dan pescarul scrie:Nu am experienţa pe MER, dar am stat de vorbă in pastoral cu tipul de care vorbeam, am văzut cum lucra , extractie, formarea roilor, mi-am format o părere...
dan pescarul scrie:1. Nu am experienţa pe MER, dar am stat de vorbă in pastoral cu tipul de care vorbeam, am văzut cum lucra , extractie, formarea roilor, mi-am format o părere.E un sistem bun, dar mai importantă este experienţa apicultorului in lucrul cu albinele şi cu acest sistem de stupi.
2. Personal cred că un sistem de stup MEA este mai bun, dar pînă nu -l incerc cîţiva ani nu-l pot lăuda sau denigra.Verificarea cu rama la stupii verticali cu 10 sau 12 rame se face doar la nevoie, cind observ la zona de trecere dintre cat si corp botci.Mai verific cuibul de jos după ultimul mare cules , pentru deblocare/verificare rezerve si ponta matcii.
3. Cit despre faptul că mulţi apicultori trec pe MER , nu e un argument că e mai bun, poate fi doar o himeră, o incercare de a obţine o productivitate mai bună nu pefecţionîndu -te ca apicultor, ci schimbînd stupi şi tehnologii de intreţinere.Ca şi contraexemplu vă dau fundul antivarroua, mult lăudat, stimulat prin PNA.A redus infestarea cu Varroua sau a fost apă de ploaie?
4.Un dezavantaj mare la MER este faptul că verticalizează repede .La dorinţa noastră de cîştig, luăm toată mierea şi le dam în schimb apicaca sau zahăr.
5.La rama 1/1 mai rămîne miere şi polen in cuib.Sper că nu am deviat prea tare discuţia de la topic, nu critic acest sistem, dar trebuie scoase in evidenţă plusurile şi minusurile lui, tehnologia corectă de lucru, astfel incit noua generaţie de apicultori, generată de fondurile europene , să aleagă cu ochii larg deschişi, nu larg închiși.
dan pescarul scrie:.Ca şi contraexemplu vă dau fundul antivarroua, mult lăudat, stimulat prin PNA.A redus infestarea cu Varroua sau a fost apă de ploaie?
Balian scrie:Iernez pe 3 corpuri toate famliile de 2 ani, şi cele slabe şi pe 10 rame MER = 15 D. NU restrâng toamna, şi nu am probleme de lărgire de primăvara. Depune pontă şi în C1.(Leaţ superior şi inferior 12 mm grosime. Foarte important!). Bineînţeles C3 full miere, toamna. Dacă cea slabă se deplasează într-o parte tot miere găseşte.
Până în prezent mai mult ca OK. (Sănătoase să fie!)
Balian scrie:Fără investiţie avansează ca şi cum ar avea roţi triunghulare.
dan pescarul scrie:Iar te voi supăra.E un avantaj pentru cine stie să lase şi pentru albine rezerve, asta e ideea, dar cum mulţi vor doar producţie vor lua toată mierea fără a se gindi la albine.
mausica scrie:Multe familii nu sunt apte sa ierneze pe 3 corpuri !!!Doar asa ca ti c1 pe post de beci,c2 albina si ceva miere si c3 full miere
dan pescarul scrie:De fapt urmaresc să am o singură ramă, dezvoltare pe verticală, iernare bună :consum redus de hrană, microclimat bun, incălzire bună,puţine intervenţii;dezvoltare f bună primăvara, valorificarea bună chiar si a culesurilor mici,obtinerea de miere monofloră;stupul să permită tehnologii moderne de intreţinere.Poate fi şi MER, sau altul.Nu cer mult, nu?
Multe familii nu sunt apte sa ierneze pe 3 corpuri !!!
Balian scrie:Multe familii nu sunt apte sa ierneze pe 3 corpuri !!!
Credeţi-mă că nici slabele nu au nimic că au corp în plus. Am urmărit să fac aceleaşi operaţii la toate.
La slăbuţe depui manoperă suplimentară, profit nimic.La prima ocazie dacă am, schimb matca.
Am învăţat mult de la DM, dar şi din cele scrise de D-nul Vidican.
Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Balian şi 49 vizitatori