Prima pagină BAZA MATERIALA APICOLA ECHIPAMENTE SI UTILAJE APICOLE

Discutii despre baza materiala folosita in apicultura (tipuri de stupi,alte materiale,etc.).
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: masina potrivita pentru apicultura

Mesajde Badea Alin » 20 Noi 2013, 15:56

mașina are 4 m lungime. Eu am încărcat pe 3 rânduri și am mai pus și pe cel de-al 4-lea. nu am un sistem sofisticat de supraînălțare a obloanelor. Am folosit scânduri puse vertical (pe care am avut stupii „vărsați”) pe care le-am legat cu chingi. mici probleme, la așezarea stupilor, au apărut datorită faptului că am folosit mai multe tipuri de cutii (pe 10 rame, 12, roinițe, etc).
Unde ești nea`Gică, să ne lămurești ...
Badea Alin

Mesajde Badea Alin » 20 Noi 2013, 16:01

liviutzbogos scrie:
Badea Alin scrie:Liviu, poate nu am fost destul de explicit la ultima postare. Eu am venit, de la f.s cu 60 de stupi (folosesc cutii D pe 12 rame) dintre care 30 cu 1 sau 2 caturi de 1/2. Țin să precizez că stupii aveau f. multă miere (nu am mai făcut completări în toamnă). Este drept că mașina este dotată cu foi de arcuri suplimentare, dar n-am remorcă după ea.

:shock: N-am citit cu atentie...OK, arcuri suplimentare...fara ele cam cat ar duce? Fara sa o supraincarci si sa mergi cu morcovelu...stii tu unde. Si, la incarcatura asta, ar mai duce si o remorca cu inca vre-o 50 de stupi?

mașina mea mai este autorizată să mai tracteze încă 1600 kg (deși ea poate mult mai mult). Referitor la greutatea fără arcuri suplimentare, când am cumpărat-o, la 1 tonă se lăsa pe tampoane, deși ea este autorizată să ducă mai mult (cred că 1,5 t).
Badea Alin

Mesajde Badea Alin » 20 Noi 2013, 16:06

alin75 scrie:Sunt convins ca masina potrivita pentru apicultura depinde de nivelul de dezvoltare al stupinei.
Personal sunt la inceput, si am o remorca 2 axe (2k MMA), trasa cu un freelander (td4). In configuratia asta ma pot mentine, daca este sa visez cu ochii deschisi pana la un numar de 48 familii (32 pe rastel si 16 pe interval). In virf de dezvoltare, masina cam " gafaie" daca se face un singur drum! Daca visez si mai mult pot realiza 2-3 "containere" fiecare cu 32 familii. >100 de familii trebuie ceva mai serios, dar implicit cresc taxele, si atunci nu mai renteaza sa faci " excursie" cu toate cutiile.

Numai bine,
Alin

salut,
ai ceva poze cu rastelul? și eu de anul viitor îmi mult o parte din stupi într-un rastel de 28 familii. Anul acesta a fost rupere de oase la încărcat și descărcat. problema cea mai mare a fost că a trebuie să-i car circa 300m într-o grădină, dar asta-i altă discuție.
Badea Alin

Mesajde Badea Alin » 20 Noi 2013, 16:10

foto rastel
Fişiere ataşate
rastel 2.jpg
rastel1.jpg
Badea Alin

Mesajde adytza » 21 Noi 2013, 01:28

alin75 scrie:Sunt convins ca masina potrivita pentru apicultura depinde de nivelul de dezvoltare al stupinei.
Personal sunt la inceput, si am o remorca 2 axe (2k MMA), trasa cu un freelander (td4). In configuratia asta ma pot mentine, daca este sa visez cu ochii deschisi pana la un numar de 48 familii (32 pe rastel si 16 pe interval). In virf de dezvoltare, masina cam " gafaie" daca se face un singur drum! Daca visez si mai mult pot realiza 2-3 "containere" fiecare cu 32 familii. >100 de familii trebuie ceva mai serios, dar implicit cresc taxele, si atunci nu mai renteaza sa faci " excursie" cu toate cutiile.

Numai bine,
Alin

Interesant! 2000 MMA inseamna cca. 1500kg util. 1500/48 = 31kg/familie. 48 familii in varf de dezvoltare(cu unul,doua magazine) cred ca deja depasesc cu mult capacitatea remorcii.

Citez:" >100 de familii trebuie ceva mai serios, dar implicit cresc taxele, si atunci nu mai renteaza sa faci " excursie" cu toate cutiile"
Pai stupii astia in plus nu produc si ei? Eu intotdeauna fac socoteala cheltuielilor pe fiecare stup comparativ cu veniturile aduse de acesta.Stupi cu familii in ele, nu cutii goale bineinteles. :lol:
adytza

Mesajde alin75 » 21 Noi 2013, 07:39

Badea Alin scrie:foto rastel

Salut!
La asa ceva visez.......
Poze nu pot sa pun, deoarece am intrat cu remorca+rastel in modificari, dar promit la final cateva poze. Cand am luat remorca, am luat-o cu rastelul gata executat. Ce nu mi-a placut si vad ca si la tine este la fel, bucatile de cornier pe care "culiseaze" cutiile erau sudate una linga alta, motiv pentru care bagam/scoteam capacele cu o oarecare dificultate. Am scos toate bucatile de cornier si cand am sa prind un timp bun, am sa le sudez cu o distanta de 3 am intre ele. Rastelul a fost executat pentru 9 cutii pe rand, dar spatiul pentru ultima cutie, nu era suficient sa introduci o cutie deci in realitate intra 8 cutii. Acest spatiu imi permite sa creez distanta de 3 cm intre 2 bucati de cornier (am verificat fara sa sudez) si ramane loc si de o roinita (3rame) pe fiecare rand.

adytza scrie:......
Interesant! 2000 MMA inseamna cca. 1500kg util. 1500/48 = 31kg/familie. 48 familii in varf de dezvoltare(cu unul,doua magazine) cred ca deja depasesc cu mult capacitatea remorcii.........

Este adevarat ca daca ne luam dupa certificatul masinii, eu (nu vb. de altii), am circulat cam ilegal. La calculul facut de tine mai pune si rastelul care are cred >50 kg. Am povestit pe pagina mea ca am dus discul, cand sa plec de la tei, dar oricum avea zilele numarate! am spus chiar in postare ca daca te ambitionezi sa faci un singur drum, masina (are motor de 2k) cam gafaie.
Acum daca nu as detine freelandar-ul (poate fi masina de familie iarnala/utilizata in scop apicol in restul anului) mi-ar place o camioneta de 3,5t cu o remorca de 2,5t, dar costul achizitiei, taxele si faptul ca nu poate beneficia toata familia de masina, m-au facut sa raman la ce am acum.

Numai bine,
Alin
https://www.youtube.com/watch?v=RI8TEa2gFCo
.... orice supraapreciere duce la dezamagire.....
alin75

Mesajde Cristian IONITA » 21 Noi 2013, 10:51

alin75 scrie: ...
Acum daca nu as detine freelandar-ul (poate fi masina de familie iarnala/utilizata in scop apicol in restul anului) mi-ar place o camioneta de 3,5t cu o remorca de 2,5t, dar costul achizitiei, taxele si faptul ca nu poate beneficia toata familia de masina, m-au facut sa raman la ce am acum.

....

cam asta e si parerea mea .... camioneta cu remorca .... cu conditia OBLIGATORIE sa fie si 4x4

.... se discuta foarte mult de ceea ce are omul in batatura .... nu de ce ar fi "potrivit"

faptul ca ne carpim cu ce avem deja nu inseamna musai ca e si "potrivit"
Mircea_63 - bosorog senil si isteric
lucky5strike - parvenit si profitor
Cristian IONITA

Mesajde jiji » 21 Noi 2013, 12:06

va salut , o camioneta de 3,5 4x4 face parte din categoria generatie noua de camionete si este la mana a doua pe la 10000 de euroi din cate am vazut eu .
eu pentru remorca mea de 6m cu 3,5t m am gandit la ocamioneta detarata la 3,5 t cu un motor de cel putin 2,9 in categori asta intra mercedes din clasa 500 sau 600 . acum sigur nu stiu cat trag astea in cartea tehnica , daca stiti voi imi spuneti si mie va rog.si in plus m am gandit si la o macara montata pe camioneta care sa deserveasca atat remorca cat si camioneta ca m am saturat de hei rup.
jiji

Mesajde alin75 » 21 Noi 2013, 12:09

Am vazut in vara o camioneta 3,5t 4x4 de m-a uns pe suflet (ceva in genul celor de Triv...). Momentan ma "carpesc" asa.

Numai bine,
Alin
https://www.youtube.com/watch?v=RI8TEa2gFCo
.... orice supraapreciere duce la dezamagire.....
alin75

Mesajde Cristian IONITA » 21 Noi 2013, 13:22

jiji scrie:va salut , o camioneta de 3,5 4x4 face parte din categoria generatie noua de camionete si este la mana a doua pe la 10000 de euroi din cate am vazut eu .
....

eh .... nici chiar asa .... se gasesc si mai batrane .... si la bani mai putin

Ex:
http://www.autovit.ro/volkswagen-t4-ben ... 72616.html

http://www.autovit.ro/volkswagen-t4-dok ... 87163.html

mai rare e drep dar exista

partea buna .... fiind 4x4 consuma mai mult, si din aceasta cauza sunt sanse mari ca si utilizarea lor sa fi fost mai putin intensa.

partea cu macaraua montata pe camioneta surade oricui .... mai ales ca la aceste camioneta inaltimea benei nu este deloc la indemana .... dar unt ceva costuri .... trebuie cantarit daca se merita sau nu .... in remorca se poate incarca foarte simplu si rapid cu lisa pe un plan inclinat, in bena camionetei insa mai complicat spre imposibil (inaltimea aproape dubla, nu ai acces sa incarci din spate cand e remorca atasata, etc)
Mircea_63 - bosorog senil si isteric
lucky5strike - parvenit si profitor
Cristian IONITA

Mesajde cristi_vidican » 21 Noi 2013, 13:43

Cristian IONITA scrie:in bena camionetei insa mai complicat spre imposibil (inaltimea aproape dubla, nu ai acces sa incarci din spate cand e remorca atasata, etc)

A trebuit să urc cu lisa 40 de stupi într-o remorcă destul de înaltă.
Ar fi trebuit să o bage la o rampă, dar nu s-a putut.
Atunci am pus 2 paleți în spate, pe care am urcat (i-am pus în formă de treaptă) cu lisa, apoi cu ajutorul unui om ridicam lisa în remorcă.
Ridicarea o făceam sprijinind furcile lisei pe podul remorcii, fără a simti aproape deloc greutatea. A mers foarte ușor, fără prea mult efort.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde jiji » 21 Noi 2013, 17:38

asa e oameni buni merge si cu lisa pe rampa (doar la primul rand si cu fiecare stup legat cu chinga ) t 4 imi place dar nu e bun pt mine la remorca mea de 6 metri si il mai incarci si pe el o sa cam scartaie, era bn daca era si un t 5 cu bena de 4 m cu dublu pe spate si 4x4. cautati mercedes cu dublu pe spate si 4x4 si vedeti cat costa . t4 are 77 de cai si ala ala are 160 , se mai potriveste?
pana acum nu am cumparat centrifuga ca nu am avut bani am avut un freelander si un 308 camioneta le am vandut sa iau o remorca pe care am luat o si acum dupa cum v am zis mai ramane o camioneta cu macara chiar dc raman fara nici un leu dar ii facem la vara plus ca scap de groaza mutatului , doua ore jumate imi lua numai pusu chingilor si inchiderea stupilor
asa cred ca e boierie pui doua randuri in camioneta mai pun si in remorca si mai ramane destul loc pentru acareturi
jiji

Mesajde Bambucha » 27 Noi 2013, 10:28

Masin(a)ile potrivite pentru apicultura sunt in functie de numarul familiilor, tipul de stuparit si de logistica existenta.
La 2 stupi, putem sa consideram si o motoreta potrivita.
La 20 stupi o berlina/combi cu remorca.
La 50-100 ajunge si o utilitara cu remorca.
Peste 100 camion 7,5 tone (care poate fi inchiriat).
Etc

In ceea ce priveste deplasarea la muncile curente (prospectie, carat o lada, un roi, o matca) un diesel cu spatiu in spate este suficient.
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde jiji » 27 Noi 2013, 20:08

din pctul meu de vedeere inchiriatul nu suna asa de bine
am sunat odata pe cineva care avea camion cu macara sa transport un slaif 3 km in oras mia zis 450 de lei .daca i ziceam 30 de km sa mut albinele si sa le urc si cobor cu macaraua cred ca imi lua 20
jiji

Mesajde alt stupar » 27 Noi 2013, 21:12

e... las` ca nici la poarta transportatorilor nu-i coada de clienti cat China... se gasesc si din aia care duc cu profit minim, nu-i neaparat sa ne-aruncam in prima masina vazuta !
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde proapis13 » 29 Noi 2013, 22:04

Ca si idee
salve :lol:
Fişiere ataşate
casa mobila (Copy).jpg
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

AnteriorUrmătorul

Înapoi la ECHIPAMENTE SI UTILAJE APICOLE