Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Fan Club ME

Mesajde jr2 » 25 Ian 2014, 00:45

vorbim de lucruri diferite:eu vb de populatia maxima de albine culegatoare,cele care au 40 de zile la inceputul culesului si in timpul acestuia(de la data pontei) iar dvs de populatia totala maxima,indiferent de varsta.
sa ma explic:culesul la salcam in zona mea incepe pe 10 mai,eu incep sa stimulez matca prin administrare de sirop 150-200mll/familie o zi da una ba cu 40 de zile inainte,respectiv 1 aprilie inceput si oprit pe 5 aprilie.
eu asa fac,dumneavoastra cum faceti?
asta am citit-o intr-o revista de apicultura australiana acim 30 de ani si am aplicat-o ca mi s-a parut logica si a dat si rezultate
Ultima oară modificat de jr2 pe 25 Ian 2014, 00:59, modificat 1 dată în total.
jr2

Mesajde Florin Dobre » 25 Ian 2014, 00:58

jr2 scrie:o zi da una ba cu 40 de zile inainte,respectiv 1 aprilie inceput si oprit pe 5 aprilie.

Incepeti pe 1 aprilie si opriti pe 5 mai?
sau 1 martie-5 aprilie?
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde perma » 25 Ian 2014, 11:19

Si eu sunt maxim de curios care-i strategia de lucru fara a pune mana pe rama. Am stat si am sucit-o pe toate partile, nu-mi iese de nicio culoare. Maximul pe care l-am reusit a fost doar luarea la mana a ramelor din corpul 2 (din doua corpuri). Eu sunt in anul doi de ME, deci cand familia isi stabilizeaza cuibul pe doua corpuri. N-am vazut cum arata un ME pe trei corpuri (inca!). Daca stie cineva si eu sunt interesat de urmatoarele intrebari:
7)Ideea ca in Me nu se umbla cu rama ci doar cu corpul e o utopie ,umbli in primavara ,umbli la facut de roiuri,umbli la deblocat,umbli la restringere in toamna,mie personal nu mi-a iesit faza cu corpul,explicati dvs cum faceti

In plus cum il cauti de botci...Sa spunem ca alea de roire sunt mai simplu de detectat, dar cele de schimbare linistita care-s pe mijlocul ramei cum se gasesc?
Multumesc.
Azi esti bine-sanatos si maine te lauda popa'n curte!
Omu' ie inainte de toate!
perma

Mesajde Bambucha » 25 Ian 2014, 12:01

perma scrie:In plus cum il cauti de botci...Sa spunem ca alea de roire sunt mai simplu de detectat, dar cele de schimbare linistita care-s pe mijlocul ramei cum se gasesc?
Multumesc.

Colega, la 100 + de ME cati stupari crezi ca stau sa ia rama cu rama cuiburile regulat sa caute botci SL? Matcile se marcheaza si astfel se tine evidenta clara!
Daca plimbi familiile dezvoltate din cules in cules, nu prea ai sa gasesti nici macar botci de roire. Familia muncita nu mai are timp decat sa bage miere, daca sta sa taie frunze atunci da, o apuca cheful. Cam asa si la oameni intr-un fel ;)
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde Mircea_63 » 25 Ian 2014, 12:05

perma scrie:In plus cum il cauti de botci...Sa spunem ca alea de roire sunt mai simplu de detectat, dar cele de schimbare linistita care-s pe mijlocul ramei cum se gasesc?
Multumesc.

Daca e de SL nu roieste. ;)
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde cobi » 25 Ian 2014, 12:09

jr2 scrie:vorbim de lucruri diferite:eu vb de populatia maxima de albine culegatoare,cele care au 40 de zile la inceputul culesului si in timpul acestuia(de la data pontei) iar dvs de populatia totala maxima,indiferent de varsta.
sa ma explic:culesul la salcam in zona mea incepe pe 10 mai,eu incep sa stimulez matca prin administrare de sirop 150-200mll/familie o zi da una ba cu 40 de zile inainte,respectiv 1 aprilie inceput si oprit pe 5 aprilie.
eu asa fac,dumneavoastra cum faceti?
asta am citit-o intr-o revista de apicultura australiana acim 30 de ani si am aplicat-o ca mi s-a parut logica si a dat si rezultate

Cred ca aici s-a facut o mica greseala.
Din ce zona sunteti?
cobi

Mesajde cobi » 25 Ian 2014, 12:14

Bambucha scrie:
Multumesc.

Colega, la 100 + de ME cati stupari crezi ca stau sa ia rama cu rama cuiburile regulat sa caute botci SL? Matcile se marcheaza si astfel se tine evidenta clara!
Daca plimbi familiile dezvoltate din cules in cules, nu prea ai sa gasesti nici macar botci de roire. Familia muncita nu mai are timp decat sa bage miere, daca sta sa taie frunze atunci da, o apuca cheful. Cam asa si la oameni intr-un fel ;)

Foarte adevarat ce ati expus. Doar o precizare personala... nu stiu daca mai are importanta tipul de lada ci volumul ei...restul tine de logistica fiecaruia.
cobi

Mesajde jenica67 » 25 Ian 2014, 15:26

jr2, ai retinut gresit ce scria in revista, sau era o teorie veche incompleta. Malaiu face socoata populatie optime de albine si determina cand trebuie inceput stimularea, pentru a avea un cules maxim. Se iau in calcul ca albinele care participa la cules, sunt cele care mai au 5 zile de viata si cele care mai prind 5 zile de cules. Din cele doua veriabile se face calculul cand trebuie inceputa stimularea si cand trebuie sa fie oprita. Pentru start se considera ca de la inceputul stimularii si pana la atungerea ritmului de ouat, trec 22 de zile. Zilele necesare pentru eclozarea unei albine, este de 21 de zile. Iar nr de zile pana la atingerea populatiei maxime, este de 42 de zile pentru o albina care traieste 40 de zile. Adunand cele 3 cifre iese 22+21+42=85 zile, deci startul trebuie facut cu 85 zile inainte de cules. Acum pentru sfarsitul stimularii se considera ca 21 zile de la depunere ou pana la eclozare, 4 zile in stup (in caz de cules albine poate iesi de la 5 zile), 5 zile sa mai prinda din cules => 21+4+5=30 zile. Deci cu 30 de zile inainte de sfarsitul culesului trebuie incetatat stimularea. Acum apeland la Excel => 10 mai - 85 = 14 februarie. Partea cu sfarsitul salcamul da 15-20 de zile. Luam maximul, 30 mai - 30 zile = 30 aprilie. Cam asta era teoria. Cea cu 40 de zile nu tine seama ca o matca, de cand ii stimulata si pana ajunge de fluxul maxim de oua, care la randul ei duce la populatia maxima, la inceputul culesului, are nevoie de ceva timp.
Ce ai expus si au sesizat colegii, are o eroare ca ai scris 5 aprilie in loc de 5 mai. Dar din socotile de mai sus, rezulta intervalul ca 30 aprilie-5 mai faci stimulare degeaba, ca albine care ies dun aceste oua, nu mai prind culesul.
jenica67

Mesajde perma » 25 Ian 2014, 16:02

@Mircea_63: n-am afirmat ca daca botcile sunt de schimbare linistita am o problema cu roitul. Vorbeam doar de pozitionarea lor pe rama. Pe cele de roire le poti detecta ridicand corpurile (sau ai mari sanse?!), pe cand pe cele de schimbare linistita le detectezi mai greu avand o pozitionare mai centrala.
@ Bambucha: in functie de tipul de lada, o familie muncita poate bloca cuibul si roieste. Bine,aici e si vina stuparului. In alta ordine de idei, stiu ca matcile se marcheaza, dar odata si odata tot trebuie sa stii ce ai prin stupi, nu? Atunci trebuie sa pui mana pe rame, zic eu.
De fapt, asta e problema mea: cum facem sa punem cat mai putin mana pe rama. Eu recunosc, sunt departe de acest deziderat. Poate ar merita un topic separat pentru ca la discutie se pot alatura si Warre si Delon si Antonescu si MER. In mod sigur si ei intampina aceleasi intrebari.
Va salut, domnilor!
Azi esti bine-sanatos si maine te lauda popa'n curte!
Omu' ie inainte de toate!
perma

Mesajde jr2 » 25 Ian 2014, 16:05

jenica67 scrie:jr2, ai retinut gresit ce scria in revista, sau era o teorie veche incompleta. Malaiu face socoata populatie optime de albine si determina cand trebuie inceput stimularea, pentru a avea un cules maxim. Se iau in calcul ca albinele care participa la cules, sunt cele care mai au 5 zile de viata si cele care mai prind 5 zile de cules. Din cele doua veriabile se face calculul cand trebuie inceputa stimularea si cand trebuie sa fie oprita. Pentru start se considera ca de la inceputul stimularii si pana la atungerea ritmului de ouat, trec 22 de zile. Zilele necesare pentru eclozarea unei albine, este de 21 de zile. Iar nr de zile pana la atingerea populatiei maxime, este de 42 de zile pentru o albina care traieste 40 de zile. Adunand cele 3 cifre iese 22+21+42=85 zile, deci startul trebuie facut cu 85 zile inainte de cules. Acum pentru sfarsitul stimularii se considera ca 21 zile de la depunere ou pana la eclozare, 4 zile in stup (in caz de cules albine poate iesi de la 5 zile), 5 zile sa mai prinda din cules => 21+4+5=30 zile. Deci cu 30 de zile inainte de sfarsitul culesului trebuie incetatat stimularea. Acum apeland la Excel => 10 mai - 85 = 14 februarie. Partea cu sfarsitul salcamul da 15-20 de zile. Luam maximul, 30 mai - 30 zile = 30 aprilie. Cam asta era teoria. Cea cu 40 de zile nu tine seama ca o matca, de cand ii stimulata si pana ajunge de fluxul maxim de oua, care la randul ei duce la populatia maxima, la inceputul culesului, are nevoie de ceva timp.
Ce ai expus si au sesizat colegii, are o eroare ca ai scris 5 aprilie in loc de 5 mai. Dar din socotile de mai sus, rezulta intervalul ca 30 aprilie-5 mai faci stimulare degeaba, ca albine care ies dun aceste oua, nu mai prind culesul.

unde am scris ca fac stimulari in perioada 30 aprilie-5mai?
eu fac asa: la mine salcamul infloreste pe 10 mai si dureaza pana pe 20 mai.
dau calendarul 40 de zile inapoi si ajung la 1 aprilie,cand incep stimularea cu sirop cu protofil in el,o zi da,una ba,pana pe data de 5 aprilie(10 zile din mai +30 din aprilie)
conditiile meteo nu-mi permit sa torn sirop mai devreme in stup,iar de pe 5 aprilie incepe ceva cules din natura.
eu acum nu am un manul la indemana,dar daca are cineva,il rog sa caute mai pe la inceput,un grafic-la care nu se prea uita nimeni,unde este prezentata structura timpului petrecut de albina pentru diferite activitati in functie de varsta acesteia si veti vedea ca in ultimele 10 zile de viata ea aloca cea mai mare parte a timpului pentru cules.
eu de albina asta am nevoie pe durata culesului.
acum sa nu inteleaga cineva ca matcile mele incep ponta abia pe 1 aprilie,cand incep eu stimularea cu sirop,acum doar intensifica ouatul.
teoria e veche dar nu e gresita,ea ma ajuta sa am la momentul culesului albina preponderent in varsta de peste 20 de zile(20 zile de cand a eclozionat si 40 de zile de cand maicuta ei stimulta de mine a depus oul in celula)
incercati va rog frumos sa gasiti manualul apicultorului,o editie ceausista.

/
Ultima oară modificat de jr2 pe 25 Ian 2014, 16:14, modificat 1 dată în total.
jr2

Mesajde paul » 25 Ian 2014, 16:13

J.R-ule, ca sa nu ne incurcam in calcule ... dai sirop cu protofil ... 3 ZILE ! Pe 1, pe 3 si pe 5 aprilie ! ATAT !
Si spui tu ca stimularea asta de 3 zile iti umplu stupii cu culegatoare pentru salcam !!! :shock: :shock: :shock:
J.R.-ule nu vreau sa fiu rau dar asta-i forum de apicultura !!! Nu-i forum de columbofili ! :idea:
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde jr2 » 25 Ian 2014, 16:17

paul scrie:J.R-ule, ca sa nu ne incurcam in calcule ... dai sirop cu protofil ... 3 ZILE ! Pe 1, pe 3 si pe 5 aprilie ! ATAT !
Si spui tu ca stimularea asta de 3 zile iti umplu stupii cu culegatoare pentru salcam !!! :shock: :shock: :shock:
J.R.-ule nu vreau sa fiu rau dar asta-i forum de apicultura !!! Nu-i forum de columbofili ! :idea:

recititi,am mai facut completari
dv faceti stimulari mai mult?
jr2

Mesajde paul » 25 Ian 2014, 16:21

[b][quote="jr2"]
dau calendarul 40 de zile inapoi si ajung la 1 aprilie,cand incep stimularea cu sirop cu protofil in el,o zi da,una ba,pana pe data de 5 aprilie[/b]
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde jr2 » 25 Ian 2014, 16:47

paul scrie:[b]
jr2 scrie:dau calendarul 40 de zile inapoi si ajung la 1 aprilie,cand incep stimularea cu sirop cu protofil in el,o zi da,una ba,pana pe data de 5 aprilie[/b]

da dl. Paul,sunt pe un forum de apicultura,dar:
-nu vreau sa am stupul plin de albina,indiferent de structura de varsta,eu am nevoie doar de o anumita albina,cea pontata in perioada 1-5 aprilie
-amplasamentul vetrei mele apicole nu este la Falticeni,ci undeva unde la 1 aprilie deja este un cules bogat de polen de viorele dupa unul indestulator de alun si corn, iar de la 5 aprilie incep sa infloreasca si alte specii,cum ar fi gingasa pista tigancii,papadia,salcia de toate felurile,rapita si in final premiul cel mare,la care am visat un an intreg:
SALCAMUL!
Va multumesc ca ati citit cu atentie cele postate de mine si cred ca exista o legatura mica cu columbofilia : si in apicultura e nevoie de stoluri,dar nu de hulubi ci cunostinte si idei.Astept sa spuneti cum pregatiti dvstra familiile ptr culesul la salcam!
La fel il astept si pe Dl Jenica67,ca doar facem schimb de bune practici si expertize!
jr2

Mesajde paul » 25 Ian 2014, 17:32

Domnule JR, era doar o problema de perceptie a celor scrise de dumneavoastra (mai multi de aici, printre care si eu, aveam impresia ca ati tastat gresit perioada de stimulare)!
Ma bucur ca beneficiati de o vatra buna si de o zona a stupinei cu o clima blanda ! Ce sa-i faci ... Falticeniul este renumit pentru merele sale si pentru oamenii de seama si nu pentru climat cu influente mediteraneene ! :oops:
M-ati intrebat cum stimulez eu familiile de albine ... Raspuns ... asa cum isi iau babele pastilele ! Adica ... atunci cand isi aduc aminte ! :lol: Intr-o traducere mai exacta ... cand climatul subsiberian imi permite ! :oops: Recunosc ca abia la tei am familii full de albina !
LE ...imi place ca scrieti "apasat"! :P
paul

Mesajde jr2 » 25 Ian 2014, 20:38

gata! plec in vacanta o saptamana!
cred ca cele 1000 de vizite ale acestui topic de cand am facut prima postare arata interesul apicultorilor ptr acest subiect.
daca 10 oameni au fost facuti curiosi sa vizioneze postarile lui dan margarit,este un mare castig
daca 10 oameni au inteles ca cele mai bune rame de cuib se cladesc la fl.soarelui,ca apicultura performanta se face doar cu familii puternice,bine hranite,cu o rezerva de hrana corespunzatoare permanenta in stup e bine!
daca altii au mai inteles si altceva e si mai bine
va multumesc ca m-ati urmarit,ce v-am spus e din experienta mea si daca au fost unele neintelegeri imi cer scuze!
a venit iarna si in ro,asa ca va recomand sa vizionati filmul din linkul urmator,chiar daca aveti probleme cu intelegerea limbii! www.youtube.com/watch?v=D_aFUrU3mo8
jr2

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR