Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: COLONIA PERFECTA, ECHILIBRUL SUB PRAGUL DE ROIRE.

Mesajde IGNITE » 24 Aug 2013, 13:25

tot ce am citit aici este foarte, foarte util.
aproape toate aceste idei le/am gasit disparat prin carti. de abia acum imi dau seama. vad ca voi le stapaniti destul de bine. foarte frumos. cu toţii aveţi experienţă. ba, mai mult, sunteţi dibaci pe mai multe planuri. vă felicit. vă admir.

d-le Hodiş vă mulţumesc pt. m.p.

andrei călinescu...când am zis de faza cu "vine culesu" m-am gândit la curba aceea a evoluţiei familiei de albine. mi se pare că-i spune progresivă. cel puţin în primăvară-vară aşa e. dc. nu vine...ştiu (relativ)...sirop, sirop de ceapă...dc. tot nimic cules, mai sunt variante.

am văzut şi în filmele d-lui DAN MĂRGĂRIT, care sunt primele care mi-au atras atenţia pe net, de acolo am priceput şi eu câte ceva tocmai înainte de a-mi cumpăra albinele. într-unul din filme am văzut că arăta cum trebuie să arate un stup într-o anumită perioadă, înainte de începerea primului cules. şi spunea: vă trebuie un stup aşa, iar nu aşa. ăstuia trebuie să-i iau din puiet, dacă nu, pleacă. parcă a zis ceva de 8-9 rame cu puiet,că ar fi avut acela care era prea dezvoltat înainte de vreme.
am căutat filmul vreo două zile, însă, tot nu am dat de el. din păcate mi-am rătăcit şi notiţele după fiecare film.

deci...văzând filmul ăla şi văzând că mi-au plecat albinele în a treia săptămână din aprilie...când în natură la noi era totul ok m-am gândit şi eu că familia mea se dezvoltase prea repede, deşi, poate că nu era aşa (dar, oricum, o chestie de analogie...există). mi-a întărit ideea faptul că apicultorul de la care cumpărasem, în 2012, nu le-a scos un gram de miere, albinele având miere la discreţie, de aici, am dedus forma lor bună. mai mult, înainte de cumpărare, am vizitat şi stupina ( ne-am uitat prin toţi stupii) unui alt apicultor de la care am contractat 5 familii şi am observat că ai acestuia nu arătau la fel de bine (el scosese ceva miere).

în orice caz, s-a mai făcut puţină lumină şi pentru mine. de asta spun: citesc, dar citesc, ca boul. mai este încă o parte: cd. deschid stupul mă uit ca proasta la...sulă. scuzaţi. :) atât timp cât citesc şi nu fac conexiunile necesare nici în stup nu ştiu ce caut. iar timpul trece. nu stau turcii la Dunăre până se înarmează românii.

mulţumiri.
IGNITE

Mesajde IGNITE » 24 Aug 2013, 13:34

andrei călinescu...legat de stimulare...aici încă o problemă. vezi...ei o fac cu găleata, noi o facem cu pipeta, că nu avem capace din alea şi nici alimentatoare să poată fi alimentate prin exterior.
în mintea mea de prost, cd. am văzut filmele lui D.M. mă gândeam că la noi se pune tablă pe capac şi că stupii nu arată la fel, deci, cu găleata mai greu, dar că o să rezolv problema cu ajutorul unui...perfuzor, ceva...dar nu e atât de uşor. trebuie schimbat capacul, cutia. la mine. iar eu comand cutiile la un atelier. ăia nu lucrează decât cu anumite modele şi decât anumite cantităţi, ca să zic aşa, altfel, nu mă mai costă 105 lei cutia. oricum, când le-am zis de fund detaşabil...au fost foarte reticenţi.
IGNITE

Mesajde TDI » 24 Aug 2013, 13:41

Piaţa-i liberă maestre. Nu tot ce e ieftin e şi bun. Oricum.. soluţia e ori să găseşti atelier care lucrează cum vrei tu, pe banii tăi - ori să înveţi să ţi le faci singur :roll: . Să-ţi aduci aminte că tu plăteşti.
TDI

Mesajde gabi bee » 24 Aug 2013, 13:48

andrei_calinescu scrie:"
Culesul prelungit la rapita sau galeata de 25 de l cu sirop.
Daca albina are cules natural acompaniat de cules speculativ cand primul nu exista, roitul devine nesemnificativ.

Am mai spus-o, in Franta treceam saptamanal pe la stupine si administram 3-4 l intre culesuri. Cum poti la 800 de fam sa controlezi roiala, daca nu ocupand albina?
Hranitorul - cel mai bun prieten al apicultorului(care urmareste profit, desigur).

salut andrei ! spuneai intr-o alta postare ca daca nu vrei sa faci teiul , poti sa tii albina ocupata cu sirop vreo 2 saptamani pana la floare insa daca ai 200-300 de stupi de productie si le dai cate 3 litri la 2-3 zile inseamna aproape 6 tone de sirop dat , adica investitie mare , manopera la administrare , manopera la extras "mierea" ! renteaza ?
Masoara timpul cu faptele tale !
gabi bee

Mesajde andrei_calinescu » 24 Aug 2013, 15:02

gabi bee scrie:
andrei_calinescu scrie:"
Culesul prelungit la rapita sau galeata de 25 de l cu sirop.
Daca albina are cules natural acompaniat de cules speculativ cand primul nu exista, roitul devine nesemnificativ.

Am mai spus-o, in Franta treceam saptamanal pe la stupine si administram 3-4 l intre culesuri. Cum poti la 800 de fam sa controlezi roiala, daca nu ocupand albina?
Hranitorul - cel mai bun prieten al apicultorului(care urmareste profit, desigur).

salut andrei ! spuneai intr-o alta postare ca daca nu vrei sa faci teiul , poti sa tii albina ocupata cu sirop vreo 2 saptamani pana la floare insa daca ai 200-300 de stupi de productie si le dai cate 3 litri la 2-3 zile inseamna aproape 6 tone de sirop dat , adica investitie mare , manopera la administrare , manopera la extras "mierea" ! renteaza ?

Gabi, sunt de fapt numai 3 To, daca vorbim de izosugar spre ex, restul e apa.
Manopera mare?
Ce e mai usor, sa controlezi 300 de cuiburi sau sa administrezi sirop in 300 de hranitoare? Daca mai sunt si hranitoare-podisor, e chiar bagatela.
Subscriu la ce spune d-l Cusman.
andrei_calinescu

Mesajde Adi Hodis » 24 Aug 2013, 15:06

paul scrie:
Adi Hodis scrie:
Momentul oportun este indicat de ce arata ramele din cuib si activitatea/aportul coloniei. Cel mai clar indiciu este prezenta numeroasa a puietului de trintor urmata de cresterea inceputurilor de botci.
Cartea scrie ca, aparitia primului ou in celula de trintor, este primul indiciu de pregatire de roit. Dar si aici, nu e 100 % sigur. Este posibil ca colonia sa vrea sa schimbe matca linistit. Nu-ti poti da seama 100 % de intentia coloniei la vederea primului ou in celula de trintor. Cert este ca de trintori au nevoie pt. fecundarea viitoarei s-au viitoarelor regine.

Stai asha ca nu-i (chiar) ... asha !!! :lol:
Trantorii sunt necesari pentru stabilirea unui echilibru biologic si hormonal, coloniei. Treaba cu fecundatul e usor ... subsidiara.Adica, formeaza acel tot unitar care asigura buna dezvoltare a coloniei si bineinteles si inmultirea !!!
...
Am avut anul acesta o familie pe 12 rame, de fapt 13 bagate mai fortat, cu cat de 3/4 din 12 rame, negru de albina, cu puiet de trantor masiv sub leatul superior al ramelor de cuib si destul de consistent in cat deasupra leatului inferor al ramelor de cat si ...NU A FACUT BOTCI. Ma rugam de el sa faca botci sa pot sa fac si eu niste roiuri. In 23 iulie l-am divizat si am facut roiuri cu matci cumparate . Asha ca ...

Asa si ... cate familii din acelea ( cate cazuri ) ai intalnit in X ani ?.
Acestea sint exceptii, am intilnit si eu dar ... daca nu si-a tras botci, inseamna ca aveai colonia in stare activa, buna de exploatat in productie. Si de ce nu si pt. prasila ... o crestere de matci din gena acelei matci pe care ai ratat-o.

Referitor la echilibrul biologic si hormonal ... la cat este albina de avara ... de ce toamna alunga trintorii ? ... ma refer la coloniile care au matcile bune. Stim ca exista colonii care accepta trintorii la iernare, dar deja e alt subiect.
Toamna si iarna, acele colonii care alunga tintorii, nu au echilibrul biologic si hormonal in regula ?.

paul scrie:...
Am avut anul trecut in perioada rapitei "familie"pe 6 rame din care 3 cu puiet FARA NICI O CELULA DE TRANTOR care a intrat in frigurile roitului ...
...
Asha ca ...

Asha ca ... e un alt caz intilnit ceva mai des, dar nici acesta nu reprezinta un reper. Dimpotriva, astfel de colonii sint nerentabile, se elimina din stupina si deci, nu merita a fi incluse in tema decat ... ca exceptii.

Ma gandeam eu ... poate vine careva cu exceptiile intilnite ... si ajungem sa-l buimacim pe incepator, de nu mai stie ce sa faca in fatza cuibului controlat. Sa ia puiet ori ba ?. :)
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde IGNITE » 24 Aug 2013, 15:57

TDI scrie:Piaţa-i liberă maestre. Nu tot ce e ieftin e şi bun. Oricum.. soluţia e ori să găseşti atelier care lucrează cum vrei tu, pe banii tăi - ori să înveţi să ţi le faci singur :roll: . Să-ţi aduci aminte că tu plăteşti.

p.s. nu sunt "maestru".
eu nu m-am uitat după ieftin. eu m-am uitat după bun. dacă este ieftin este mai bine. în România poţi să ţi iei blugi din mall cu 500-600 de lei şi ţi se rup în fund la fel ca ăia de la A****n. care costă 70 de lei.
de ce spui că este ieftin. cât câştigă un român? suntem cumva nişte burghezi? sau vorbim...ca şi cum am fi. că dacă luăm scump, ne respectăm...

să învăţ să le fac singur? de ce? eu nu mă pricep. ce vrei să fac? nici alţii nu se pricep la ceea ce fac eu în mod obişnuit. eu, în plus, nu am la serviciu program de uzină, de la 08.00 - 16.00. eu am programul ăsta numai dacă am vreo zi în care mă ia vreo stare de leşin. aşa că a face stupi pe cont propriu...e mai greu. oricum, sunt convins că mi-aş tăia vreo 5 mâini şi vreo 20 de picioare de aş avea.

aşa ...diviziunea muncii...

chestia este că şi cei care fac cutii...au uneori figuri. ceva de genul că ei lucrează în serie şi că au şi alte comenzi, te pun să aştepţi de te apucă bâţul... şi lucrează destul de scump. am şi cutii pe care le-am luat de la cineva care avea în plus, lăsându-mă să înţeleg că nu sunt prea scumpe, faţă de preţul cu care contractasem eu alte cutii (105 lei), iar, în final, mi-a pretins 250 de lei pe cutie (păi am dat mai mult pe cutii decât pe albine...care au costat 300 de lei familia). şi, cutiile de la el mi se par mai slabe decât cele ieftine. mi-a spus că le-a luat de la Craiova de la o fabrică ceva. a mai dat şi banii pe transport şi că au costat atât pentru că, sanchi, i le-au făcut după gustul lui.

ce spui tu...ştiu şi eu. dar, în fapt, eu nu am găsit ce trebuie şi nici oameni care să respecte un client care le-ar putea deveni extrem de fidel. căci, unul ca mine, care nu se pricepe la tâmplărie (Iisus le avea, dar putea să nu)...ar deveni sigur un client pe termen lung, căci, nu-mi place să schimb aşa aiurea furnizorul unor lucruri
IGNITE

Mesajde ovidiu_78 » 24 Aug 2013, 16:12

IGNITE scrie:
...să învăţ să le fac singur? de ce? eu nu mă pricep. ce vrei să fac? nici alţii nu se pricep la ceea ce fac eu în mod obişnuit....

nimeni nu se naste cu priceperea la un anume lucru,dar toti dobandim experienta prin incercare,nici eu inca nu am transvazat sau alte metode de producere a matcilor(anul acesta din lipsa de timp)dar la anul cu ajutorul lui Dumnezeu voi face...familii bune am...mertia sa incerc...acesta e un lucru ce il face toti apicultorii(nu mierari, cum zice nea eugen pe undeva)ca la urma ce avem in lazi conteaza,deci selectie...acuma fiecare face cum vrea...

sanatate
"Nadejdea mea este Tatal,scaparea mea este Fiul, Acoperamantul meu este Sfintul Duh,Treime Sfanta,Slava Tie"
ovidiu_78

Mesajde csabio » 24 Aug 2013, 16:19

oare nu suntem noi de vina in problema roitului? incepem din februarie sa stimulam,nu lasam albina sa-si urmeze lectia invatata de x ani. deci dezvoltarea familiei nu este in corelatie cu dezvoltarea plantelor din natura.O familie iernata pe 7-8 intervale are nevoie de aceste interventii? Dorinta obtinerii profitului este si cauza dezechilibrului?
De ce albinele fac miere? Fiindca au regina,daca aveau presedinte faceau un r...t ;)
csabio

Mesajde IGNITE » 24 Aug 2013, 16:22

da ovidiu aveţi dreptate. dar eu mă cunosc destul de bine. nu ştiu să pun nici becul. :)
cine ştie ce mă apucă în viitor.

însă...am încercat să spun şi eu ceva. nu e mare lucru ca tâmplarul să ţi facă un fund detaşabil, spre ex., până la urmă.
IGNITE

Mesajde andrei_calinescu » 24 Aug 2013, 16:30

csabio scrie:oare nu suntem noi de vina in problema roitului? incepem din februarie sa stimulam,nu lasam albina sa-si urmeze lectia invatata de x ani. deci dezvoltarea familiei nu este in corelatie cu dezvoltarea plantelor din natura.O familie iernata pe 7-8 intervale are nevoie de aceste interventii? Dorinta obtinerii profitului este si cauza dezechilibrului?

Asa e teoretic.
Practic , ca sa iernezi pe 7-8 intervale, daca nu ai o vatra de toamna perfecta, trebuie sa stimulezi sau sa faci alte artificii care inseamna necorelarea cu dezv plantelor din natura.
andrei_calinescu

Mesajde TDI » 24 Aug 2013, 16:31

Eu am primit niste produse destul de aiurea anul asta la preturi foarte mari raportat la calitatea materiei prime si a executiei, nici pe departe corespunzatoare cerintelor pe care i le-am propus si pe care le-a acceptat producatorul. Sunt suparat pe chestia asta!Ma gandesc sa fac din extrudat ceva roinite la anul pe 4-6 rame sau chiar pe 10... sa vedem costurile materiei prime si sculele de care o sa am nevoie.
Succes!
TDI

Mesajde Mircea_63 » 24 Aug 2013, 16:46

csabio scrie:oare nu suntem noi de vina in problema roitului? incepem din februarie sa stimulam,nu lasam albina sa-si urmeze lectia invatata de x ani. deci dezvoltarea familiei nu este in corelatie cu dezvoltarea plantelor din natura.O familie iernata pe 7-8 intervale are nevoie de aceste interventii? Dorinta obtinerii profitului este si cauza dezechilibrului?

Nu sustin sau contrazic stimularea "din februarie", vreau doar sa amintesc ca in stup vad doua timpuri, ca vrajitoarea aia de se uita in globul de cristal.
Cu prezentul e clara...in ce priveste viitorul, acela mi-l spune puietul si stupul, iar pe mine chiar asta ma si intereseaza. Daca stiu viitorul pot sa-l manipulez.
Ce facem in stup nu e nimic musai bun sau rau ci pur si simplu e o manipulare pentru atingerea unui scop.

Le mân din urma sa poata face treaba la salcam, le trag inapoi sa nu urce in pom, le determin sa devina culegatoare inaintea unui cules etc Practic ne straduim sa fim niste manipulatori, bazandu-ne pe cunoasterea viitorului.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde csabio » 24 Aug 2013, 17:22

Asa este, acceleratie = frana.
De ce albinele fac miere? Fiindca au regina,daca aveau presedinte faceau un r...t ;)
csabio

Mesajde IGNITE » 24 Aug 2013, 17:24

cum spune akmm pe blogul său...

pe vremuri exista o floră spontană variată, abundentă. nu trebuie să omitem aspectul ăsta. acum avem monoculturi cu autopolenizare. albina ce să facă? să se comporte cum?
IGNITE

Mesajde csabio » 24 Aug 2013, 17:34

Frana e problema dupa salcam si pana la tei aproximativ o luna. Rapita nu am in zona.Anul acesta am rezolvat problema cu botci din transvazare in roi artificiali,dar familiile franate au fost slabe la tei .
csabio

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR