Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Fratele stupului ME-stupul ME-8,diverse consideratii

Mesajde jenica67 » 02 Oct 2013, 13:13

Am retinut eu gresit, zice ca matca dupa ce umple al doilea corp coboara si oua primul corp.
Fişiere ataşate
AR 1979 01 01.JPG
AR 1979 01 02r.JPG
AR 1979 01 03r.JPG
Ultima oară modificat de jenica67 pe 02 Oct 2013, 13:18, modificat 1 dată în total.
jenica67

Mesajde jenica67 » 02 Oct 2013, 13:16

si continuarea ;
Fişiere ataşate
AR 1979 01 04r.JPG
AR 1979 01 05r.JPG
jenica67

Mesajde BUNKA » 04 Oct 2013, 21:21

dogvet scrie:
mirceahvn scrie:daca tot ai trecut la multietajat de 8 rame lasa-le sa-si construiasca singure fagurii,trateaza-le natural si atunci o sa fie stupul perfect.numai bine!

Cunosc conceptul,este aici pe forum Bunka un adept fervent al acestei idei si cu masuratori destul de precise in domeniu.Nu am nimic impotriva acestui concept,dar nu se ,,lipeste'' pe stilul meu.Toata lumea ar vrea sa treaca pe faguri naturali ,dar cind vad costurile si faptul ca rezultatele nu sint ca iepurasul scos din joben intervine deceptia.Cit despre ideea dvs cum ca stupul Me-8 e stupul perfect,ma tem ca nu e asa,are si el o multime de ,,bube",in mod cert le stiti ,ca doar ne-am mai intilnit nu-i asa ;) ?

Salut "Dogvet"...ar fi bine daca toata lumea ar vrea sa treaca pe faguri naturali numai ca nu e tocmai asa si motivul e ca nu sunt foarte multi care au facut asta spre deloc si nu se cunosc implicatiile...asta este un aspect!
Un alt aspect este ca nu stim inca daca economic si ca metoda de lucru vorbind este sau nu rentabila aceasta trecere la fagure natural, ramane de vazut. Cu siguranta costurile ar fi mai mici daca ne referim la faptul ca nu mai dam bani pe foite, nu mai pierdem timpul cu montatul lor si nu mai privim ceara ca pe o marfa ieftina si prost platita tocmai din motivul ca e contaminata cu diverse. Ca si metoda de lucru, daca se va dovedi ca putem ingriji un numar mare de familii fara sa fie necesar sa le dam corpuri pline cu foite atunci cu siguranta ca si acest mit va fi spulberat si anume ca nu se poate lucra decat folosind foitele la scara mare.
Un alt aspect este faptul ca sa presupunem ca fara foita nu se poate...ok, dar macar daca am folosi niste foite cu celula de 4,9mm in loc de 5,4mm tot ar fi un plus enorm mai cu seama daca foitele astea le-am face chiar noi din ceara noastra pe cat posibil cat mai naturala si mai necontaminata cu porcarii iarasi ar fi un lucru bun pe care l-am putea incerca.
Am si eu 4 ME pe 8 rame pe 2 corpuri care acum au toti cate 5-6-7 rame si sus si jos bine populate, pana acum am vazut o dezvoltare buna in ei...urmeaza sa vad cum decurge iernarea. Lada oricum e redusa la dimensiunea unui Warre/Delon/Layens pe latimea ei avand doar 8 rame singura problema e ca mosteneste aceeasi rama lunga. Practic din doua axe are modificata una la dimensiunea corecta cealalta ramanand gresita pt a pastra STAS-ul ramei...asta e !!
Perfect nu e, dar nu e rau deloc. E un stup bun din multe privinte, foloseste acelasi tip de rama si de corp, spatiu suficient de ouat pe doua corpuri si suficient pt miere pe doua corpuri, pe 4 corpuri practic are dimensiunea unui dadant cu 24 de rame 1/1 lucru mai mult decat suficient. Nu are nevoie de inversari (parerea mea), are nevoie in schimb de spatiul a 4 corpuri plin cu fagure cladit cand vine culesul mare, este foarte bun pt inmultiri, o colonie puternica putand fi rupta oricand in 3-4 entitati egale ca forta, suprafata de puiet si hrana si lista de calitati poate sa mai continue insa in afara de defectul corpului si ramei pe lungime spune tu Dogvet care crezi ca sunt celelalte "bube" cum le zici tu !!
Eu din cate am studiat practic si teoretic am ajuns la cateva concluzii clare:
1-FORMA lazii si ramelor conteaza enorm.
2-volumul lazii conteaza
3-dimensiunea naturala a celulelor conteaza enorm la fel ca si grosimea fagurilor (distantarea intre centrele fagurilor)
4-prezenta reziduurilor toxice din ceara lasate de tratamentele repetate iarasi au o importanta fantastica in tot tabloul asta
5-hana conteaza, cantitatea si calitatea ei si continuitatea
Asta este o poza cu unul din stupii mei ME pe 8 rame pe 2 corpuri inainte sa vina vremea rece.
Fişiere ataşate
rsz_dsc00477.jpg
BUNKA

Mesajde BUNKA » 04 Oct 2013, 22:43

Fotografia e facuta cand inca era cald si stupul asta avea 2 corpuri full de albina deci 16 rame dintre care cele 8 de sus erau pline de hrana, am mai avut unul identic si alti doi care erau doar pe 8 rame bine populate adica un corp...si ce-am facut ...i-am egalizat ca forta si rezerve de hrana, adica acum sunt toti pe cate 6 rame sus full de papa si 6 rame jos toate cele 12 rame fiind pline de albina care la frigul asta s-au mai strans ce-i drept dar tot multe sunt :)
Nu incerca sa faci o paralela intre mine si...stii tu cine pt ca nu e cazul :)) eu ma refer la faptul ca deja un ME pe 8 rame are latimea unui Delon adica 30 cm si doar lungimea ramelor il diferentiaza de un Delon...intelegi ce zic...adica treaba pe jumatate sa zicem ca e facuta bine !!
Daca si pe cealalta "axa" ar avea tot 30 cm adica ramele in loc de 41,5cm lumina interioara sa aiba 27cm...ajungeam la ce am facut eu, mai ales daca lasam si albina sa faca ce vrea ea adica fagure natural :)
Incerc sa caut puncte comune cu Delonul...stiu ca sunt putine dar sunt!
Ca idee o sa-mi fac si cativa Layensi tot din acelasi motiv, au ceva in comun cu Delon si cred eu ca la zona mea se potrivesc bine!
As vrea sa nu ducem discutia acolo unde nu e nevoie si anume spre si despre stii tu cine...Lusby de Romania sau cum ii mai zici tu.
ME pe 8 rame poate ierna relativ bine in conditiile in care nu-l lasi pe 8 ci il restrangi la 5-6 rame in corpul 2 care sa fie pline de hrana si 5-6 rame in corpul de jos care sa aiba doar coronite, diafragme in lateral izolante, fund partial deschis, izolare buna termica la capac si cam aia e...ca nu va ierna ca un Layens asta sigur ca ne putem imagina cu totii dar ca totusi albinele pot urca pe 20 cm de fagure cu hrana din care au acces la cel putin 2/3 din rama tot e bine.
Intelegi ce zic...rama fiind lunga, ghemul posibil sa nu acopere toata lungimea ramei ci doar 2/3 din lungime dar asta inseamna ca din 6 rame la 2,5kg adica 15 kg de hrana, tot are acces la 10 kg pe verticala fara sa fie nevoit sa o ia in spate...e lucru mare, e o diferenta pozitiva fata de rama dadant 1/1.
La dadant 1/1 discutam de 27 cm de fagure pe inaltime din care ghemul ocupa aproape tot...sa zicem ca strans e la 25cm ghemul ala...ce mai ramane pana la speteaza??...2 cm, adica in decembrie e sus si cere turta...WAX
La ME pe 2 corpuri avem totusi pe verticala 46-48cm care inseamna ca ofera loc si celor 25cm diametrul sferei si celor 20 cm de hrana care atentie e important sa fie deasupra ghemului...treaba cu coaja ghemului, cu celulele goale, cu...stii tu, pt o iernare buna!
Deci oricum e mai bun ca un Dadant 1/1, dar e perfectibil...adica un Layens ai da clasa la iernare care apropos e cea mai lunga si mai dificila perioada pe care o traverseaza albinele din intreg anul...asta asa ca sa nu mai batem apa in piua legat de faptul ca dom-le o fi bun la iernare dar in sezon...in sezon nu e bun ca roieste sau mai stiu eu ce!!!
Buba de fapt este depasirea perioadei de iernare si eu aici as baga Septembrie-Aprilie adica vorbim de 8 luni in care albinele trebuie sa isi conserve energia eficient...despre asta e vorba, pt ca mai apoi sa poata valorifica la maxim cele 4 luni din an in care natura da ceva!
Deci, concluzia mea e ...iernarea si dezvoltarea de primavara conteaza mai mult decat celelalte aspecte!
BUNKA

Mesajde paul » 05 Oct 2013, 07:51

Scuze, dar eu nu pricep un lucru: daca tot restrangeti ME 8 pe 5-6 rame jos si sus, care-i smerchezu'??? :o La fel poate fi restrans si un ME clasic si efectul ar fi acelasi ...
Din cate stiam eu ME8 nu se restrange. Adica ierneaza 8 jos si 8 sus. Sau nu stiam bine ??? :o
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde paul » 05 Oct 2013, 08:51

ghitacusman scrie:smerchezu este puterea familiei, f.buna ,buna ,.......Nu degeaba zicea nea Gica ,ce zicea .Cand se reuseste ,la iernare ,o deplasare numai pe verticala fara restrangerea din toamna ,atunci se numeste realizare .

Corect nea Ghita, numai ca nea Gica avea ME 10 adica ME-ul clasic. Si-i un pic ... altceva !!!
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde Bambucha » 05 Oct 2013, 09:02

Daca scot 2 rame din c2 din ME-10 am exact aceleasi conditii ca in ME 8 la iernat, singurul avantaj sa zicem care l-ar fi avut me8 visavi de m10. Vara in schimb ME8 este in pastoral dezavantajos datorita inaltimii.

Din stupina unui apicultor cu 500 de ME:
Imagine
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde BUNKA » 05 Oct 2013, 09:41

paul scrie:Scuze, dar eu nu pricep un lucru: daca tot restrangeti ME 8 pe 5-6 rame jos si sus, care-i smerchezu'??? :o La fel poate fi restrans si un ME clasic si efectul ar fi acelasi ...
Din cate stiam eu ME8 nu se restrange. Adica ierneaza 8 jos si 8 sus. Sau nu stiam bine ??? :o

Tocmai asta-i problema Paul, nu stiai nici tu cum nu stiam nici eu pana l-am facut si am vazut ce-i cu el...8 rame ME echivaleaza cu 6 rame 1/1, daca ai ghem care sa ocupe 6 rame blana pe dadant 1/1 la -20 de grade atunci da, se poate ierna pe 8 sus si 8 jos...dar ca sa ai ghem pe 6 rame 1/1 tre sa ai in august populatie minim dublu...adica 12 rame full din capat in capat.
La ger mare familia se strange foarte tare si de aia e preferabil sa fie ingramadita pe maxim 6 sus si 6 jos pt ca atunci cand se restrange si urca pe 6 rame care sunt full de hrana la 3 kg / rama atunci are toate sansele sa ierneze perfect..daca nu e asa,atunci are toate sansele sa ierneze la fel de prost ca pe rama 1/1.
BUNKA

Mesajde Bambucha » 05 Oct 2013, 09:51

Daca vorbim serios da, asa am si eu un deal cu panta de 10 % si denivelari, unde nu stiu daca mai puteti merge singur cu 2 stupi a 4 corpuri plini :? Fiindca asta e volumul necesar unei familii de productie vara.
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde Mishu05 » 05 Oct 2013, 10:46

Incet-incet ajungeti la concluzia ca tot pe layens ne mutam in final. Doar ca pe layens cam trebuie oleaca de mecanizare si e perfect. Buba mare la layens este rezerva mare de hrana pastrata constant in cuib si din asta rezulta:
- o cari continuu dupa tine in pastoral
- o scazi din buzunar la socoteala finala, anuala. cine lucreaza cu sute de stupi si vrea eficienta o sa cam strambe din nas.

PS: am aproape toata stupina pe 1/1+cat 1/2 ( cu 5-7 rame 80% pline cu miere in cat) dintr-o totala lipsa de timp/ceva leneveala/meteo. Sunt practic in pozitia de a avea volum de ME dar spart inegal . Sa imi fie teama la iernat in cazul in care ii las asa? Populatiile sunt bune, miere si jos si sus..trecerea intre corpuri ma ingrijoreaza. Daca eram pe ME asa era in fiecare an, morcovelu? :mrgreen:
Mishu05

Mesajde Bambucha » 05 Oct 2013, 11:01

Daca reduc la mai putin de 200 de litri volumul la transport, riscul creste enorm ca masa de 5-6 kg de albine sa se sufoce la drumuri mai lungi. Nu avem timp(nu ne lasa natura) mereu sa extragem blana din ei. Si din alt punct de vedere de ce sa merg cu caturile separat cand ele ar putea sta la locul lor.
Spatiul este VITAL. Eu merg pe varianta de 80 l iarna si 200 l vara, cu tendinta de a depasi iarna acest volum d.p.d.v logistic, atat timp cat nu afecteaza tranzitia pe timp rece.

@Mishu "Incet-incet ajungeti la concluzia ca tot pe layens ne mutam in final"
Nu. 8-) La MER dintr-o vizita maxim 2 (daca mai schimbi matci) ai familia boboc pregatita de iarna. Morcovelu il simt la dadanti unde nu am avut timp sa invart la rame. ME se situeaza undeva la mijloc din punct de vedere al iernatului. Daca nu esti sigur de trecere la el pui mana pe rama cu matca si puiet si o arunci sus in caciula de miere din c2. Insa familiile medii, tari nu au nevoie de artificii de genul asta.

ME pregatit de iarna la mine din 2011, 2 vizite!
Fişiere ataşate
IMG_19402.JPG
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde paul » 05 Oct 2013, 11:05

Cred ca urcatul iarna in cat tine de :
- puterea familiei
- restrangerea cuibului
-distanta (prea mare) dintre leaturi
In rest, nu cred sa fie probleme !
Pana si in zona mea mai sunt "ferestre de iarna"cand albinele ies din ghem si se repozitioneaza !
paul

Mesajde Florin Dobre » 05 Oct 2013, 11:11

Va fi foarte greu ca MER sa invinga Dadant in Romania. Obisnuinta si inertia sunt prea mari.
Parerea mea.
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde TDI » 05 Oct 2013, 11:46

Am cateva caturi ME, (8), le folosesc doar ca magazii. Din ce-am citit aici pe forum, ME nu se preteaza in foarte multe zone deoarece albina locala nu are obiceiul de a pastra populatii mari la iernare. In conditii de pastoral ME sau MER e posibil sa faca diferenta in sens pozitiv foarte usor, dar logistica costa prea mult atat timp cat nu e in regie proprie. Teoretic e posibil si cu populatii echivalente cu 4 sau 5 rame Dadant, eu stiu ca nu as incerca decat cu dublul populatiei de albine 8 sau 10 si minim 25 kg hrana(anul acesta am momentan vreo 20 de familii care ar avea puterea si rezerva de hrana dar e doar o exceptie ). Citind ce scria Bunka am inteles un lucru. Nici ME sau MER nu rezolva problema adaptabilitatii familiei de albine la instinctul ei natural de formare a ghemului si a formare a rezervelor de iarna.
TDI

Mesajde Adi Hodis » 05 Oct 2013, 14:05

paul scrie:Cred ca urcatul iarna in cat tine de :
- puterea familiei
- restrangerea cuibului
-distanta (prea mare) dintre leaturi
In rest, nu cred sa fie probleme !
Pana si in zona mea mai sunt "ferestre de iarna"cand albinele ies din ghem si se repozitioneaza !

Nu Paul, dificultăţile mari sint distanţa mare între ramele din corpurile suprapuse si coroniţele de miere din ramele ashezate de către stupar in corpul I.

Văzui atîtea scenarii şi păreri ... că un începător nu mai ştie ce sa ia de bun.
Eu am iernat si familii medii, atît in ME 10 r/corp si in MER, dar si in Verticali 10 r. 1/1, cât şi in orizontali ... avantaj sistemului multietajat.
Dacă avea avantaj Verticalii si Orizontalii, nu treceam la ME şi MER.
Pt. mine ME este cam greu dar totuşi, este un stup performant.
Şi, NU fac restrîngeri ... nu învirt rame.
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde alin m » 05 Oct 2013, 19:59

La 10r ME se restringe, la 8r ME se restringe, la MER 10r nu se restringe desi in loc de 2 corpuri ca la ME avem 3 corpuri cu 2 hopuri de trecut.
Imi scapa mie ceva sau cei care se lauda ca lucreaza cu corpul ating ramele mai des decat lasa sa se inteleaga ?
Asa daca experimentam, corpul de 8r devine ideal daca ii montam sine culisante ca la un sertar si devine iarna de 6r iar vara pt cei care simt ca 8r nu le ajunge mai trag de el si il fac de 9 -10r.
alin m

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR