fel sau altul.Si-apoi, daca-mi aduc bine aminte, te-ntrebai cu ceva timp in urma…la ce se pricep femeile? Daca privesti atent in jurul tau, nu crezi ca vei descoperi ca fiecare se pricepe la ceva?(tot…retorica)Da’ hai sa …nu mai dezgropam.
Eu iti multumesc,tot sincer.Dar fii cu ochii pe…… regulament …sa nu se modifice si sa risti vreo banare pentru prea multe…felicitari oferite. :P
irina

Mesajde BRUMITA » 11 Noi 2014, 23:37

Bună Irina. De ce nu te gândești să -ți faci un camion apicol , așa scapi și de grija capacelor și în pastoral ti-ar fi mult mai ușor. E mult mai comod . ☺
Dacă ai mult , dă și altora din bunurile tale .
Dacă ai puțin, dă din inima ta.
(Fernad Fauriner Avery )
BRUMITA

Mesajde irina » 14 Noi 2014, 11:32

BRUMITA scrie:Bună Irina. De ce nu te gândești să -ți faci un camion apicol , așa scapi și de grija capacelor și în pastoral ti-ar fi mult mai ușor. E mult mai comod . ☺

Nu ma gandesc deocamdata la un camion apicol.Din mai multe motive.Si oricum e cale lunga de la gand…la fapta.Mie chiar mi se pare incomod sa lucrez pe platforma/camion.Adica as prefera stupii varsati.Dar asta ar insemna incarcat/descarcat …..si nu prea imi convine.Cu ani buni in urma, am avut si pavilion ( nu eu,tatal meu).Dar atunci avea si cu ce sa-l populeze.Stupii oricum nu i-as putea tine pe pavilion acasa.Din lipsa de spatiu.Asa ca …tot la capace ajung. :P
irina

Mesajde BRUMITA » 20 Noi 2014, 00:46

Bună. Așa este, uneori suntem condiționați de spațiu ptr vatră. De vreo 25 de ani am trecut la stuparitul pavilionar . Când eram copil și tata pleca în pastoral venea camionul să urcăm stupii, păi mie și fratelui meu ne venea să plecăm de acasă în ziua aceea. Acum e floare la ureche. Băiatul conduce camionul și soțul mă ajută la transport și la extracție. În rest fac totul singură . Am renunțat la serviciu și mă ocup numai de albine. Poate ne cunoaștem într-o zi, nu sunt decât 100 km între noi . Cu bine.☺
(Fernad Fauriner Avery )
BRUMITA

Mesajde paul » 20 Noi 2014, 09:13

Irinuco, eu zic sa initiezi un club Femina pe forum ! Vad ca toate doamnele care intra pe acest forum te iau ca reper ! :P
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde irina » 21 Noi 2014, 11:23

Brumita, cu o experienta de 25 de ani in stuparit.....ai ce ne povesti.Si spuneai ca eu iti dau curaj sa te inscrii pe forum? Cred ca e invers.Apreciez oamenii hotarati .Faptul ca ai renuntat la serviciu si te ocupi numai de albine spune multe.Eu nu-s atat de.....curajoasa.Nu ca nu mi-as dori. M-am gandit uneori la asta.Daca m-ar fi lovit boala asta cu ceva ani in urma……ar fi fost altceva.
100 km.....in ce directie? :P poate constatam ca-i chiar mai mica distanta.
irina

Mesajde BRUMITA » 22 Noi 2014, 21:45

Am trimis 2 msj dar nu înțeleg de ce nu le primești.
(Fernad Fauriner Avery )
BRUMITA

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?