Ioan Guist scrie:Normal ca trebuiesc celule goale pentru un ghem beton.Intrebarea e cand trebuie sa fie beton?Acu, sunt 5-10 grade noaptea.Am gatat cu hranirile.Aproape![]()
Oricum, in oct, nov dec, se papa 1-2 kg de halelala pe total si ghemul inca nu a trecut prin faza de ...beton armat. Se elibereaza ditamai "hala"unde sa faca ghem si sa-si bage capetele , indiferent cat de capoase sunt..Daca eu le las in oct. celule goale, ce vreau sa gasesc in decembrie?Dar in ianuarie-februar?Bunka, frig e mult in tara asta.Eu sa fiu la miercurea ciuc, leas baga miere pan atin in gusa c asi hamsterii.
Faceti o proba.Nu e tarziu sa umflati un stup , numai cu rame pline.Vorbim in martie.
Paule, Paule pentru ce ma prigonesti?
"Normal ca trebuiesc celule goale pentru un ghem beton"
Asta poate fi luata ca axioma ...
Stii Pupe ca ele pana in Decembrie nu elibereaza ditamai hala cum zici caci ele chiar consuma putin in perioada asta, cat zice cartea...6oo- 8oo grame pe luna dupa care din decembrie incepe dansul, deci nici pe departe ca ghemul are celule sa formeze coaja LA EXTERIOR..ci poate doar in centru, ori noi stim ca ele in centru misca, sunt active, produc caldura si doar COAJA retine caldura aia, de unde coaja daca n-ai celule goale
Daca ar fi cum zici ar insemna ca daca un ghem are 25cm diametru ele ar trebui sa fi mancat tot in sfera aia...si atunci chiar e de belea. problema se pune ca ele nu mor intotdeauna dar traiesc si ele si noi tot timul cu acest risc tocmai pt ca nu au conditii ideale.
Cate colonii pe Layens au murit cu hrana in cap in istorie??...dar cate colonii au murit e Dadant cu hrana langa ele surprinse de frig pe 5 celule de puiet canibalizat in ianuarie februarie martie ????...stiti si voi...multe!
Nu se recunoaste ca rama Dadant este anti-albina, anti-apicultura, anti-climat stabil, pro-uzura...
Pupe...imi aduc aminte e forumul vechi ca Hodis a deschis subiectul cu Delonul rusului Vladimir, si ai avut numai cuvinte frumoase desre el...se ot citi si acum vorbele tale acolo...din cand in cand mai intru si le citesc