aproape toate aceste idei le/am gasit disparat prin carti. de abia acum imi dau seama. vad ca voi le stapaniti destul de bine. foarte frumos. cu toţii aveţi experienţă. ba, mai mult, sunteţi dibaci pe mai multe planuri. vă felicit. vă admir.
d-le Hodiş vă mulţumesc pt. m.p.
andrei călinescu...când am zis de faza cu "vine culesu" m-am gândit la curba aceea a evoluţiei familiei de albine. mi se pare că-i spune progresivă. cel puţin în primăvară-vară aşa e. dc. nu vine...ştiu (relativ)...sirop, sirop de ceapă...dc. tot nimic cules, mai sunt variante.
am văzut şi în filmele d-lui DAN MĂRGĂRIT, care sunt primele care mi-au atras atenţia pe net, de acolo am priceput şi eu câte ceva tocmai înainte de a-mi cumpăra albinele. într-unul din filme am văzut că arăta cum trebuie să arate un stup într-o anumită perioadă, înainte de începerea primului cules. şi spunea: vă trebuie un stup aşa, iar nu aşa. ăstuia trebuie să-i iau din puiet, dacă nu, pleacă. parcă a zis ceva de 8-9 rame cu puiet,că ar fi avut acela care era prea dezvoltat înainte de vreme.
am căutat filmul vreo două zile, însă, tot nu am dat de el. din păcate mi-am rătăcit şi notiţele după fiecare film.
deci...văzând filmul ăla şi văzând că mi-au plecat albinele în a treia săptămână din aprilie...când în natură la noi era totul ok m-am gândit şi eu că familia mea se dezvoltase prea repede, deşi, poate că nu era aşa (dar, oricum, o chestie de analogie...există). mi-a întărit ideea faptul că apicultorul de la care cumpărasem, în 2012, nu le-a scos un gram de miere, albinele având miere la discreţie, de aici, am dedus forma lor bună. mai mult, înainte de cumpărare, am vizitat şi stupina ( ne-am uitat prin toţi stupii) unui alt apicultor de la care am contractat 5 familii şi am observat că ai acestuia nu arătau la fel de bine (el scosese ceva miere).
în orice caz, s-a mai făcut puţină lumină şi pentru mine. de asta spun: citesc, dar citesc, ca boul. mai este încă o parte: cd. deschid stupul mă uit ca proasta la...sulă. scuzaţi.
mulţumiri.