Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Fan club MER

Mesajde Balian » 16 Apr 2017, 09:00

Locul mierii de salcâm, dacă va fi este în bidoane. Oricât critică mierea de FS merge pentru iernat amestecat cu sirop si medicamente pentru iarnă. Numai să nu fie cu pesticide. Cam greu de ocolit. (Eventual cu relaţii cât mai prietenoase cu fermierii din jur, ca să obţii informaţii exacte despre planul şi felul stropirilor.)
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde Adi Hodis » 16 Apr 2017, 09:13

dan pescarul scrie:Nu am experienţa pe MER, dar am stat de vorbă in pastoral cu tipul de care vorbeam, am văzut cum lucra , extractie, formarea roilor, mi-am format o părere...

D-le Dan, toate dezavantajele pe care le vedeti, se pot rezolva destul de usor.
Acum vorbiti din ce ati vazut la altul.
Eu vorbesc din ce am facut cam de prin 2006 si din lucrul in stupine mari, de mii de stupi.
Sa admitem ca noi suntem la inceput cu acest model de stup si ca ne amagim ... dar americanii cu zecile de mii de stupi, se amagesc si ei ?.

In fine, mai vorbim dupa ce veti vedea si desigur, depinde de cum veti lucra cu MER niste ani.

Cu bine !.
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde Bambucha » 16 Apr 2017, 09:14

dan pescarul scrie:1. Nu am experienţa pe MER, dar am stat de vorbă in pastoral cu tipul de care vorbeam, am văzut cum lucra , extractie, formarea roilor, mi-am format o părere.E un sistem bun, dar mai importantă este experienţa apicultorului in lucrul cu albinele şi cu acest sistem de stupi.
2. Personal cred că un sistem de stup MEA este mai bun, dar pînă nu -l incerc cîţiva ani nu-l pot lăuda sau denigra.Verificarea cu rama la stupii verticali cu 10 sau 12 rame se face doar la nevoie, cind observ la zona de trecere dintre cat si corp botci.Mai verific cuibul de jos după ultimul mare cules , pentru deblocare/verificare rezerve si ponta matcii.
3. Cit despre faptul că mulţi apicultori trec pe MER , nu e un argument că e mai bun, poate fi doar o himeră, o incercare de a obţine o productivitate mai bună nu pefecţionîndu -te ca apicultor, ci schimbînd stupi şi tehnologii de intreţinere.Ca şi contraexemplu vă dau fundul antivarroua, mult lăudat, stimulat prin PNA.A redus infestarea cu Varroua sau a fost apă de ploaie?
4.Un dezavantaj mare la MER este faptul că verticalizează repede .La dorinţa noastră de cîştig, luăm toată mierea şi le dam în schimb apicaca sau zahăr.
5.La rama 1/1 mai rămîne miere şi polen in cuib.Sper că nu am deviat prea tare discuţia de la topic, nu critic acest sistem, dar trebuie scoase in evidenţă plusurile şi minusurile lui, tehnologia corectă de lucru, astfel incit noua generaţie de apicultori, generată de fondurile europene , să aleagă cu ochii larg deschişi, nu larg închiși.

Christos a inviat!

Am sa o iau un pic structurat fiindca ati ridicat cateva idei neancorate in realitate:

1. Pe orice sistem de stup iti trebuie know-how de baza in ceea ce priveste biologia albinei, d-abia dupa aia poti aplica diverse tehnologii. Deci mai intai trebuie inteleasa natura. What are the bees telling us?

2. Inainte sa credem ceva, mai bine testam, comparam si abia dupa aceea putem trage niste concluzii, corect? Daca faceti cum ati descris la dadant, s-ar putea sa va roiasca linistit fara a avea un gram de botca intre cuib si cat. Daca vreti putem dezvolta ;)

3. Fundul antivarroa are rolul de ati usura timpul petrecut cu tratamentele si are deja locul lui! Sub nici o forma nu m-as mai intoarce la fundul plin. Inca o data! Productivitatea (cantitate de miere) nu o da tipul de stup, ci familia adapostita in el. MASA, RASA, CASA in aceasta ordine, unde masa=75-80%.

4. Nu numai MER verticalizeaza repede, dar chiar si dadant. Revenim la puterea familiei....(daca vreti va arat dadant dupa FS fara miere semnificativa in cuib).
Si la a doua afirmatie trebuie sa va contrazic. Acum 5 ani, eram si eu cel mai acerb aparator al iernarii pe miere de FS si imi aduc aminte cum il priveam pe francezul care-mi zicea ca decat miere de FS mai bine scoate tot si da sirop... Intre timp am mai imbatranit si mi-am mai schimbat optica! Deci vorba cantecului:
"nicioadata sa nu spui niciodata".

5. Ca si la 4 blocajul nu tine de stup/tehnologie ci de sufletul dinauntru. Singurul lucru cu care sunt de acord, da, noua generatie de apicultori va trebui sa aleaga cu ochii (si mai ales cu maneca suflecata).

Toate acestea le expun nu din dragul de a ma contrazice :P ci mai mult sa vedeti si alte unghiuri de vedere, cu voia dvs constructive.
Paste fericit! :P
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde ignatov andrei » 16 Apr 2017, 10:07

dan pescarul scrie:.Ca şi contraexemplu vă dau fundul antivarroua, mult lăudat, stimulat prin PNA.A redus infestarea cu Varroua sau a fost apă de ploaie?

MER este o varianta productiva (ca orice stup vertical) si are marele avantaj ca are corpuri de volum mic, foarte usor de manevrat (spatele) si foarte bine agreate de familie cand e vorba de extindere (alta e sa adaugi "zeci de litri").

Nu doar fundul "PROvarroua" a dus la dezvoltarea acestui periculos daunator!
ignatov andrei

Mesajde cucubau » 16 Apr 2017, 10:38

Inamicul varroua este perioada cat mai scutra de la ou pana la albina adulta.
Tot ce ""ajuta"" albina ca eclozarea sa se faca intaziat ajuta varroua.
........
cucubau

Mesajde filip » 16 Apr 2017, 10:42

Frica de esec e o bariera pe care multi nu reusesc sa o depaseasca in viata.
Restul sunt detalii care fac diferenta...........
:D
filip

Mesajde Balian » 16 Apr 2017, 11:19

Iernez pe 3 corpuri toate famliile de 2 ani, şi cele slabe şi pe 10 rame MER = 15 D. NU restrâng toamna, şi nu am probleme de lărgire de primăvara. Depune pontă şi în C1.(Leaţ superior şi inferior 12 mm grosime. Foarte important!). Bineînţeles C3 full miere, toamna. Dacă cea slabă se deplasează într-o parte tot miere găseşte.
Până în prezent mai mult ca OK. (Sănătoase să fie!)
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde cristi_vidican » 16 Apr 2017, 14:14

Balian scrie:Iernez pe 3 corpuri toate famliile de 2 ani, şi cele slabe şi pe 10 rame MER = 15 D. NU restrâng toamna, şi nu am probleme de lărgire de primăvara. Depune pontă şi în C1.(Leaţ superior şi inferior 12 mm grosime. Foarte important!). Bineînţeles C3 full miere, toamna. Dacă cea slabă se deplasează într-o parte tot miere găseşte.
Până în prezent mai mult ca OK. (Sănătoase să fie!)

Da de unde atatia bani sa iernam pe 3 corpuri, cu etajul plin cu miere?
Noi am vrea sa nu dam nimic la albina, dar la salcam sa bubuie de albina.
Ca tot ma întreabă lumea ce secrete stiu eu si nu le zic si lor.
Am mai descoperit unul: Da-i albinei mult si bine in august-septembrie, si sigur ca la prima ocazie iti da înapoi cu vârf si indesat. Iata un secret
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde Balian » 16 Apr 2017, 15:50

Fără investiţie avansează ca şi cum ar avea roţi triunghulare. :)
Balian

Mesajde mausica » 16 Apr 2017, 16:06

Balian scrie:Fără investiţie avansează ca şi cum ar avea roţi triunghulare. :)

Adevarul e ca sistemul asta mer implica cheltuiala mai mare decat dadant,datorita nr mare de corpuri si rame,insa in timp totul se amortizeaza ;)
Multe familii nu sunt apte sa ierneze pe 3 corpuri !!!Doar asa ca ti c1 pe post de beci,c2 albina si ceva miere si c3 full miere
Nimic nu e intamplator....totul se intampla cu un scop !!!
mausica

Mesajde cristi_vidican » 16 Apr 2017, 16:26

dan pescarul scrie:Iar te voi supăra.E un avantaj pentru cine stie să lase şi pentru albine rezerve, asta e ideea, dar cum mulţi vor doar producţie vor lua toată mierea fără a se gindi la albine.

Acum, când folosești un tip de stup, îi știi plusurile și minusurile.
În cazul verticalizării, întotdeauna se lasă rezerve ca să meargă familia mai departe.
Doar nu suntem proști!
cristi_vidican

Mesajde cristi_vidican » 16 Apr 2017, 16:33

mausica scrie:Multe familii nu sunt apte sa ierneze pe 3 corpuri !!!Doar asa ca ti c1 pe post de beci,c2 albina si ceva miere si c3 full miere

Fă o vizită la topicul care vorbește despre familiile ajutătoare.
Dacă nu există, crează unul.
Te-ai întrebat vreodată de ce patronul lui Dan Mărgărit are cam tot atâtea nuclee (roi de-ai noștri) cât stupi?
după ce stresezi și mulgi o familie tot anul prin toate coclaurile unde se adună la taifas: loca (din Europa și din UE), varooza cu toate tulpinile noi, nosemoza de cele 2 feluri, inconștiența și prostia ... familia nu mai poate ierna pe 3 caturi.

De aceea trebuie să găsim soluții la probleme. Altfel, ducem nucleele de fecundare în pastoral.

P.S. Îl întreb odată pe IG dacă să merg sau nu la rapiță. Era o suprafață mică și nu știam dacă e rentabil. I-am zis că în zonă e un bătrân cu ceva stupi. La care IG îmi zice: alea-s nuclee de fecundare. Nu le pui la număr. Peste câțiva ani acolo au mai rămas doar lăzile goale. S-au fecundat mătcile și au plecat ... pe lumea ailaltă.
cristi_vidican

Mesajde vicpo » 16 Apr 2017, 16:40

dan pescarul scrie:De fapt urmaresc să am o singură ramă, dezvoltare pe verticală, iernare bună :consum redus de hrană, microclimat bun, incălzire bună,puţine intervenţii;dezvoltare f bună primăvara, valorificarea bună chiar si a culesurilor mici,obtinerea de miere monofloră;stupul să permită tehnologii moderne de intreţinere.Poate fi şi MER, sau altul.Nu cer mult, nu?

15000_20000 de albine in iarna si ai dezvoltare pe verticala (cu exceptia orizontalului) iernare f buna, consum redus de hrana, incalzire buna cu orice tip de fund, dezvoltare f buna in primavara etc. problema ca vrem toate astea cu 3 eventual 4 intervale de albina.
vicpo

Mesajde mausica » 16 Apr 2017, 16:41

Asa cu fam ajutatoare e normal...dar fara ajutor de nici un fel mai greu in ziua de azi..
PS: nu mai vb de productii adevarate/stup ;)
mausica

Mesajde Balian » 16 Apr 2017, 16:44

Multe familii nu sunt apte sa ierneze pe 3 corpuri !!!

Credeţi-mă că nici slabele nu au nimic că au corp în plus. Am urmărit să fac aceleaşi operaţii la toate.
La slăbuţe depui manoperă suplimentară, profit nimic. :( La prima ocazie dacă am, schimb matca.
Am învăţat mult de la DM, dar şi din cele scrise de D-nul Vidican. :)
Balian

Mesajde mausica » 16 Apr 2017, 16:47

Balian scrie:
Multe familii nu sunt apte sa ierneze pe 3 corpuri !!!

Credeţi-mă că nici slabele nu au nimic că au corp în plus. Am urmărit să fac aceleaşi operaţii la toate.
La slăbuţe depui manoperă suplimentară, profit nimic. :( La prima ocazie dacă am, schimb matca.
Am învăţat mult de la DM, dar şi din cele scrise de D-nul Vidican. :)

D-nul Vidican asta e vestit rau am auzit :D
Si eu tot incerc sa mai scot de la el una alta :D
mausica

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR