Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Iernarea albinelor

Mesajde BUNKA » 17 Oct 2013, 23:22

Ioan Guist scrie:Normal ca trebuiesc celule goale pentru un ghem beton.Intrebarea e cand trebuie sa fie beton?Acu, sunt 5-10 grade noaptea.Am gatat cu hranirile.Aproape :lol:
Oricum, in oct, nov dec, se papa 1-2 kg de halelala pe total si ghemul inca nu a trecut prin faza de ...beton armat. Se elibereaza ditamai "hala"unde sa faca ghem si sa-si bage capetele , indiferent cat de capoase sunt..Daca eu le las in oct. celule goale, ce vreau sa gasesc in decembrie?Dar in ianuarie-februar?Bunka, frig e mult in tara asta.Eu sa fiu la miercurea ciuc, leas baga miere pan atin in gusa c asi hamsterii.
Faceti o proba.Nu e tarziu sa umflati un stup , numai cu rame pline.Vorbim in martie.

Paule, Paule pentru ce ma prigonesti? :D

"Normal ca trebuiesc celule goale pentru un ghem beton"

Asta poate fi luata ca axioma ...
Stii Pupe ca ele pana in Decembrie nu elibereaza ditamai hala cum zici caci ele chiar consuma putin in perioada asta, cat zice cartea...6oo- 8oo grame pe luna dupa care din decembrie incepe dansul, deci nici pe departe ca ghemul are celule sa formeze coaja LA EXTERIOR..ci poate doar in centru, ori noi stim ca ele in centru misca, sunt active, produc caldura si doar COAJA retine caldura aia, de unde coaja daca n-ai celule goale
Daca ar fi cum zici ar insemna ca daca un ghem are 25cm diametru ele ar trebui sa fi mancat tot in sfera aia...si atunci chiar e de belea. problema se pune ca ele nu mor intotdeauna dar traiesc si ele si noi tot timul cu acest risc tocmai pt ca nu au conditii ideale.
Cate colonii pe Layens au murit cu hrana in cap in istorie??...dar cate colonii au murit e Dadant cu hrana langa ele surprinse de frig pe 5 celule de puiet canibalizat in ianuarie februarie martie ????...stiti si voi...multe!
Nu se recunoaste ca rama Dadant este anti-albina, anti-apicultura, anti-climat stabil, pro-uzura...
Pupe...imi aduc aminte e forumul vechi ca Hodis a deschis subiectul cu Delonul rusului Vladimir, si ai avut numai cuvinte frumoase desre el...se ot citi si acum vorbele tale acolo...din cand in cand mai intru si le citesc :) PRINTRE RANDURI
BUNKA

Mesajde calin bondaru » 17 Oct 2013, 23:26

liviutzbogos scrie:
calin bondaru scrie:Tema de gandire!!!
Toata lumea vorbeste despre stramtorarea cuiburilor, fel de fel de stupi si idei de a "face bine" albinelor!
Dar am sa vin cu o intrebare cam ciudata!
Cum sa oprim ponta unei matci, fara a o omora?

Blochezi cuibul. Dai mancare la greu, celulele din care a eclozionat puietul sunt umplute cu miere pana la ultima.

Nu vrea nemtoaica! Am uitat sa specific este vorba de buckfast!
Ba din contra! Dupa 2 litri de sirop au intensificat zborul si aduna polen la greu! Incep sa iasa la zbor pe la 8 grade
Poate nu ar fi o problema dar aici in nord iarna bate la usa!
calin bondaru

Mesajde gica.mosu » 17 Oct 2013, 23:30

Toata lumea vorbeste despre stramtorarea cuiburilor, fel de fel de stupi si idei de a "face bine" albinelor!

Calineeee,lasa fata-n paceee sa-si vada da treaba ca....stii bine cind incep ponta in primavara la voi..Mai baga-i o proteica 700 gr miere+300gr polen si ceva descapacit dupa df(asa am facut eu la 3 cu puiet- corp gras) si dup aia mai discutam...Totosi daca vrei ...INCHIDE-O in colivie pe mijlocul ghemului si ramelor(central)si rez problema...Mai greu e la mine ca de 2 sapt dau de toate la un roi de 6rame(2 in lada de 16+sita)si nici gind sa oua..Vreau sa verific(daca sa fecundat)si merita sa o pastrez s-au nu....apoi-unificareeee-SPOR!!!
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde liviutzbogos » 17 Oct 2013, 23:30

calin bondaru scrie:
liviutzbogos scrie:

Blochezi cuibul. Dai mancare la greu, celulele din care a eclozionat puietul sunt umplute cu miere pana la ultima.

Ba din contra! Dupa 2 litri de sirop au intensificat zborul si aduna polen la greu! Incep sa iasa la zbor pe la 8 grade

Asa-ti trebuie...nu ti-o fost buna carpatina noastra :lol:
Glumesc...in cazul asta ma retrag si ii las pe cei mai experimentati sa vorbeasca. Imi cer scuze.
Nihil Sine Deo!

Munţii noştri aur poartă,
Noi cerşim din poartă-n poartă. (Octavian Goga)

Ce folos, viaţă fără de Hristos?
liviutzbogos

Mesajde alt stupar » 17 Oct 2013, 23:34

paul scrie:Si alt xenon ... "Sa uiti ca ai albine din noiembrie pana-n martie"!!! (alt stupar) :oops:

astea-s mofturi, rime vechi, Paule...precum muzica lui Phenix sau a Beatles-ilor :oops:
In zi de azi, in era apiculturii hibernale, alte "muzici" sparg boxele... Florin Salam, Gutza si altii, si altii... turta din decembrie... "ca sa fie", sa se fure startul... startul spre nicaierea !
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde calin bondaru » 17 Oct 2013, 23:43

gica.mosu scrie:Calineeee,lasa fata-n paceee sa-si vada da treaba ca....stii bine cind incep ponta in primavara la voi..Mai baga-i o proteica 700 gr miere+300gr polen si ceva descapacit dupa df(asa am facut eu la 3 cu puiet- corp gras) si dup aia mai discutam...Totosi daca vrei ...INCHIDE-O in colivie pe mijlocul ghemului si ramelor(central)si rez problema...Mai greu e la mine ca de 2 sapt dau de toate la un roi de 6rame(2 in lada de 16+sita)si nici gind sa oua..Vreau sa verific(daca sa fecundat)si merita sa o pastrez s-au nu....apoi-unificareeee-SPOR!!!

Am bagat deja 2 turte si ma ingrijoreaza viteza cu care le topesc! in 48 ore scot punga pe urdinis!
calin bondaru

Mesajde BUNKA » 17 Oct 2013, 23:46

calin bondaru scrie:
liviutzbogos scrie:

Caline, de aia nu-mi trebuie mie de astea...nu ca nu ar fi bune da se aude ca sunt mari consumatoare...asta de acum tu o sa poti sa ne spui.
Autohtona noastra e mai bine adaptata la conditii, stie sa reduca si sa opreasca ponta treptat, stie sa o reia dupa o pauza (val de frig), stie sa canibalizeze puietul nu sa ridice temeratura ca proasta cand vine un val de frig (creste consumul daca mentine temeratura de incubare) si astfel stie sa reduca consumul si sasi conserve rezervele de proteina, vitelogenin...stie multe da ...degeaba ca nu e apreciata la valoarea ei!
BUNKA

Mesajde BUNKA » 17 Oct 2013, 23:51

calin bondaru scrie:
gica.mosu scrie:Calineeee,lasa fata-n paceee sa-si vada da treaba ca....stii bine cind incep ponta in primavara la voi..Mai baga-i o proteica 700 gr miere+300gr polen si ceva descapacit dupa df(asa am facut eu la 3 cu puiet- corp gras) si dup aia mai discutam...Totosi daca vrei ...INCHIDE-O in colivie pe mijlocul ghemului si ramelor(central)si rez problema...Mai greu e la mine ca de 2 sapt dau de toate la un roi de 6rame(2 in lada de 16+sita)si nici gind sa oua..Vreau sa verific(daca sa fecundat)si merita sa o pastrez s-au nu....apoi-unificareeee-SPOR!!!

Am bagat deja 2 turte si ma ingrijoreaza viteza cu care le topesc! in 48 ore scot punga pe urdinis!

Daca e proteica e un lucru bun..albina tanara care va fi viabila daca papa polen. La mine au ros cam 45o grame cu concentratie 15% in 3 satamani :lol: cred ca aveau destula osanza
BUNKA

Mesajde BUNKA » 17 Oct 2013, 23:55

Florin Dobre scrie:
alt stupar scrie:Norocul nostru... norocul nostru ca de cand pregatim noi de iernare si pana incepe albina iernarea mai repara cate unele. Cand si cat mai poate !

Anul asta n-am vrut sa mai repet o greseala veche, aceea de a lasa in cuib ramele centrale pe care a fost ultimul puiet.
Dar am constatat exact ce spune alt stupar mai sus. Pe masura ce descapaceam ramele cu miere putina dupa diafragma, albinele completau ramele centrale din care ecloziona puietul. Practic nu a mai fost cazul sa scot nimic. Si-au facut loc pentru ghem singure. Ramele centrale arata ca o arcada de hrana care coboara pana jos la leat.

Si cat de mare e arcada aia, spuneti dvs si eu continui... cu o intrebare!
BUNKA

Mesajde calin bondaru » 17 Oct 2013, 23:59

Pana la urma e un experiment!
Daca se trag de la danezi, probabil vor trece iarna!
Dar pot spune ca familie populata ca asta doar prin filmulete am mai vazut!
calin bondaru

Mesajde BUNKA » 18 Oct 2013, 00:00

alt stupar scrie:
paul scrie:Adevarat ... daca-i iernezi bine (hrana din belsug, tratamente ca la carte, lipsa curenti)!!!

Uite ca in toamna asta am mai incercat una: la stupii la care la ultimul control am constatat ca-i... din belsug, am mai dat doi litri peste. Ca s-a nimerit sa fie !
Cum ar veni... suficient + 2 litri.

Doi litri de ce???...cumparata sau produsa in casa???...am auzit de cazul unuia cu 4oo de familii in Neamt care a pierdut vreo 2oo din cauza posircii cristalizate...
BUNKA

Mesajde Florin Dobre » 18 Oct 2013, 00:04

BUNKA scrie:Si cat de mare e arcada aia, spuneti dvs si eu continui... cu o intrebare!

Partea de sus a arcadei ocupa cca. 50% din rama. Stalpii laterali ocupa cca. 3-4 degete fiecare.

p.s. Poti sa-mi spui Florin.
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde Mircea_63 » 18 Oct 2013, 00:06

BUNKA scrie:Doi litri de ce???...cumparata sau produsa in casa???...am auzit de cazul unuia cu 4oo de familii in Neamt care a pierdut vreo 2oo din cauza posircii cristalizate...

Cauza a fost bine stabilita, sau e doar o presupunere?

Nu cred sa fi murit din cauza asta. Daca era asa disparea demult de pe piata. Cine a luat o data a doua oare nu mai...asa ca eu sunt convins ca acolo a fost altceva. Ce? N-am de unde sti.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde BUNKA » 18 Oct 2013, 00:20

liviutzbogos scrie:
jenica67 scrie:liviutzbogos, nu trebuie sa faci studii, ci sa citesti o carte. Impachetarea normala se face cu rame mai goale la mijloc si tot mai pline spre margini. Dar exista impachetarea zgarcitului, care nu a lasat piere la albine si atunci se poate face impachetarea cu ramele mai pline la mijloc si cele mai goale la margine, dar este mult mai riscanta, ca mierea se poate termina mult mai repede si poti avea surpriza, sa gasesti albinele moarte de foame. Se foloseste numai in cazuri extreme si atunci urmeaza zicala "iarna turta e la putere".

Nu inteleg...Daca in mijloc, in miez sunt cele mai multe albine, alea consuma din ramele din mijloc doar (ca ghemu nu se muta lateral) si daca in mijloc sunt ramele alea mai pline, cum sa ajunga sa ramana fara mancare decat daca pui exact invers? Cum sa ajunga mai mult 70% miere fata de 100% miere in rame?

No pai aici e o nebuloasa care cei mai putin exerimentati nu o pricep repede...la roiurile mai mici e obligatorie asezarea centrala a ramelor pline, la familiile normale asezarea bilaterala a rezervelor e mai avantajoasa...adicatelea sa aiba loc sa formeze ghemul. Ala mai slab toaca mai multa hrana cu mai multa uzura si logica e ca macar sa aiba acces la mai multa hrana decat sa crape sub leatz...ideal e sa ai ori roi pe ME stransi la 5, 6 rame sus si jos din care sus sa fie full de hrana, ori sa ai Layens pe 6, 7rame ori Delon e 2, 3 corpuri, pt ca sa ai ghem sub hrana asa cum au invatzat albinele sa organizeze hrana de milioane de ani si nu cum tot carpim noi de la sezon la sezon treaba...
BUNKA

Mesajde BUNKA » 18 Oct 2013, 00:27

Florin Dobre scrie:
BUNKA scrie:Si cat de mare e arcada aia, spuneti dvs si eu continui... cu o intrebare!

Partea de sus a arcadei ocupa cca. 50% din rama. Stalpii laterali ocupa cca. 3-4 degete fiecare.

p.s. Poti sa-mi spui Florin.

Ok Florin, sa zicem ca in cazul asta cu ce mai consuma ele pana in Decembrie ar avea loc sa formeze o sfera de 2o cm stransa care sa aiba coaja si sa pastreze bine caldura in asa fel incat sa nu toace mancarea ca pe nu stiu ce...totusi vezi ca in cazul asta esti in antiteza cu Alt Stupar care peste plin a mai bagat 2 kg in guse si pe speteze si cred ca putin si pe la hofmannuri... :lol: glumesc Stupare...
Si ce faci cand ajung sub leatz...ai turtele pregatite?..vezi ca zic unii ca nu e bine cu turte...daca le vezi flescaite prin ianuarie sus sa nu le dai ca asa zic maestrii, cum sa mearga vanzarea bine in mart april ?? :lol:
BUNKA

Mesajde Florin Dobre » 18 Oct 2013, 00:33

Intre alt stupar si mine e o mare diferenta de experienta si de mijloace. Asadar admit posibilitatea acestei antiteze. Sunt insa convins ca merg inspre inainte. :)

Ghemul de iernare nu cred sa fie cat mingea de ping pong si sa ocupe doar acea rama. Rama aceea este doar o felie a ghemului, nu? Saptamana trecuta au fost temperaturi cu -. Ghemul abia se vedea undeva jos si era pe mai multe intervale.

Daca va fi nevoie de turte...asta e, intervenim.
Ultima oară modificat de Florin Dobre pe 18 Oct 2013, 00:39, modificat 1 dată în total.
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR