Fotografia e facuta cand inca era cald si stupul asta avea 2 corpuri full de albina deci 16 rame dintre care cele 8 de sus erau pline de hrana, am mai avut unul identic si alti doi care erau doar pe 8 rame bine populate adica un corp...si ce-am facut ...i-am egalizat ca forta si rezerve de hrana, adica acum sunt toti pe cate 6 rame sus full de papa si 6 rame jos toate cele 12 rame fiind pline de albina care la frigul asta s-au mai strans ce-i drept dar tot multe sunt

Nu incerca sa faci o paralela intre mine si...stii tu cine pt ca nu e cazul

) eu ma refer la faptul ca deja un ME pe 8 rame are latimea unui Delon adica 30 cm si doar lungimea ramelor il diferentiaza de un Delon...intelegi ce zic...adica treaba pe jumatate sa zicem ca e facuta bine !!
Daca si pe cealalta "axa" ar avea tot 30 cm adica ramele in loc de 41,5cm lumina interioara sa aiba 27cm...ajungeam la ce am facut eu, mai ales daca lasam si albina sa faca ce vrea ea adica fagure natural

Incerc sa caut puncte comune cu Delonul...stiu ca sunt putine dar sunt!
Ca idee o sa-mi fac si cativa Layensi tot din acelasi motiv, au ceva in comun cu Delon si cred eu ca la zona mea se potrivesc bine!
As vrea sa nu ducem discutia acolo unde nu e nevoie si anume spre si despre stii tu cine...Lusby de Romania sau cum ii mai zici tu.
ME pe 8 rame poate ierna relativ bine in conditiile in care nu-l lasi pe 8 ci il restrangi la 5-6 rame in corpul 2 care sa fie pline de hrana si 5-6 rame in corpul de jos care sa aiba doar coronite, diafragme in lateral izolante, fund partial deschis, izolare buna termica la capac si cam aia e...ca nu va ierna ca un Layens asta sigur ca ne putem imagina cu totii dar ca totusi albinele pot urca pe 20 cm de fagure cu hrana din care au acces la cel putin 2/3 din rama tot e bine.
Intelegi ce zic...rama fiind lunga, ghemul posibil sa nu acopere toata lungimea ramei ci doar 2/3 din lungime dar asta inseamna ca din 6 rame la 2,5kg adica 15 kg de hrana, tot are acces la 10 kg pe verticala fara sa fie nevoit sa o ia in spate...e lucru mare, e o diferenta pozitiva fata de rama dadant 1/1.
La dadant 1/1 discutam de 27 cm de fagure pe inaltime din care ghemul ocupa aproape tot...sa zicem ca strans e la 25cm ghemul ala...ce mai ramane pana la speteaza??...2 cm, adica in decembrie e sus si cere turta...WAX
La ME pe 2 corpuri avem totusi pe verticala 46-48cm care inseamna ca ofera loc si celor 25cm diametrul sferei si celor 20 cm de hrana care atentie e important sa fie deasupra ghemului...treaba cu coaja ghemului, cu celulele goale, cu...stii tu, pt o iernare buna!
Deci oricum e mai bun ca un Dadant 1/1, dar e perfectibil...adica un Layens ai da clasa la iernare care apropos e cea mai lunga si mai dificila perioada pe care o traverseaza albinele din intreg anul...asta asa ca sa nu mai batem apa in piua legat de faptul ca dom-le o fi bun la iernare dar in sezon...in sezon nu e bun ca roieste sau mai stiu eu ce!!!
Buba de fapt este depasirea perioadei de iernare si eu aici as baga Septembrie-Aprilie adica vorbim de 8 luni in care albinele trebuie sa isi conserve energia eficient...despre asta e vorba, pt ca mai apoi sa poata valorifica la maxim cele 4 luni din an in care natura da ceva!
Deci, concluzia mea e ...iernarea si dezvoltarea de primavara conteaza mai mult decat celelalte aspecte!