jenica67 scrie:jr2, ai retinut gresit ce scria in revista, sau era o teorie veche incompleta. Malaiu face socoata populatie optime de albine si determina cand trebuie inceput stimularea, pentru a avea un cules maxim. Se iau in calcul ca albinele care participa la cules, sunt cele care mai au 5 zile de viata si cele care mai prind 5 zile de cules. Din cele doua veriabile se face calculul cand trebuie inceputa stimularea si cand trebuie sa fie oprita. Pentru start se considera ca de la inceputul stimularii si pana la atungerea ritmului de ouat, trec 22 de zile. Zilele necesare pentru eclozarea unei albine, este de 21 de zile. Iar nr de zile pana la atingerea populatiei maxime, este de 42 de zile pentru o albina care traieste 40 de zile. Adunand cele 3 cifre iese 22+21+42=85 zile, deci startul trebuie facut cu 85 zile inainte de cules. Acum pentru sfarsitul stimularii se considera ca 21 zile de la depunere ou pana la eclozare, 4 zile in stup (in caz de cules albine poate iesi de la 5 zile), 5 zile sa mai prinda din cules => 21+4+5=30 zile. Deci cu 30 de zile inainte de sfarsitul culesului trebuie incetatat stimularea. Acum apeland la Excel => 10 mai - 85 = 14 februarie. Partea cu sfarsitul salcamul da 15-20 de zile. Luam maximul, 30 mai - 30 zile = 30 aprilie. Cam asta era teoria. Cea cu 40 de zile nu tine seama ca o matca, de cand ii stimulata si pana ajunge de fluxul maxim de oua, care la randul ei duce la populatia maxima, la inceputul culesului, are nevoie de ceva timp.
Ce ai expus si au sesizat colegii, are o eroare ca ai scris 5 aprilie in loc de 5 mai. Dar din socotile de mai sus, rezulta intervalul ca 30 aprilie-5 mai faci stimulare degeaba, ca albine care ies dun aceste oua, nu mai prind culesul.
unde am scris ca fac stimulari in perioada 30 aprilie-5mai?
eu fac asa: la mine salcamul infloreste pe 10 mai si dureaza pana pe 20 mai.
dau calendarul 40 de zile inapoi si ajung la 1 aprilie,cand incep stimularea cu sirop cu protofil in el,o zi da,una ba,pana pe data de 5 aprilie(10 zile din mai +30 din aprilie)
conditiile meteo nu-mi permit sa torn sirop mai devreme in stup,iar de pe 5 aprilie incepe ceva cules din natura.
eu acum nu am un manul la indemana,dar daca are cineva,il rog sa caute mai pe la inceput,un grafic-la care nu se prea uita nimeni,unde este prezentata structura timpului petrecut de albina pentru diferite activitati in functie de varsta acesteia si veti vedea ca in ultimele 10 zile de viata ea aloca cea mai mare parte a timpului pentru cules.
eu de albina asta am nevoie pe durata culesului.
acum sa nu inteleaga cineva ca matcile mele incep ponta abia pe 1 aprilie,cand incep eu stimularea cu sirop,acum doar intensifica ouatul.
teoria e veche dar nu e gresita,ea ma ajuta sa am la momentul culesului albina preponderent in varsta de peste 20 de zile(20 zile de cand a eclozionat si 40 de zile de cand maicuta ei stimulta de mine a depus oul in celula)
incercati va rog frumos sa gasiti manualul apicultorului,o editie ceausista.
/