yuonyuon scrie:toate matcile sunt bune ...problema e ca stuparul trateaza stupii egal fara ca ei sa fie egali(egalati dinainte) ....marind cuibul la toti lafel...neavand ochiu format ,
sunt familii de albine care au mai putine albine ca numar dar acopera ca volum si putere de lucru mai mult
fiecărei matci daca i se da cat poate sa duca se pot face productii ....de la fiecare in parte
bineinteles ca sunt deacord cu egalizarea in stupina... dar in realitatea majoritatea nu au uniformitatea.
daca e sa vb de o matca proastta ..cred ca o matca care ponteaza 4-5 rame si duce albina pe 10 rame cred ca a are toata lumeao astfel de matca dusa in pastoral face 30 kg ....acuma depinde de cine menegeriaza....ca asta e problema
ce e sub 4 r de puiet e posibil sa intram in categoria altor probleme sau chiar boli....
matcile foarte proaste in ghilimele duse in pastoral ar trebuii sa scoata 40 kg pe cules.....
Am urmarit cu suficient interes postarile dumitale si am observat, in afara de plagiat, faptul ca da, esti deacord cu "egalizare", vorbesti despre aceasta, dar nu crezi ca exista asa ceva, pentru ca dumneata nu ai.
Pai, daca nu ai dumneata, e clar ca nu se exista decat in teorie.
Uite ca nu e chiar asa:
- incearca sa iernezi familii de puteri egale, sau cu diferente intr-o plaja acceptabila, dar cu primele 4-5 rame (dinspre partea "fixa", nu dinspre partea unde vei dezvolta) asezate identic, cu acelasi loc al ramei cu pastura, cu cantitate de hrana si forma de asezare a hranei pe rama aproape identice la toate familiile.
Nu conteaza ca iernezi pe 6 si pe 8 rame, daca 4-5 rame sunt asezate identic, primavara vei avea cuiburi identice.
Ca la cel cu 8 scoti o rama, iar la cel cu 6 dai o rama, nu conteaza, cele 5 rame arata la fel.
Anul asta un pic, anul urmator mai mult, astfel incat vei ajunge sa faci o stupina echilibrata, fara polen imprastiat prin tot cuibul si fara sa mai faci apel la "trebuie sa ai ochi format", sau "trebuie sa ai niste simturi", sau cate si mai cate chestii cu care numai "cei alesi" se nasc!
Cine n-a incercat, normal sa n-aiba habar!
Cine doar a incercat si n-a mers, crezand ca acest lucru se realizeaza peste noapte, e bine sa dea cu piciorul in perete si sa se trezeasca!
Hai noroc si voie buna!