Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Iernarea a doua familii in stup orizontal

Mesajde Adi Hodis » 22 Aug 2012, 13:56

florio scrie: Te /ai cam abatut de la subiect...puteai sa /ti creezi si tu un alt topic,despre cum sa/ti hranesti albinele...aici se discuta despre iernarea a doua fam.in stup orizontal......nu de hranire !!!

Hai nu fi suparat ... se intimpla adesea devieri.
Chiar si dumneata ai comis-o, pt. ca una-i iernarea si alta-i mutarea familiilor de albine ... chiar daca scopul este iernarea, explicatiile cerute ( si primite ) sint despre mutare, nu-i asa ?. :)
Si acum, sint curios asa ca te intreb, de ce doresti sa le iernezi in orizontali ? ... ce fel de organizare a cuiburilor o sa faci ?.

ps
eu nici nu mai am stupi din aia, de multi ani.
Si ierneaza bine albinele.
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde lucky5strike » 22 Aug 2012, 22:50

Orice e sub 5 intervale de ghem, ierneaza mai bine la diafragma comuna.

Grija sa fie etansa diafragma, sa nu ne trezim in primavara cu o familie in loc de doua.

Si macar prima rama de la diafragma sa aiba serios miere, ca acolo trage greul ghemului.
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde badguy_goodguy » 22 Aug 2012, 22:53

Despre diafragma etansa... am cativa stupi impartit in doua (2x5 rame) diafragmele erau facute din 2 bucati de scandura subtire (nu am gasit scandura subtire asa de mare) ... si ghici ce? albinele au umplut spatiile lipsa cu propolis si au sudat acele scanduri una de alta ca nu le mai pot dezlipi. Ciudat... in loc sa se uneasca cele doua famiilii au ales sa se separe una de alta.
badguy_goodguy

Mesajde lucky5strike » 23 Aug 2012, 00:03

Fiindca era spatiu mic intre placi. Daca era spatiul necesar cel putin cat sa treaca o albina, peste 5-6 mm, nu-l mai propolizau.
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde balu » 23 Aug 2012, 21:05

lucky5strike scrie:Orice e sub 5 intervale de ghem, ierneaza mai bine la diafragma comuna.

Grija sa fie etansa diafragma, sa nu ne trezim in primavara cu o familie in loc de doua.

.

Intr-o primavara o matca a trcut pe sub diafragma ,,etansa "si am, rtamas fara 2 matci , noroc ca era spre 15 aprilie
balu

Mesajde valigorj » 30 Noi 2012, 02:19

se ierneaza excelent.atunci cind iernam un roiulet linga o fam,exista riscul ca acesta sa se comprime pe 2 intervale sau chear pe 1[depinde cit de mare este].in acest fel are acces la 1,5 rame cu miere sau chear 0,5[cind e foarte slab],iar in mijlocul ierni ramine fara papica.daca turtita nu vine la timp il ia somnul.in primavara,puietul fiind linga diafragma,largirea cuibului devine un fel de spargere a cuibului comun ce se formeaza in jurul diafragmei.dezvoltarea in primavara este super mai ales pt cel mai slab,care iernat singur[daca ar fi iesit din iarna] ar bate pasul pe loc.mai departe la salcim se pot face N variante in functie de inventarul de care dispunem[lazi si rame],bineinteles si de experienta pe care o avem.
Solutia exista, trebuie doar sa o gasim!
valigorj

Mesajde mibu » 30 Noi 2012, 17:04

Adi Hodis scrie:[quote="florio] Te /ai cam abatut de la subiect...puteai sa /ti creezi si tu un alt topic,despre cum sa/ti hranesti albinele...aici se discuta despre iernarea a doua fam.in stup orizontal......nu de hranire !!![/quote]

Hai nu fi suparat ... se intimpla adesea devieri.
Chiar si dumneata ai comis-o, pt. ca una-i iernarea si alta-i mutarea familiilor de albine ... chiar daca scopul este iernarea, explicatiile cerute ( si primite ) sint despre mutare, nu-i asa ?. :)
Si acum, sint curios asa ca te intreb, de ce doresti sa le iernezi in orizontali ? ... ce fel de organizare a cuiburilor o sa faci ?.

ps
eu nici nu mai am stupi din aia, de multi ani.
Si ierneaza bine albinele.[/quote]

Colegule adi ,dacă omul are orizontali în ei vrea să ierneze : Deci nu văd care-i problema !
BLÎND DAR SIGUR !
mibu

Mesajde lucky5strike » 30 Noi 2012, 22:02

Am mai editat din citatele efectuate de colisteni pe postul anterior. Nu mai faceti asta, nu-i necesar si ingreuneaza pargurgerea paginilor, chiar strica firul ideilor.

Topicul e incurcat de la un capat la altul, ba iernarea, ba momentul optim mutarii... si pentru asta vad mai multi responsabili.

Fiind in coada de peste, zic ca nu e cazul sa fim prea rigurosi si sa-l facem mai bun de-aci 'nainte..
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde lucky5strike » 30 Noi 2012, 22:05

mibu scrie:Colegule adi ,dacă omul are orizontali în ei vrea să ierneze : Deci nu văd care-i problema !

Problema sau nu, rezumand un post doar la asemenea replici nu dam in fata.
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde mibu » 01 Dec 2012, 02:11

Nu dăm nicăieri ,dar putem ierna cu două familii în stup orizontal , cu condiția ca organizarea fiecărei familii să fie făcută ,simplu ,la fel ca la verticali !
BLÎND DAR SIGUR !
mibu

Mesajde Adi Hodis » 01 Dec 2012, 04:19

mibu scrie:Colegule adi ,dacă omul are orizontali în ei vrea să ierneze : Deci nu văd care-i problema !

