Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Fan club MER

Mesajde Adi Hodis » 13 Apr 2017, 21:48

Iaca si armata ( una ) ... zgibulind de frig. :)
Fişiere ataşate
IMG_20170208_113519.jpg
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde vulpea » 14 Apr 2017, 08:03

se usureaza mult trecerea iarna intre caturi,daca se folosesc in zona centrala a cuibului rame D 1/1.
vulpea

Mesajde cristi_vidican » 14 Apr 2017, 08:12

danmirea scrie:varianta cu trecerea pe 1/2 toamna tarziu ar fi cea mai buna....dai la familii mai mari sanatos de mancare, pregatesti caturi capacite apoi in toamna ....le muti, dar iarasi poti avea surpriza sa mai ai puiet in ei chiar si in noiembrie....

am o presimtire ca totusi acolo voi ajunge :)

Dacă vrei să treci primăvara .... de ce n-ai face-o toamna?
Dacă mai e puțin puiet, care-i baiu?
Nu mai prinde iarna și gata.
Când faci astfel de treceri de pe un sistem pe altul, trebuie să tai și în carne vie.
Trecerea aceasta e cea mai ușoară.
A nu se uita de păstură. Dacă mai sunt stupi cu rama de 1/2, e bine să se ia de acolo o ramă cu păstură
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde Bambucha » 14 Apr 2017, 09:01

dan pescarul scrie:Un alt lucru care nu-mi place este ceara depusă intre ramele din corpuri diferite, se observă in poză, acolo se depun trintorii si se formează botcile.Cei mai curati stupi, din punctul asta de vedere, pe care i-am văzut, erau pe 10 rame Dadant cu cat, dar pe rame fără umerasi, cu distantiere din tablă.Deasemeni trecerea , iarna, pe ramele superioare, poate fi dificilă, dacă nu se respectă anumite condiţii.

Cu ce va incurca trantorii? De cate ori despicati cuibul intr-un sezon astfel incat sa nu va placa? Se compara cu verificarea rama cu rama de la stupul "curat" Dadant cu distantier de tabla? Aveti experienta la ceea ce am ingrosat?

In sud apar din ce in ce mai multe stupini mari pe rama MER tocmai datorita randamentului in economia timpului de lucru. Timp care poate fi dedicat de exemplu selectiei si cresterii matcilor. Time is money!
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde lucky5strike » 14 Apr 2017, 09:27

Vreau si eu sa vad stupina MER de... 300 familii.

Ajuta cineva?

8-)
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde Bambucha » 14 Apr 2017, 10:13

Crede si nu cerceta :P
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde ves.lucian.zabrani » 14 Apr 2017, 13:01

Daca traiesc si ma ajuta Domnul ... POATE ... POATE ... vii pana la Zabrani ... sa te convingi !!!

:lol: :lol: :lol:
Sa traim cu si in HRISTOS , singura noastra bucurie si nadejde neinselatoare !!!
Se poate trai fara sa ai albine !!! DAR CE ROST ARE ???
Nu-mi pare rau ca ma inteapa albina !!! Imi pare rau ca moare dupa ce ma inteapa !!!
ves.lucian.zabrani

Mesajde mausica » 14 Apr 2017, 14:10

ves.lucian.zabrani scrie:Daca traiesc si ma ajuta Domnul ... POATE ... POATE ... vii pana la Zabrani ... sa te convingi !!!

:lol: :lol: :lol:

Lucica.....era vorba de 300 !!!! nu 30 ;)
Nimic nu e intamplator....totul se intampla cu un scop !!!
mausica

Mesajde codrean.iulian » 14 Apr 2017, 17:05

danmirea scrie:Intrebare pentru expertii in MER:

Care ar fi procedeele de trecere de pe rame 1/1 pe 1/2? ( perioada si metoda)

Am incercat diverse metode dar nu sunt multumit.

Astept sugestii.

Multumesc!

eu anul asta la 1 aprilie am trecut prima familie din stup dadant in stup mer....am umplut doua magazii de jumate cu rame 1/2 si am lasat loc pt doua rame dadant capacite full cu puiet... dupa ce a ecluzionat puietul din ramele dadant le-am scos si am completat cu rame de 1/2...asa am facut eu trecerea....pe langa asta am stimulat intensiv in asa fel incat la scoaterea celor doua rame dadant am avut 4 rame de mer cu puiet....
codrean.iulian

Mesajde vulpea » 14 Apr 2017, 19:06

codrean.iulian,mersi de exemplificare.trecerea se poate face in totalitate dela D la MER,daca se vor schimba corpurile de D cu corpuri de MER,iar IN TIMPUL UNUI CULES se vor schimba treptat(si cu faguri construiti in timpul culesului)si ramele de D cu rame de MER.'succesuri' !
vulpea

Mesajde vulpea » 14 Apr 2017, 19:07

PS.sper ca nu te ti de ... 1 Apr. !
vulpea

Mesajde vulpea » 14 Apr 2017, 19:11

danmirea,reusita (retine) in totalitate,NUMAI IN TIMPUL UNUI CULES,mai ales,major/principal !
vulpea

Mesajde Adi Hodis » 14 Apr 2017, 19:33

dan pescarul scrie:
Adi Hodis scrie:
mausica scrie:Mer-ul azi

Si al meu acum doua saptamani. unul din ... armata. :)

Edit. Mi-am amintit de tine Lucian V. mai bine sari peste poza. Ca sa-ti fie bine. :)

Să nu vă supăraţi pe mine dacă vă spun că populaţia asta se obţine destul de usor pe orizontali pe 16 rame, cu experienţă, familii bune şi o iernare corectă.Primăvara aceasta a fost deasemeni foarte bună cu albinele.Cunosc un tip care a vindut un camion cu remorcă plin de MER, vreo 160 de familii.Acum folosește ME, deşi a avut rezultate bune cu MER.Avantajul MER este la formarea facilă a roilor si la depozitarea nectarului, mai ales la salcîm, lucrezi cu un singur tip de ramă, dar populatie multă se obţine mai usor la orizontali.

Nu ma supar ca n-am de ce. Si eu stiu f. bine ce se obtine cu orizontalii si cum, doar cu ei am început si eu ... cu baga rama ... scoate rama. Largeste cuibul ... stramteaza cuibul. Ca pe acordeon.

MER-ul din poza nu l-am mai deschis de la intrarea in iarna.
Mie mi se pare mai usor sa pun la MER un cat decat sa fac largiri si stramtari de cuiburi. Deasemenea, vad un randament mai mare sa iau 200 de caturi cu miere intr-o zi, decat sa scutur si sa periez rame din 200 de orizontali ... si mai sant alte d-ale orizontalilor.

In ce priveste orizontalii, sincer va spun, nu e locul si nici preferinta mea de a extinde discutia ... nu ma deranjeaza deloc daca d-vs santeti convins ca pe orizontal se obtine mai multa populatie.
Eu as zice ca NU modelul de stup sta la baza obtinerii populatiei ... dar asta e alta poveste.

Cunosc si eu mai multi tipi care au destule sute de MERi, unii au trecut pe alt model, altii au venit pe MER ... fiecare cum vede partea pe jumate plina a paharului.

La modelul de stup, pentru mine conteaza posibilitatile de lucru care le ofera si sa-mi fie usor ... ca mi-a iesit pe nas sa ridic caturi de ME cu miere. :)
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde codrean.iulian » 14 Apr 2017, 20:34

vulpea scrie:codrean.iulian,mersi de exemplificare.trecerea se poate face in totalitate dela D la MER,daca se vor schimba corpurile de D cu corpuri de MER,iar IN TIMPUL UNUI CULES se vor schimba treptat(si cu faguri construiti in timpul culesului)si ramele de D cu rame de MER.'succesuri' !

pt mine acum a fost mai convenabil si mi sa parut destul de ok...am umblat odata in cuib sa scot doua rame d si sa bag restul de MER...
codrean.iulian

Mesajde mausica » 14 Apr 2017, 21:13

Adi Hodis scrie:Iaca si armata ( una ) ... zgibulind de frig. :)

Faina echipa ;)
Eu inca nu am armata...
Ce am pus in poza e doar un roi de anu trecut pe care l-am primit la fs.
Si interventii nu prea a avut parte(in toamna ma refer),doar complectare cu sirop si pace buna pana in martie
Nimic nu e intamplator....totul se intampla cu un scop !!!
mausica

Mesajde cristi_vidican » 14 Apr 2017, 22:19

vulpea scrie:codrean.iulian,mersi de exemplificare.trecerea se poate face in totalitate dela D la MER,daca se vor schimba corpurile de D cu corpuri de MER,iar IN TIMPUL UNUI CULES se vor schimba treptat(si cu faguri construiti in timpul culesului)si ramele de D cu rame de MER.'succesuri' !

Ai descris cea mai de coșmar metoda de trecere.
La trecerea de pe 1/1 la 1/2 este exclus sa ai concomitent in stup ambele tipuri de rame. Mai ales ca cele de 1/2 sunt de cele mai multe ori foite sau albe. Sau in care a fost miere
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR