Prima pagină DIVERSE IN APICULTURA BAZA MELIFERA - PLANTE , ARBUSTI , ARBORI

In aceasta sectiune se poarta discutii despre baza melifera existenta in Romania . Poze si informatii despre plante , arbustii si arbori cu potential melifer.
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Salcam 2012

Mesajde cristi_vidican » 21 Mai 2012, 18:51

Pentru mine s-a terminat salcamul pe anul acesta. A fost un singur cules. A iesit o medie de 10 kg pe stup. Slab fata de anul trecut, dar avand in vedere situatia din anul acesta, sunt multumit. Am vorbit ieri cu un prieten, care imi zicea ca el trebuie sa le dea sirop.
Anul acesta la culesul de la salcam, caldura a ofilit floarea destul de repede. Apoi au venit ploile si frigul. Culesul efectiv a duarat doar cateva zile.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde Adrian Galofteanu » 21 Mai 2012, 19:20

cristi_vidican scrie:Pentru mine s-a terminat salcamul pe anul acesta. A fost un singur cules. A iesit o medie de 10 kg pe stup. Slab fata de anul trecut, dar avand in vedere situatia din anul acesta, sunt multumit. Am vorbit ieri cu un prieten, care imi zicea ca el trebuie sa le dea sirop.
Anul acesta la culesul de la salcam, caldura a ofilit floarea destul de repede. Apoi au venit ploile si frigul. Culesul efectiv a duarat doar cateva zile.

Mâna de meserias! 10 kile la stationar anul asta.........jos pălăria!
"Stăpânirea tehnicii de creştere a mătcilor este tot atât de importantă pentru biologul institutului de cercetări ca şi pentru amator şi pentru crescătorul profesionist"

Friedrich Ruttner
Adrian Galofteanu

Mesajde Bee Happy » 21 Mai 2012, 19:22

Spuneam mai sus de oferta 2 in 1.
Pacaleala! A doua tura de floare nu vrea sa secrete nectar. Desi este destul de multa floare, plusul e nesemnificativ(200 g :shock: )Maine le mut la salcam 3. Acolo sper sa fac si prima extractie :cry:
Drumul spre succes, este tot timpul in constructie.
Bee Happy

Mesajde paul » 21 Mai 2012, 20:03

Bee Happy scrie:Spuneam mai sus de oferta 2 in 1.
Pacaleala! A doua tura de floare nu vrea sa secrete nectar. Desi este destul de multa floare, plusul e nesemnificativ(200 g :shock: )Maine le mut la salcam 3. Acolo sper sa fac si prima extractie :cry:

Eu zic sa mai astepti cateva zile ... S-ar putea sa secrete abundent peste 2-3 zile .
Aproximativ aceeasi situatie si la mine la sfarsitul saptamanii trecute . De ieri am inteles ca a inceput sa se schimbe situatia ... Sambata +500g , ieri + 2500 g . Cred ca azi a fost ... si mai bine !
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde Donbazil » 21 Mai 2012, 23:00

Badea. claudian scrie:
Donbazil scrie:Sal'tare!
De mult n-am mai prins asa " cules" la salcam....

Nu credeti ca prima problema ar fi paduchi !?... dupa care lipsa de hrana !... eu asa cred .

Sal'tare!
Ce-are sula cu prefectura?.....
Ce paduchi - cand eu fac tratamente ca la carte - si ce lipsa de hrana ?.....
Pai aicea vorbim de culesul la salcam, cand stupii ar trebui sa duduie, ca la mine nu-s nuclee ci stupi de stupi, cu 7-8 rame pline cu puiet, dar n-au cules domnule....De-aia le-am si dat martea trecuta cate o cana de sirop....
Au inceput sa adune ceva de la rugul de mure si artzarul tataresc ce mai e prin padure si culmea de ieri au inceput sa umble iar pe salcam, ca au inflorit alte flori, desi prima generatzie s-a inrosit, iar padurea a inceput sa miroase din nou a salcam......
Interesant fenomen. Zboara bine, sa vedem ce s-o aduna in magazii.
Deocamdata am hotarat sa mai stau cateva zile ca si asa amorfa abia incepe sa infloreasca la baza cate 2-3 flori, deci vreme de mutat ar fi....
Sal'tare!
Donbazil - Faget
Donbazil

Mesajde Bee Happy » 21 Mai 2012, 23:12

paul scrie:Eu zic sa mai astepti cateva zile ... S-ar putea sa secrete abundent peste 2-3 zile .

Nu mai stau. Ca secretia s-a mutat deja la etajul superior. Al muntelui, nu si al stupului inca :(
Drumul spre succes, este tot timpul in constructie.
Bee Happy

Mesajde alt stupar » 22 Mai 2012, 20:30

Donbazil scrie:
Sal'tare!
Ce-are sula cu prefectura?.....
Ce paduchi - cand eu fac tratamente ca la carte - si ce lipsa de hrana ?.....
Pai aicea vorbim de culesul la salcam, cand stupii ar trebui sa duduie, ca la mine nu-s nuclee ci stupi de stupi, cu 7-8 rame pline cu puiet, dar n-au cules domnule....De-aia le-am si dat martea trecuta cate o cana de sirop....
Au inceput sa adune ceva de la rugul de mure si artzarul tataresc ce mai e prin padure si culmea de ieri au inceput sa umble iar pe salcam, ca au inflorit alte flori, desi prima generatzie s-a inrosit, iar padurea a inceput sa miroase din nou a salcam......
Deocamdata am hotarat sa mai stau cateva zile ca si asa amorfa abia incepe sa infloreasca la baza cate 2-3 flori, deci vreme de mutat ar fi....
Sal'tare!
Donbazil - Faget

Exact asa am zis si eu, dupa ce mutai cativa la munte la salcam 3 da`si acolo merge culesul de parc-ar sta :twisted:
acum vreo 3 zile minune, vazui alb salcamul de pe vaile inghetate. Minune si mai mare, "putea" a salcam !
Dar, acum cateva ore, natura a reintrat in elementul ei devenit "normal" 2012: ploaie si ploaie si ploaie ca la Tropice, nu se mai satura de ploaie !

Anul trecut pe vremea asta umplusem garajul de butoaie, anul asta nici macar nu le-am dat jos din pod.
rapitza chix, salcam ar fi ceva de minjit centrifuga dar cu ploile astea parca nu ma lasa inima sa-l trag... mai lipseste un tei ratat si sa te tii in toama de hraniri si completari !

Noroc cu roii - nu birui sa-i fac pe cati pot vinde ! Veni azi un fecior dupa cateva zeci, da` ce sa-l bag cu LOganul papuc in namoalele alea... Am amanat treaba si-a plecat tare dezamagit, de... erau primii lui stupi :?
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde cristi_vidican » 22 Mai 2012, 22:03

Am mai zis, anul acesta se pot face bani ca alternativa din roi. Daca nu merge mierea, atunci sigur merge vanzarea de roi. Sigur ca ar fi ideal sa mearga amandoua, dar ...
Sigur, sa avem si familii pt a face roi.
Ieri am extras miere de la salcam. Azi dimineata am aflat (indirect) despre situatia vecinului cu stupii. Intr-o zi ma uit in zare si vad o turma de stupi. A fost ca in filmul Toate panzele sus cand vedeau piratii la orizont. Erau vreo 60 de stupi si primul sentiment care m-a incercat a fost de rautate, dar apoi mi-am zis, si eu sunt vinitura in acest loc si este loc pentru toata lumea. Azi am aflat ca el nu prea se lauda cu culesul. De ce? inca nu stiu. Probabil a avut stupii mai slabi, ca cules a fost cateva zile, dar daca nu sunt albine, poate sa fie si cules ca nu se simte.
cristi_vidican

Mesajde Adrian Galofteanu » 22 Mai 2012, 22:08

Donbazil scrie:
Badea. claudian scrie:
Donbazil scrie:...................... culmea de ieri au inceput sa umble iar pe salcam, ca au inflorit alte flori, desi prima generatzie s-a inrosit, iar padurea a inceput sa miroase din nou a salcam......
Sal'tare!
Donbazil - Faget

La mine pe vatra de salcam duminica era o frumusete, salcamul avea potential si ma rugam sa tina vremea vreo 3-4 zile. Ieri in dimineata lui Constantin si Elena a dat o ceata deasa de nu vedeai la 10 metri.....s-a ridicat pe la 9-10. Dupa ora 10 caldura si vant. La ora 12 venea albina la furat :shock: !!!!!!
Azi am avut timp sa ajung in stupina dupa masa si speram ca poate s-a intamplat vreo minune............da de unde! Salcamul este dus aproape 100%!!! Floarea este in copac dar opărită si seaca!

Dinspre munte am vesti ca salcamul este dus si acolo, campul nu este copt deloc, nu mai stiu incotro s-o apuc!
"Stăpânirea tehnicii de creştere a mătcilor este tot atât de importantă pentru biologul institutului de cercetări ca şi pentru amator şi pentru crescătorul profesionist"

Friedrich Ruttner
Adrian Galofteanu

Mesajde pngflorin » 23 Mai 2012, 08:39

Seara trecuta am plecat de pe vechea locatie, si am urcat in munte la salcam, 650-700 m altitudine, plantatia de salcam a fost infintata de cei din ocolul meu in anii 70 pt a corecta un torent...buna idee, a fost ceva experimantal, pt a obs dezv acestui arbore in situatii de clima de munte...a rezistat ff bine.

Sper sa i-mi scot parleala.....inflorit 100%, alb si curat.
pngflorin

Mesajde nicu has » 23 Mai 2012, 19:58

buna azi am stors magaziile de la 20 de familii rezultatul 100kg miere ,cu o saptamana in urma aveam 7 rame pline cu miere in magazie dar a venit frigul si au mancat si din magazie asta este e bun si asa
maine iau cuiburile la contorl am contolat doar 7 cuiburi si am facut 4 roi
saptamana viitoare sper sa iau ceva de la salcam din zona de munte
nicu has

Mesajde cristi_vidican » 23 Mai 2012, 20:43

nicu has scrie:buna azi am stors magaziile de la 20 de familii rezultatul 100kg miere

Bucura-te ca ai scos ceva. Un prieten trebuie sa le dea sirop ca sa nu moara de foame. E ceva diferenta.
cristi_vidican

Mesajde nicu has » 23 Mai 2012, 21:53

sunz bucuros dle Cristian_vidican si cu atat pus ca mai am si cuiburile de facut
nicu has

Mesajde MIHAI BALS » 23 Mai 2012, 23:06

pe una din vetre din 10 cu caturi de 1/2 am scos 100 kg si din cei 15 cu caturi de 1/1 n-am scos nimic-au crescut puiet pe 30-40% din suprafata ramei.
cei cu caturi de 1/1 erau mai puternici decat cei cu cat de 1/2.
pe cealalta vatra n-am extras dar rezultatele sunt cu 50% mai slabe.
MIHAI BALS

Mesajde mibu » 24 Mai 2012, 23:33

jimm scrie:Ati avut probleme sa va creasca intre rame (ramele necrescute) fagurasi datorita distatiei mai mare intre rame?
Eu am avut problema asta la toti!

sulut ! de ce ai distante mai mari intre rame ?
BLÎND DAR SIGUR !
mibu

Mesajde badguy_goodguy » 25 Mai 2012, 00:24

Am cules cate o rama cu miere capacita... in proportie de maxim 30% ...
ar mai fi 2-3 rame/familie, am sa vad ce vor face cu ea... o vor consuma sau o vor capaci.

Dar oricum, ce m-a bucurat... am din nou 10-15 rame cu puiet (si in cuib si in cat) :D :D deci ... nu au fost chiar asa de rele cele 5 zile cu salcam la mine.
badguy_goodguy

AnteriorUrmătorul

Înapoi la BAZA MELIFERA - PLANTE , ARBUSTI , ARBORI