Pe pagina cealalta i-am raspuns la intrebarea din prima postare a sa, referindu-ma la stupii in care doreste sa mute albinele, in orizontali, din stupii in care erau ( probabil stupi verticali ).
Aici, doar am fost curios ... iar ce e sub "ps" nu am vrut a fi un sfat.
Asadar, problema e inexistenta.
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
Adi Hodis

Mesajde jenica67 » 01 Dec 2012, 14:12

Apai daca nu a aflat din 22 august pana acum, cred ca nici nu il mai intereseaza, numai daca vrea sa le ierneze anul viitor, cate doua. Apropo de pregatire, dupa mine se poate face oricand in sezonul activ, depinde de cat de tari, sau de slabi sunt cele doua familii (roiuri mai mult ca sigur) si de ce se doreste. Eu i-am iernez in vertical doi roi si am facut cam asa :
Folia este batuta in capse de leatul superior al diafragmei.
Fişiere ataşate
Fund pentru doua roiuri.jpg
Corp pentru doua roiuri.jpg
jenica67

Mesajde mibu » 02 Dec 2012, 01:01

Adi Hodis scrie:

Pe pagina cealalta i-am raspuns la intrebarea din prima postare a sa, referindu-ma la stupii in care doreste sa mute albinele, in orizontali, din stupii in care erau ( probabil stupi verticali ).
Aici, doar am fost curios ... iar ce e sub "ps" nu am vrut a fi un sfat.
Asadar, problema e inexistenta.

Da, se vede de la o poștă , forțare pe lîngă subiect , boală la unii dintre noi coroborat cu un accentuat limbaj de lemn !
Promit că este ultima dată cînd intru în vorbă cu unul din cei care provoacă astfel de situații !
În stupul orizontal se poate ierna fără nici o problemă chiar cu trei familii !
Cine vrea detalii discutăm pe M P !
BLÎND DAR SIGUR !
mibu

Mesajde Adi Hodis » 02 Dec 2012, 01:42

mibu scrie:Da, se vede de la o poștă , forțare pe lîngă subiect , boală la unii dintre noi coroborat cu un accentuat limbaj de lemn !
Promit că este ultima dată cînd intru în vorbă cu unul din cei care provoacă astfel de situații !

Colegule Mibu, asa vezi dumneata mesajul meu ?. Chiar daca am explicat in postarea anterioara ?.
In definitiv nu ar trebui sa va afecteze dialogul meu cu dumnealui.

Iar ca raspuns la limbaj ... rog frumos, nu ma provoca sa aduc "perle" marca mibu.
Adi Hodis

Mesajde florio » 03 Dec 2012, 22:28

Adi Hodis scrie:
mibu scrie:Da, se vede de la o poștă , forțare pe lîngă subiect , boală la unii dintre noi coroborat cu un accentuat limbaj de lemn !

Colegule Mibu, asa vezi dumneata mesajul meu ?. Chiar daca am explicat in postarea anterioara ?.
In definitiv nu ar trebui sa va afecteze dialogul meu cu dumnealui.

Iar ca raspuns la limbaj ... rog frumos, nu ma provoca sa aduc "perle" marca mibu.

Adi travazarea mia reusit cu succes era vorba despre 10 roi care nu sau dezvoltat dupa asteptari din cauza toamnei capricioase...alti zece am avut inspiratia si iam format in cinci orizontali pe 22rame ,si au format in ghiem unic in jurul diafragmei etanse,acum ghemul in loc sa fie pe numai pe trei intervale e pe sase ,si vor ierna foarte bine ,parerea mea.Colegu Mibu are perfecta dreptate in toate :!:
florio

Mesajde Adi Hodis » 03 Dec 2012, 23:17

florio scrie:...
Colegu Mibu are perfecta dreptate in toate :!:

Florio, in toate ?.
Eu as zice ca uneori. E mai omenesc cuvantul. Oricine poate avea greseli.
Si acum, vad ca trebuie sa ma repet si pt. dumneata.
Am dat un raspuns strict la prima intrebare ?. Am dat, iata-l:
Adi Hodis scrie:
florio scrie:Asi dori pt prima oara sa iernez famiile in stupi orizontali cate doua ..dar nu stiu care ar fi perioada travazari potrivita pt orientarea albinelor fata de vechiul stup,atat in toamna cat si in primavara...nu vreau sa se dezorienteze dupa travazare ...care ati iernat in felul acesta ,poate ma puteti ajuta cu un sfat :?:

Perioada transvazarii ... oricand in sezonul activ, aprilie - oct. si nu e mare problema daca stupii sint la 2 m alaturati. Primul pas, apropierea stupilor, muta fiecare stup iar in ziua urmatoare transvazarea.
Dureaza ceva timp pina se obisnuiesc albinele cu noul loc dar e ok dupa cateva ore.

Iar ce am scris sub acel "ps", e drept ca, nici nu mai am stupi orizontali insa ierneaza bine albinele.Ierneaza bine.
De regula sfaturile nu se dau prin "ps" iar daca dumneavoastra ati inteles ca era un sfat ( fortare pe linga subiect ), imi cer scuze.

Acum sper ca e clarificata situatia.

In alta ordine de idei, atitudinea colegului Mibu, nu e cu nimic mai presus ( de limbajul lemnos ) atit aici cat si in alte locatii. Daca doresti pot sa aduc aici ... sa vezi ca nu intotdeauna are dreptate. La fel cum si eu pot sa gresesc.
Adi Hodis

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR